Jo yli miljoona suomalaista on ehtinyt tehdä valinnan kotikuntansa vaaleissa.
Heihin ei enää voi vaikuttaa, mutta puolueiden vaalikampanjat jatkuvat täysillä ainakin lauantai-iltaan saakka. Perinteisesti Suomessa varsinainen vaalipäivä on rauhoitettu äänestäjille, toki joku yksittäinen ehdokas on saattanut vielä silloinkin jatkaa omaa kampanjaansa.
Vaalitutkija Sami Borg ei pitäisi pahana, vaikka kampanjointia jatkettaisiin vielä sunnuntainakin. Vanhasta perinteestä voitaisiinkin ihan hyvin luopua, sillä mitään laillista estettä sille ei ole, kunhan ehdokkaat tukijoukkoineen vain jättävät varsinaiset äänestyspaikat lähialueineen rauhaan.
Maailmalla käytäntö vaihtelee. Monissa maissa kampanjointi jatkuu äänestyspaikkojen sulkemiseen saakka. Tutkittua tietoa ei ole siitä, mitä vaikutuksia viime hetken kampanjoinnilla on äänestysaktiivisuuteen tai vaalitulokseen.
Äänestysprosentti on ollut eri vaaleissa laskusuunnassa. Poliittinen kenttä laidasta laitaan on heti vaalien jälkeen ilmaissut huolensa äänestysaktiivisuuden laskusta. Vaikka heti vaalien jälkeen onkin löydytty useitakin syitä siihen, miksi nukkuvien puolue kerää aina vain enemmän jäseniä joukkoihinsa, niin silti matala äänestysinto jaksaa aina hämmästyttää. Syitä pitääkin ehkä etsiä itse politiikan ytimestä, niin tekotavasta kuin tuloksistakin.
Ennakkoäänestys on nyt ollut hieman vilkkaampaa kuin neljä vuotta sitten. Siitä ei kuitenkaan vielä voi päätellä – vaikka kuinka haluttaisi – sitä, että vaalipäivänäkin vaaliuurnilla käy edelliskertaa enemmän äänestäjiä. Ennakkoäänestyksen vilkkauteen on voinut vaikuttaa se, että se on jo tuttua tai helppoa. Ennakkoäänestyspaikkojen sijainnillakin voi olla oma merkityksensä.
Vaalikamppailu ei tällä kertaa ole ollut erityisen sähäkkä. Puolueet ovat varoneet ylilyöntejä ja puolueiden omia ”kuumakalleja” on selvästikin rauhoiteltu. Kuntalaisten kannalta tärkeät teemat ovat olleet suhteellisen hyvin esillä ja ongelmiin on esitetty myös erilaisia vaihtoehtoa.
Puolueiden erot ovat tulleet näkyviin ennen muuta siinä, millaiseen tärkeysjärjestykseen ne eri asiakokonaisuudet laittavat. Itse asioista ei kovin suuria erimielisyyttä ole ollut.
Voihan olla tietysti niinkin, että asiallisuus vetoaa äänestäjiin ja he lähtevät juuri siksi edelliskertaa kärkkäämmin äänestyspaikalle. Sunnuntaiksi luvattu surkea sää voi oikeasti vaikuttaa äänestysprosenttiin, jos valitsija ei usko oman äänensä vaikuttavan.
Näissäkin vaaleissa vain annetut äänet lasketaan eikä yksikään valtuutetun paikka jää täyttämättä.
Se puolue menestyy, joka saa kaikki kannattajansa liikkeelle eli loppuun asti kannattaa kampanjoida – ja täysillä.