Puoluesihteeri Sirpa Puhakka:
Omasta Helsingin-läpimenostaan huolimatta Vasemmistoliiton puoluesihteeri Sirpa Puhakka on pettynyt puolueensa menestykseen sekä pääkaupunkiseudulla että koko maassa.
– Vaalitappiossa on kyse on isoista asioista. Osa liittyy toimintatapoihin ja -kulttuuriin, siihen miten ihmiset tavoitetaan.
Oikeisto ja vasemmisto -ajattelu on Puhakan mukaan hämärtynyt.
Vasemmistoliittokaan ei voi enää tähän jaotteluun vedota kampanjoissaan. Politiikassa vaaditaan yhä enemmän asia- ja mielikuvaosaamista, sopivassa suhteessa.
Enemmän työikäisiä
ehdokkaiksi
Kiittäessään yli neljäätuhatta puolueensa vaaliehdokasta hyvästä työstä Puhakka jo pohtii, mitä pitäisi tehdä paremmin.
– Ehdokkaiksi pitäisi saada enemmän työikäisiä ihmisiä. Rankan työelämän vuoksi siinä oli paikoin kovasti ongelmia. Siksi kunnallispoliittinen aktiivisuus tahtoo keskittyä liian paljon hieman ikääntyneempiin ihmisiin.
– Nuoria oli ehdokkaina nyt yhtä paljon kuin edellisellä kerralla. Se on hyvä.
Nuorten osaavaa panosta Puhakka kiittää erityisesti.
– Nuoret tekivät todella antaumuksella ja osaavasti töitä vaalien eteen. Sen merkitys näkyy vielä tulevaisuudessa. Sen huomaa kokonaisuuden kannalta, että meneillään on sukupolvenvaihdos. Nyt käydään kampanjointia mielikuva- ja henkilötasolla. Sen nuoret osaavat.
Näkyvyys
on ongelma
Puhakka sanoo, että näkyvyys oli ongelma, joka kostautui Vasemmistoliitolle.
– Meillä on suhteessa vähemmän rahaa käytössä kuin esimerkiksi kolmella suurimmalla puolueella ja vihreillä – ja se näkyy.
– Jatkossakin on varmaan niin, että suurin oppositiopuolue kerää opposition näkyvyyden ja toisaalta vaaleissa hyvin menestyneet perussuomalaiset.
Yhtenä ratkaisuna näkyvyysongelmaan Puhakka esittää voimakasta nettinäkyvyyden lisäämistä. Nettiprojekti on aloitettu jo ennen vaaleja. Nyt sitä vahvistetaan.
– Nettinäkyvyydessä on erinomaista se, ettei siinä ole perinteisen median uutiskynnystä. Pääsemme esittämään ja sanomaan sen, mitä tahdomme.
Puolueen kuntatason toimintasuunnitelma auttaa myös jo seuraavissa vaaleissa. Sen mukaan kuntapoliittista osaamista vahvistetaan valtuutettujen ja aktiivien kouluttamisella. Merkittävää on kunta-aktiivien verkostoituminen, joka mahdollistaa tiedon ja osaamisen jakamisen eri kuntien välillä.