Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen teki puolueensa valtuuston kokouksessa poliittisen aloitteen, jota hän itse kutsui kolmen kohdan moderniksi suomalaiseksi New Dealiksi. Esikuva tulee Yhdysvalloista, jossa presidentti Franklin D. Rooseveltin johdolla maata nostettiin suuresta lamasta 1930-luvulla. Rooseveltin sopimus sisälsi suuria julkisia investointihankkeita, sosiaaliturvaa, ammattiyhdistystoimintaa suosivaa lainsäädäntöä sekä verotuksen kiristämistä.
Kutsutaan Korhosen esitystä sitten moderniksi New Dealiksi tai uudeksi Forssan julistukseksi, niin toivottavasti sitä ei heti tyrmätä esittäjänsä takia ja leimata puoluepolitikoinniksi.
Kun talous alkaa olla jo taantumassa ja lamakin uhkaa, niin tässä tilanteessa on uskallettava tarttua yli poliittisen kentän tehtyihin järkeviin ehdotuksiin. Suuret sanat eivät lämmitä, kun tarvitaan rohkeita tekoja. Samanhenkisesti ovat ennen Korhosta puhuneet muun muassa SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen ja SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen.
Kaikissa näissä toimenpidepaketeissa lähtökohtana on suuri huoli siitä, mitä lama voi pahimmillaan tuoda tulleessaan. Toimenpideohjelmien tarkoitus on torjua taloustaantuma tai laman kielteisiä vaikutuksia.
Juuri nyt olisikin mahdollisuus toimia toisin kuin edellisen laman iskiessä 1990-luvun alussa. Samoja virheitä ei pidä nyt toistaa.
Hallituksen toimet eivät toistaiseksi vakuuta. Niiden toteuttaminen ei auta hiukkaakaan esimerkiksi niitä ihmisiä, jotka ovat jo pudonneet köyhyysrajalle tai sen alle. Pikemmin on käymässä niin, että muun muassa verokevennysten myötä suurituloisten taloudellinen asema vain paranee ja tuloerot kasvavat.
Korhosen totesikin puoluevaltuustossa, että nyt tarvitaan kunnon norsun töräytystä, muuten elvytys voi jäädä pelkäksi hiiren vikinäksi. Keinoista ei ole pulaa. Sen on viime aikoinakin käyty keskustelu osoittanut. Hallitukselta valitettavasti vain puuttuu kyky kuunnella hyviä neuvoja, varsinkin, jos ne tulevat oppositiosta.
Avoimeen käteen kannattaisi kuitenkin tarttua. Jos hylkää vilpittömän yhteistyötarjouksen nyt, niin vielä suuremman hädän keskellä se käsi voikin olla nyrkissä.
Nautitaan lumesta
Ilmatieteen laitos oli jälleen valppaana. Lumen tulo ei päässyt yllättämään suomalaisia, sillä sen verran tehokkaasti tietoa jaettiin maatamme lähestyvästä saderintamasta. Lumi tietenkin sotki liikenteen ja moni myöhästyi työpaikaltaan, kun ei ottanut varoituksista vaarin. Aika kummallista olisikin ollut, jos koetun kaltainen lumimyräkkä ei olisi sotkenut liikennettä. Suomessa eikä missään muussakaan maassa ole mahdollista ”täydellisesti” varautua nopeasti etenevään lumimyrskyyn. Luonto on sentään yhä ihmistä vahvempi.
Lumimyräkälläkin on kääntöpuolensa, jonka varsinkin lapset tajuavat. Nautitaan lumesta, kun sitä nyt kerrankin on myös eteläisessä Suomessa.