Tämä kirjoitus ei ole ohjelmajulistus eikä visio siitä, miten voimme lehden avulla tehdä maailmasta paremman.
Olen kuluneen viikon aikana yrittänyt vääntää päätäni ja aivojani uuteen asentoon. Viikko sitten katsoin maailmaa toimituspäällikön lukulasien läpi. Nyt peilistä tuijottaa takaisin päätoimittaja otsa kurtussa.
Olen ollut toimittajan ammatissa yli 30 vuotta. Kansan Uutisissakin vuosikymmenten saatossa on tullut toimittua niin uutis-, kunnallis- kuin politiikan toimittajana, toimitussihteerinä, uutis- ja toimituspäällikkönä ja vajaat puoli vuotta myös vt. päätoimittajana. Luultavasti siis tunnen talon ja sen työntekijät. Voin myös sanoa tietäväni, mihin ryhdyn.
Yleensähän päätoimittajat käynnistävät ensi töikseen lehden ulkoasu-uudistuksen ja vaihtavat työhuoneensa kalustuksen.
Molemmat saavat nyt odottaa, vaikka tietysti lehden ulkoasua pitää kehittää jatkuvasti ajan haasteiden mukaan.
Lehden peruselementit ovat kunnossa, painotuksissa sitä vastoin voi tapahtua muutoksia. Jokainen lehtihän on ainakin jollakin tavalla päätoimittajansa oloinen.
Avainsana tässä ajassa on nopea muutos. Maailma muuttuu kovaa vauhtia ympärillä, itsestäni en niinkään tiedä.
Maailman myllerrys on mukana tämän päivän lehdessäkin. Tarjoamme lukijoillemme nopealla aikataululla tuoretta tietoa ja pohdittuja mielipiteitä siitä, miten Yhdysvaltojen asema on nyt muuttumassa. Tapahtumien taustalla on juuri käyty presidentinvaali mutta paljon muutakin.
Tämän päivän Kansan Uutisten Viikkolehti onkin tietyllä tavalla yksi esimerkki siitä, mikä on meidän tapamme palvella lukijoitamme.
Jos ei tarrauduta vain jo valmiiksi pureskeltuun tietoon, niin ajankohtaisistakin asioista löytyy uusia ja erilaisia näkökulmia.
Samanlaisia teemaiskuja toimituksemme tekee vastakin, mutta myös paljon muuta.
En pysty sanomaan, millainen lehti Kansan Uutiset on vuoden päästä. Sen voin luvata, että se on toisenlainen kuin nyt, mutta niin on myös maailma, jossa elämme.
Uudesta verkkolehdestämme julkaisemme joka tapauksessa ensimmäisen Verkkolehti 2.0 -version joulukuun alussa. Kehitämme verkkolehteämme omin voimin, joten se laajenee vähitellen, mutta kuitenkin suunnitelmallisesti. Emme pysty kilpailemaan verkkolehtimarkkinoillakaan suuren rahan lehtitalojen kanssa. Teemme siitäkin oman näköisen ja tarjoamme sellaista materiaalia, mitä muualta ei löydy.
Lehden teossa toimituksemme keskittyy niihin osa-alueisiin, jotka uskomme hallitsevamme ja joista eniten saamme myös lukijoiltamme palautetta. Aina palaute ei ole pelkästään kiittävää, mutta ei sen tarvitse ollakaan. Kritiikki osoittaa, että sen esittäjä ei ole välinpitämätön.
Niin Kansan Uutisten paperiversiota kuin myös verkkolehteä kehitämme keskustelevana vasemmistolehtenä. Keskustelu voi olla kipakkaakin, kunhan pystytään asiassa. Toisten mielipiteiden nollaaminen, pahansuopainen tölviminen tai henkilöön menevä kritiikki ei ole rakentavaa keskustelua.
Nyt jos koskaan tarvitaan keskustelua myös vasemmiston tulevaisuudesta, politiikan sisällöistä ja tavasta tehdä politiikkaa.
KU antaa foorumin uusille ajatuksille. Uudet ajatukset ja ratkaisuvaihtoehdot eivät synny umpiossa. Ehdottoman samanmieliset rakentavat helposti ympärillään olevaa aitaa aina vain korkeammaksi niin, etteivät he lopulta enää itsekään pääse leiristään ulos.
Vaikka Kansan Uutiset on Vasemmistoliiton äänenkannattaja, niin se ei tarkoita, etteikö lehdessä voisi käsitellä monipuolisesti erilaisia ajankohtaisia yhteiskuntamme kehittämiseen liittyviä aiheita. Poliittinen tarkoituksenmukaisuus ei saa mennä tosiasioiden edelle, vaikka lähestymisnäkökulma käsiteltävään asiaan olisikin toinen kuin niin sanotussa puolueettomassa mediassa.
Journalismi myös elää ristiriidoista, konflikteista ja vastakkaisasetteluista eikä niitä pidä kavahtaa eikä tietoisesti pyrkiä estämään. Niiden kanssa vain opittava elämään. Tuskin sellainen lehti lukijoitaan kiinnostaisikaan, joka vain toistaa vaikkapa julkilausumia kuin huonosti opetettu papukaija.