”Vauvantekohomma se on simppeli, / siihen tarvitaan vain pimppi ja pippeli.
Vauvantekohomma se on simppeli, / siihen tarvitaan vaan äiti ja isukki.”
Näin riimittelee Jukkapoika letkeässä reggaessa Vauvantekohomma.
Homma on tätäkin simppelimpi. Vauvantekoon ei tarvita isukkia, mikäli Sata-komiteaa on uskominen. Komitea sysää vastuun Suomen vinoutuvasta väestörakenteesta naisen vastuulle.
Komitea on huolestunut ensisynnyttäjien iän kohoamisesta ja viime viikolla Yle uutisoi komitean harkitsevan tukia, joilla innostaa naisopiskelijoita lapsentekoon.
Miesopiskelijaa, miestä tai isää ei komitea maininnut sanallakaan, edes sivulauseessa. Tällaiset asenteet eivät juuri rohkaise miehiä kantamaan korsiansa kekoon vanhempina.
Itse uskon, että miesten kannustaminen, jopa patistaminen osallistumaan lasten hoitoon innostaisi myös naisia vauvantekohommiin. Lastensaannin kustannusten jakaminen äidin ja isän työnantajien kesken ja vanhempainvapaajärjestelmän uudistaminen olisivat tähän oivallisia ja muualla jo hyväksi havaittuja lääkkeitä.
Jos lapset olisivat yhtä lailla isiensä ja äitiensä vastuulla, ei naisia olisi mahdollisten tai jo olemassa olevien lapsien vuoksi syytä syrjiä.
Tuttavalleni (kolmekymppiselle naiselle) sanottiin työpaikkahaastattelussa suoraan, ettei paikkaa tipu, jos suunnitelmissa on lapsia seuraavien vuosien aikana.
On arkea, että hedelmällisessä iässä olevilta naisilta tiedustellaan työhaastatteluissa laittomasti lapsihaaveista ja raskauksia kommentoidaan työpaikoilla tyyliin, ”tämä oli nyt huonoin mahdollinen ajankohta jäädä äitiyslomalle”.
Tässä valossa voi komitean näkemyksiä syrjinnästä pitää suorastaan outoina. Komitean puheenjohtajan Markku Lehdon muistion mukaan ”naisopiskelijat voivat välttää työsyrjinnän, mikäli heillä on lapsikatras jo valmiina, kun on aika siirtyä työelämään.”
Syrjinnän kohteen vastuullako on syrjinnän välttäminen?
Mielenkiinnolla odotan, mitä Sata-komiteassa keksitään vaikkapa maahanmuuttajien, seksuaalisten tai uskonnollisten vähemmistöjen syrjinnän tai koulukiusaamisen torjumiseksi.