Ensi vuosikymmenellä hinnat voivat karata käsistä
Suomalaiset taloyhtiöt ovat hidastelleet putkiremonttien toteuttamisessa, vaikka pakon edessä tehty remontti voi tulla todella kalliiksi. Rakennusliitto ja LVI-tekniset Urakoitsijat patistavat nyt taloyhtiöitä putkiremontteihin, koska nyt löytyy työvoimaa.
Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi (vas.) muistuttaa, että talonrakentamisen volyymi tulee ensi vuonna olemaan ainakin 20 prosenttia viime vuosien keskiarvoa alemmalla tasolla. Työllisyys heikkenee, mikä merkitsee sitä, että alan urakoitsijoita ja työntekijöitä on parin seuraavan vuoden aikana entistä paremmin saatavilla.
– Näiden syiden vuoksi vuodet 2009 ja 2010 ovat erinomaisia linjasaneerauksen toteuttamisen kannalta. Nyt siis vauhtia putkiremontteihin, yllyttää Harjuniemi.
Toinen merkittävä syy putkiremonttien aloittamiseen on, että ensi vuosikymmenellä 1960- ja 1970-luvulla rakennetut talot tulevat remontti-ikään.
LVI-Teknisten urakoitsijoiden toimitusjohtaja Jari Syrjälä arvioi, että ensi vuosikymmenellä putkiremonttia tarvitsee vuosittain runsaat 15 000 asuntoa ja 2020-luvulla jopa yli 25 000 asuntoa. Nyt on vuosittain 7 000 asuntoa putkiremontin kohteena. Ensi vuosikymmenellä voi olla vaikeata saada putkimiestä ja putkifirmaa tarvittaessa paikalle.
Putkimiehiä riittää tulevaisuudessa, sillä koulutusmäärät ovat tällä hetkellä kohtuullisella tasolla. Toinen asia on, mitä tapahtuu kymmenen vuoden kuluttua ja millä hintatasolla saneeraukset silloin liikkuvat.
Hintataso
ei romahda
Putkiremontti on monella pelottava sana, mutta Syrjälän mukaan näin ei tarvitse olla. Hyvin suunnitellussa ja toteutetussa putkiremontissa asukkaiden olosuhteet voidaan järjestää niin, että muutosta normaaliin ei juuri huomaa.
Syrjälän mukaan putkiremonttia ei kannata lykätä ainakaan hinnan takia, sillä hänen mukaansa remonttien hintataso ei tule romahtamaan.
– Työn ja materiaalin hinnat ovat nousseet koko ajan. Hinnan halpeneminen voi tulla vain kilpailun kautta ja niin, että yritys haluaa varmistaa työkohteensa.
Putkiremonttien neliöhinnat vaihtelevat hänen mukaansa 300 eurosta 700 euroon, keskihinnan ollessa 500 euroa. Syrjälän mukaan putkiremontin hintahaarukasta puhuminen on kuitenkin harhaanjohtavaa, koska jokainen kohde on erilainen. Kustannuksiin vaikuttavat mm. varsinaisten putkitöiden lisäksi tehtävät parannukset.
Viime vuosina on puhuttu ns. kevyestä putkiremontista, jossa putket vain pinnoitetaan. Tämä ei kuitenkaan vastaa putkiremonttia, vaan voi hyväkuntoisessa putkistossa ainoastaan mahdollistaa varsinaisen putkiremontin lykkäyksen joksikin aikaa.
Urakoitsijaan
voitava luottaa
Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi painottaa, että putkiremonttia tai muutakaan remonttia ei kannata tehdä pimeällä työllä, jolla ei ole takuutodistusta.
– Asiakkaiden kannalta on turvallisinta, kun putkiurakan suorittaa Suomeen rekisteröity yritys, jonka työn laatu ja toiminnan laillisuus voidaan myös taata.
Rakennusliiton mukaan taloyhtiöiden on syytä valita yritys, joka on työnantajaliiton jäsen, koska siten voidaan välttää monta ongelmaa.
Suomen kannattaa Harjuniemen mukaan varoa tilannetta, johon Saksassa ajauduttiin yltiöpäisen kustannusjahdin siivittämän epäterveen kilpailuttamisen takia. Ulkomaiset yritykset ja ulkomainen pimeä työvoima valtasi suuren osan rakennus- ja korjausmarkkinoista hävittäen rehellisen veroa maksavan yritystoiminnan ja työn edellytyksiä.