Sosiaaliturvan uudistamiskomitean (Sata) pitäisi hallituksen asettaman aikataulun mukaan saada tämän vuoden loppuun mennessä valmiiksi esitys periaatelinjauksista. Komitean pitäisi helmikuun loppuun mennessä saada yksimielisyys siitä, miten paljon rahaa mihinkin uudistukseen käytetään. Sen jälkeen komitealla on vielä pari kuukautta aikaa valmistella yksityiskohtaiset ehdotukset hallituskauden aikana tehtävistä uudistuksista.
Komitean työ on eri komitealähteiden mukaan kuitenkin pahasti levällään eikä yhteisymmärrys ole edes lähellä suurista periaatteellisista kysymyksistä. Aikataulu vaikuttaakin liian kireältä. Noin lyhyessä ajassa tehtävä on mahdoton, vaikka niin virkamiehet kuin poliitikotkin tiivistäisivät valmistelutahtiaan. Hätäilemällä harvoin myöskään tulee kunnollista tulosta.
Yleiset lähtökohdat komitean työlle ovat yleviä ja kannatettavia: köyhyyden vähentäminen, kannustavuuden lisääminen sekä korkean työllisyysasteen ja sosiaaliturvan rahoituksen turvaaminen.
Komitean puheenjohtajan Markku Lehdon tehtävää ei voikaan kadehtia. Hän joutuu joka tapauksessa laatimaan joukon kompromisseja, joiden pitäisi olla eri suuntiin vetävien intressitahojen hyväksyttävissä.
Näistä monista osakysymyksistä pitää vielä rakentaa koko sosiaaliturvamme kattava kokonaisuudistus.
Työttömyysturvan tulevaisuus on yksi kiistanalaisimpia uudistuksen osakokonaisuuksia. Helsingin Sanomat esitteli torstaina (6. 11.) yhden komiteassa esillä olleen mallin, jonka toteuttaminen merkitsisi työttömyysturvan rajua heikentämistä.
Palkansaajien edustajat ovat jo ampuneet alas puheenjohtaja Lehdon nimissä muotoillun esityksen.
Nyt myös kokoomus on ilmoittanut, ettei siltäkään taholta tule tukea Lehdon esityksille, jotka kieltämättä tuovat mieleen jo kerran Atlantin pohjaan haudatun keskustan työreformin.
Myös SAK:n tavoitteet ovat milteipä päinvastaiset kuin mitä nyt on esitetty julkistetussa mallissa. SAK:n mielestä työttömyysturvan tasoa on pikemmin nostettava pohjoismaisella tasolle. Työnantajien edustajat puolestaan eivät lämpene työttömyysturvan tasokorotuksille, eikä edes indeksikorotuksista ole komiteassa yksimielisyyttä.
Työttömyysturvan ohella Sava-komiteassa on pohdiskelun alla monta muutakin suurta asiakokonaisuutta, joten taitaa todellakin aika loppua kesken tai sitten komiteasta valmistuu jo valmiiksi mätiä kompromisseja.