Toriparkkia vastustavan kansanliikkeen kunnallista kansanäänestystä vaativien turkulaisten äänioikeutettujen määrä täsmentyi eilen aamulla 12 879:ksi.
– Karsimme nimiä karkealla kädellä, Mäki kertoo.
Mäen mukaan nimiä jouduttiin poistamaan puutteellisten osoite- ja ammattitietojen vuoksi. Toriparkkia vastustavaan listaan pisti nimensä noin 14 000 turkulaista. Määrä on lähes kaksinkertainen kansanäänestykseen vaadittavasta viidestä prosentista äänioikeutettuja.
Ensimmäisen kaupunginsihteerin Reino Tiaisen ilmoituksesta poiketen nimilistat otti vastaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jukka Mikkola (sd.) kaupunginkanslian kirjaamossa eilen aamupäivällä.
– Todella upea ja tehokas työ, kehui kaupunginvaltuuston toinen varapuheenjohtaja Sauli Saarinen (vas.).
– 12 879 nimeä kertoo vakavasta asiasta, Mikkola totesi.
Nimet saatiin kokoon alle kolmessa viikossa. Kaupunginvaltuusto joutuu käsittelemään viipymättä, järjestääkö kaupunki kansanäänestyksen vai ei. Mikkola piti epätodennäköisenä, että asiasta pääsee päättämään ensimmäiseen kokoukseensa 19. tammikuuta kokoontuva uusi valtuusto. Puheenjohtajan mukaan valtuustolla on kokouksessa suuri urakka täyttää lautakunta- ja muut luottamusmiespaikat.
Mäki katsoo, että lain viipymättä-ilmaus tarkoittaa ylimääräisen valtuustokokouksen koolle kutsumista. Tämä merkitsisi kokousta tammikuun viimeisellä viikolla.
Uusi valtuusto
ratkaisee äänestyksen
Eilisessä tapaamisessa varmistui, että kansanäänestyksestä ei päätä nykyinen valtuusto. Saarisen mukaan yli 600 autopaikan paikoituslaitoksen kaavaa pidettiin pimennossa ennen kunnallisvaaleja.
Suunnitelman tulo vanhalle valtuustolle tyssäsi siihen, että kiinteistölautakunta ei hyväksynyt kaupungin ja Turun Toriparkki Oy:n välistä kaavan esisopimusta.
Nimien keruuseen ovat osallistuneet Vasemmistonuoret, Turun vihreät nuoret, Meidän Turku ry ja Maan Ystävät. Mäen mukaan allekirjoittajien joukossa on paljon iäkkäitä perusturkulaisia.
– Päällimmäisenä syynä allekirjoittaa vetoomus täällä telakalla ihmisillä on ollut se, että parkkiyhtiön pelätään joutuvan taloudellisiin vaikeuksiin ja ajautuvan kaupungin syliin, kertoo levyseppä Pasi Heikkilä STX Europen, entisen Aker Yardsin, Turun telakalta.
Viime lauantaina nimiä Kauppatorilla keränneen Heikkilän mukaan allekirjoituksien saaminen oli helppoa.
– Ainoastaan yksi pariskunta jätti kirjoittamatta, Turun valtuustossa istuva Heikkilä sanoo.
Nimien keruuta jatketaan vuoden loppuun saakka. Listat jätetään kaupungille mielipiteenilmauksena kansanäänestyksen puolesta.
Maanantain kokouksessaan nimien kerääjien ydinryhmä päätti, että aktiivista keräystä ei enää jatketa. Alle 20 hengen joukolta alkoi ”takki olla tyhjä”.
Hinta ei
pelota
– Luvuilla pelottelua. Toriparkin käsittelyyn on mennyt moninkertaisesti se rahamäärä, mitä kansanäänestys maksaa, kommentoi Henry Söderholm Turun keskusvaalilautakunnan sihteerin Pertti Liesivuoren arviota, että äänestyksen kustannukset saattavat nousta jopa puoleen miljoonaan euroon.
– Moni turkulainen on valmis maksamaan äänestyksestä. Tässä ei ole kyse Toriparkin vastustamisesta, vaan siitä, että annetaan kansalaisille mahdollisuus vaikuttaa, Söderholm selvittää. Aktivistin mukaan myös Kauppatorin alle kaavailtua parkkiluolaa kannattavat turkulaiset ovat saaneet pistää nimensä vaatimuksen alle.
Käytännössä allekirjoittajat suhtautuvat hankkeeseen kielteisesti. Vasemmistoliitto ja vihreät saivat tahtonsa lävitse, että kaavasta päättää uusi valtuusto.
Söderholm lupaa, että asian tullessa valtuustoon istuntosaliin kiirehtäviä on tervehtimässä joukko mielenosoittajia.
Nimien keruuseen ovat osallistuneet Vasemmistonuoret, Turun vihreät nuoret, Meidän Turku ry ja Maan Ystävät. Vihreiden ja Vasemmistoliiton valtuutetut Raimo Huhtasta lukuun ottamatta ovat vastustaneet paikoitusluolan rakentamista.
Sdp sysäsi ratkaisun uudelle valtuustoryhmälleen viime maanantaina. Demariryhmästä kuusi valtuutettua puoltaa ja yhdeksän vastustaa parkkiluolaa. Vaalikonetuloksen mukaan kahdeksan eli yli puolet ei ole lyönyt kantaansa ehdottomasti lukkoon.
Torin asemakaavan käsittely saattaa venyä pitkällekin kevääseen esisopimuksessa olevien epätarkkuuksien ja mahdollisen kansanäänestyksen vuoksi. Kiinteistölautakunta palautti sopimuksen, jotta kaupungin ja parkkiyhtiön välinen kustannusjako selvitetään. Palautuksen perusteena oli myös se, voiko kaupunki luovuttaa paikoitustilan rakennusoikeuksineen Toriparkki-yhtiölle kilpailuttamatta.