Sahat ja vaneritehtaat kohti aallonpohjaa
Metsäjätti UPM ilmoitti tiistaina jälleen mittavien yt-neuvottelujen aloittamisesta. UPM ilmoitti lomauttavansa 800 työntekijää sahoillaan ja puutuotteiden jalostuksessa. Lisäksi Heinolan vaneritehtaalla on päätetty yt-neuvottelujen aloittamisesta koko 230 henkeä käsittävän tehtaan henkilöstön lomauttamiseksi.
Lomautusten pituus ja muoto sovitaan kullakin tehtaalla erikseen. Heinolassa lomautukset kestävät yli kolme kuukautta. Yt-neuvotteluista ilmoitettiin yhtiön neljännesvuosikatsauksen yhteydessä. Tulos ennen veroja jäi kolmannella neljänneksellä 90 miljoonaa euroa tappiolliseksi.
UPM:n ilmoitus ei tullut työntekijöitä edustavalle Puu- ja erityisalojen liitolle yllätyksenä. Puheenjohtaja Kalevi Vanhalan (sd.) mukaan lomautukset alkoivat jo viime syksynä sahoilla ja osin taloteollisuudessa.
– Lomakauden jälkeen ilmoituksia lomautuksista on tullut saha- ja vaneripuolella, mutta erityisesti rakentamiseen liittyvissä ikkuna-, ovi-, kaluste- ja parkettitehtaissa. Kaksi kuukautta on kuultu pelkästään synkkiä uutisia.
Vanhalan mukaan kaksi laitosta on jo päätetty sulkea ja tällä hetkellä käydään yt-neuvotteluja 6–7 laitoksen sulkemisesta.
– Ne ovat pienempiä kuin paperitehtaat ja eri puolilla maata. Suurimmat niistä ovat kuitenkin puolentoista sadan henkilön yksiköitä. Kokonaisuutena näistä yhteensä tulee paperitehtaan verran väkeä, sanoo Vanhala.
Finanssikriisi
lisäsi synkkyyttä
UPM:n toimitusjohtajan Jussi Pesosen mukaan syynä tuotannonrajoituksiin ja lomautuksiin on puutuotemarkkinoiden yhä heikompi tilanne, jota finanssikriisi on vauhdittanut.
Puuliiton liittosihteerin Lauri Ainaston (vas.) mukaan ensin iskivät puutullit ja nyt sitten finanssikriisi.
– Ensin oli huoli puunsaannista Venäjältä ja Suomen metsistä. Kysymys on nyt siitä, että mikä on vientipuolen tilanne ja onko raaka-aineen hinta sellainen, että sahaus kannattaa.
Ainasto pitää erittäin vakavana, jos tuotantolaitoksia pidetään pitkään pysähdyksissä. Silloin kynnys niiden käynnistämiseen uudelleen on korkealla.
– Jos puutuoteteollisuutta ajetaan alas, niin se tarkoittaa pahimmillaan pysyvää tilannetta. Me olemme tottuneet markkinahäiriöistä johtuviin lomautuksiin, mutta pysyvät leikkaukset ovat toinen asia. Jos tuotteita tehdään muualla kuin Suomessa, niin kolahtaa rajusti metsäpuolellekin.
– Presidentti Kekkonen kysyi aikoinaan, ”onko maallamme malttia vaurastua”. Se olisi ajankohtainen viesti nyt puukaupan puolelle, sanoo Ainasto.
”Valtio toimiin
ja nopeasti”
Puheenjohtaja Kalevi Vanhala sanoo, että puheita puukaupan vilkastumisesta pitävät vain kuitumiehet.
Saha- ja vaneriteollisuudessa raaka-aineen saanti ei ole alkuunkaan turvattu.
– Toinen ongelma on järjettömän korkea hinta, joka estää kannattavan tuotannon ylläpitämisen.
Viime viikolla rakennus- ja puualan edustajat kävivät valtiovarainministeri Jyrki Kataisen (kok.) puheilla esittämässä korjausrakentamisen ja vuokra-asuntotuotannon vauhdittamista valtion toimin.
Vanhalan mukaan Katainen osoitti lähetystölle ymmärtämystä.
– Toivottavasti se myönteinen vastaanotto muuttuu konkreettisiksi teoiksi ja nopeasti, koska nyt niitä kaivataan.
Korjausrakentamisen osalta järjestöt esittävät kotitalousvähennyksen ulottamista myös asunto-osakeyhtiöihin sekä vuokra-asuntotuotannon edistämistä valtion ja kuntien toimesta.
Paperitehtaiden osalta yt-neuvottelut jatkuvat. Pesosen mukaan paperitehtaiden kapasiteetin vähentäminen on auttanut kohottamaan hintoja, mutta UPM on samalla menettänyt markkinaosuuttaan.