Valtion tuottavuusohjelmasta on tullut kirosana. Valtion virastojen ja laitosten väki ei ymmärrä, miksi henkilökuntaa pitää juuri nyt vähentää. Sitä ei ymmärrä kyllä moni muukaan. Entiset tehtävät ja joissakin paikoissa jopa lisääntyvät työt on hoidettava aiempaa pienemällä porukalla.
Hallitukselta on tullut valtion työpaikkoihin käskytys, että väkeä on vähennettävä tietty määrä tuottavuuden parantamiseksi. Talkoot aiotaan ulottaa jokaiselle työpaikalle, vaikka vähentämiseen ei olisi järjellistä syytä.
Kun byrokraateille annetaan määräys vähentää työpaikkoja, niin hehän vähentävät niitä ihan riippumatta siitä, mitä siitä mahdollisesti seuraa. Yleensä tällaisessa tilanteessa ensimmäisinä kärsimään joutuvat ne, jotka vähiten pystyvät vastustamaan pakkotoimia.
Onkin sanottu, että tuottavuusohjelma on muuttunut tuhoavuusohjelmaksi. Nyt kun yksityinen sektori irtisanoo ja lomauttaa joka puolella, niin hallituksen olisi päinvastoin kaikin mahdollisin keinoin vältettävä työttömien määrän lisäämistä omilla toimillaan.
Niin eri virastoissa, laitoksissa, ministeriössä kuin muillakin valtion työpaikoilla ollaan ymmällään. Lakkautuslistoja on tehtävä, vaikka kaikki järkisyyt puhuvat niitä vastaan. Vähiten koko puuhalla on tekemistä itse tuottavuuden kanssa.
Valtion palkansaajajärjestöt vaativat, että nykyisessä taloudellisessa tilanteessa valtion pitää luopua tuottavuusohjelmastaan. Ohjelman luojien tavoitteena oli ennakoida ensi vuosikymmenellä tapahtuvaa kasvavaa eläköitymistä ja mahdollista työvoimapulaa. Kaikkiaan tuottavuusohjelmalla on tarkoitus lopettaa lähes 15 000 työpaikkaa.
Nyt onkin hallituksella jälleen kerran näytön paikka. Valtion työpaikkojen vähentäminen ei voi olla oikeaa politiikkaa tilanteessa, jossa työttömien ihmisten määrä on lähtenyt kasvuun ja lähikuukausina tilastot entisestään synkkenevät.
Erityinen näytön paikka on työministeri Tarja Cronbergilla. Onko mitään järkeä vähentää väkeä työvoimatoimistoista tilanteessa, jossa näiden toimistojen palveluja tarvitaan entistä enemmän?
Viisain ratkaisu olisikin nyt pysäyttää tuhoavuusohjelmaksi muuttuneen tuottavuusohjelman täytäntöönpano välittömästi.
Henkilöstö vaihtoon
Hallituksen alueellistamisohjelma etenee kuin jyrä. Työpaikkoja siirretään maakuntiin Helsingin seudulta. Työpaikat siirtyvät mutta useimmat työntekijät eivät. Alueellistamisohjelma onkin muuttunut isolta osalta henkilöstön vaihto-ohjelmaksi. Varsinkin perheelliset joutuvat tukalaan tilanteeseen, koska uudelta paikkakunnalta pitäisi löytyä työpaikka myös puolisoille.
Työpaikkoja saavat paikkakunnat saavat hetkellistä hyötyä. Helsingin seutu menettää, mutta samalla menettävät myös uusia työpaikkoja saavat kunnat, koska niille ei enää olekaan jaettavissa entistä määrää verontasauksia pääkaupunkiseudulta. Ulkopuolisen silmin alueellistaminen vaikuttaa ainakin osin hölmöläisten peitonjatkamiselta, kun kaiken lisäksi eniten lisäpotkua kaivanneet taantuvat tehdaspaikkakunnat eivät hyödy ohjelmasta juuri ollenkaan.