Hallitus jatkaa jääräpäisesti suunnitelmia purkaa hyvin toiminut työsuojeluorganisaatio. Pääosin valvonnasta vastuussa olevista työsuojelupiireistä lähtee sata työpaikkaa, mikäli hallituksen aikomukset toteutuvat.
Ehdotuksen tekijät kulkevat kuin laput silmillä ja tulpat korvissa. Mikään järkipuhe, perusteelliset selvitykset tai työpaikoilta kuuluva arjen kokemus ei suunnitelman tekijöitä hetkauta. Hallitus haluaa selvästikin päästä historiaan hyvin toimineen työsuojeluorganisaation romuttajana.
Niin työntekijä- kuin työnantajajärjestöt, samoin eri asiantuntijaorganisaatiot vastustavat järkisyin hallituksen hanketta. Muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön asettaman kolmikantaisen työsuojeluhallinnon resurssityöryhmän kanta oli yksimielinen ja tyrmäävä. Työryhmän mukaan sadan henkilötyövuoden vähennys merkitsisi olennaisesti valvonnan ja epäkohtiin puuttumisen vähentymistä.
Työntekijät ja työnantajat ovat yleisesti tajunneet työsuojelun merkityksen. Työsuojeluorganisaatiot työpaikoilla ovat yleensä kunnossa ja jos eivät ole, niin niiden kuntoon laittaminen on yhtälailla työntekijöiden kuin työnantajienkin etu. Satsaus työturvallisuuteen tulee aina myös halvemmaksi kuin vammojen hoitaminen ja niiden takia menetetyt työtunnit – inhimillisistä kärsimyksistä puhumattakaan.
Hallitus on nyt heikentämässä työsuojelutyötä tilanteessa, jossa työtapaturmien määrän vähentyminen on vuosien myönteisen kehityksen jälkeen pysähtynyt.
Normaali järjenjuoksu sanoo, että jos riski joutua tapaturmaan on kasvanut, niin silloin pitäisi pikemminkin toimintaa tehostaa eikä toimia juuri päinvastoin.
Työsuojelupiireille on viime vuosina annettu myös uusia lainsäädännöllisiä tehtäviä, kuten tilaajavastuun ja ulkomaisen työvoiman valvonta. Lainsäädäntö menettääkin nopeasti merkityksensä, jos sen valvonta jätetään retuperälle.
Valvonnan pitäisi tietysti olla myös mahdollisimman kattavaa. Jos se kohdistuu taas vain osaan työpaikoista, niin se johtaa työntekijöiden epätasa-arvoiseen kohteluun ja voi joissakin tapauksissa alkaa vääristää myös alan sisäistä kilpailua.
Lomautusaalto pyyhkii
Lomautusaalto pyyhkäisee suuryhtiöissä. Viimeksi tiistaina pörssiyhtiöt Outokumpu ja Metso Paper ilmoittavat ”joululahjastaan” yli 2 600 työntekijälle. Näiden lisäksi suuria työntekijäjoukkoja koskevista yt-neuvotteluista ovat kertoneet muun muassa Nokian Renkaat, Stora Enso, UPM, Ponsse ja Transtech. Kaikkiaan jo näiden yhtiöiden lomautusuhan alla elää yli viisituhatta työntekijää ja toimihenkilöä. Lisäksi metsäalalla on jo päätetty satojen työpaikkojen lopettamisesta.
Tuskin ikävät uutiset tähän jäävät. Vieläkin ankeammat ajat ovat vasta edessäpäin, valitettavasti. Finanssikriisin vaikutukset alkavat näkyä nyt vähitellen Suomessakin, kun vienti ei enää vedä entiseen malliin. Onko hallitus varautunut tilanteeseen ja sen seurauksiin?