Maailmanlaajuinen rahoituskriisi osoitti rauhoittumisen merkkejä pian sen jälkeen, kun EU:n, joidenkin unionin ulkopuolisten valtioiden ja Yhdysvaltain päätökset pankkien tukemisesta ja ennen kaikkea pankkien välisten lainojen takauksista julkistettiin. Pörssikurssit ampaisivat nousuun, mutta tavallisen kansalaisen kannalta huomattavasti tärkeämpää oli, että korkotaso kääntyi laskuun.
Vakauden lisääntyminen ei kuitenkaan merkitse riskien katoamista tai taloudellisen taantuman uhkan väistymistä. Yhdysvaltojen talous konttaa pahan kerran ja seurannaisvaikutuksia tulee myös Eurooppaan. Euroopan unionin maatkaan eivät tule kulkemaan samoilla laduilla taloudellisen kehityksensä suhteen. Esimerkiksi Irlannissa menneiden vuosien talousihme on kääntynyt taantuman suuntaan.
Suomessa tilanne on kuitenkin kohtuullisen hyvä, kuten myös omat poliitikkomme ovat vakuutelleet. Nykyisen tiedon mukaan suomalaisten pankkien menetykset tulevat olemaan suhteellisen pieniä. Toistaiseksi myös veronmaksajien rahat ovat säästyneet – kuluja tulee vasta, jos takaukset realisoituvat. Toisaalta mm. Sampo ja Nordea ovat pohjoismaisia pankkeja, eikä Suomessa välttämättä tiedetä kaikkea olennaista näiden emopankkien vastuista.
EU:n päätös siitä, että jokainen maa vastaa itse omien pankkiensa tukemisesta, sopii Suomelle. Varmaa on, että riskit ovat suurempia monissa manner-Euroopan ja Britannian pankeissa kuin kotimaassa.
Reaalitalouden suunta osoittaa joka tapauksessa alaspäin, huolimatta akuutin rahoituskriisin väistymisestä ainakin hetkeksi. Hidastuva kasvu merkitsee työllisyyskehityksen heikentymistä ja siten Suomessakin on syytä valppauteen niin julkisen kuin yksityisen talouden osalta. Suurinta huolta koetaan juuri nyt rakennusalalla, jossa työttömyys on jo lisääntynyt. Kun valtio on nyt rauhoittanut rahoitusmarkkinoita ja siten tukenut myös lainaa tarvitsevia yrityksiä, olisi seuraavaksi rakennusalan aika. Vuokra-asuntotuotanto on jo vuosia ollut aivan liian vähäistä. Nyt on otollinen hetki valtion julkistaa tukipaketti vuokra-asuntorakentamiseen.
Elävä kuollut?
Pohjois-Koreasta kuului hyviä uutisia, kun maa lupasi olla käynnistämättä Yongbyonin ydinlaitosta vastineeksi siitä, että Yhdysvallat poisti maan terrorismia tukevien maiden listalta. Maan johtajan Kim Jong-ilin kohtalo sen sijaan on vähintäänkin epäselvä. Läntisten tiedustelulähteiden mukaan Jong-il on ainakin vakavasti sairas, mahdollisesti kuollut.
Viikonloppuna Pohjois-Koreasta levisi kuitenkin maailmalle kuvia hyväkuntoiselta vaikuttavasta johtajasta. Nyt vaikuttaa siltä, kuvat ovat vähintäänkin kuukausia, mahdollisesti useita vuosia vanhoja. On täysin mahdollista, että maata johtaa virallisesti mies, joka on jo kuollut.