Alma Median toimitusjohtajan Kai Telanteen selitykset Lapin Kansan päätoimittajaksi valitun Johanna Korhosen potkuista vaihtelivat keskiviikkona tunti tunnilta. Olennaista tässä on se, että myös Telanteen julkisuuteen väittämä potkujen poliittinen syy on laiton. Työntekijän saati hänen puolisonsa ehdokkuus kunnallisvaaleissa ei kuulu työnantajalle. Ei nykymaailmassa edes silloin, kun taustalta löytyy vasemmistolaisuutta.
Todellisuudessa kyse lienee siitä, että Lapin vanhoilliset piirit alkoivat liikehtiä, kun levisi huhuja tulevan päätoimittajan perheen laadusta. Asiakkaat uhkasivat äänestää lompakoillaan ja Alma Media painoi paniikkinappulaa. Ja koska bisnesmiehet luulevat kaikkien olevan kaltaisiaan, he yrittivät ostaa Johanna Korhosen hiljaiseksi. Korhonen, tinkimätön journalisti, ei tähän tietenkään suostunut ja ansaitsee teostaan kaiken kunnioituksen ja tuen.
Homoseksuaalien syrjintä työelämässä on tässä maassa yleinen käytäntö, sen osoitti työministeriön tutkimus muutama vuosi sitten.
Tapaukset kuitenkin pysyvät piilossa, koska syrjinnälle keksitään tekaistuja syitä kuten nyt Alma Median tapauksessa.
Ja koska harva uskaltaa julkisuuden pelossa lähteä käräjöimään selvissäkään tapauksissa.
Johanna Korhonen uskaltaa. Vaiettu ilmiö saa kasvot ja ehkä todellakin nostattaa vuosisadan tasa-arvotaistelun. Toivottavasti nostattaa.
Moni kysyy, miten tällaista voi tapahtua 2000-luvun Suomessa.
Mutta juuri 2000-luvun Suomessahan tämä on mahdollista. Oikeistolaistuminen on tuonut suomalaiseen yhteiskuntaan suvaitsemattomuutta, jonka luultiin jääneen jo peruuttamattomasti taakse. Kun taloudessakin puhaltavat taas myrskytuulet, niin kaikki erilainen pelottaa. Kahden naisen tai kahden miehen muodostama perhe koetaan uhkaavaksi. Ulkomaalaisvastaisuudella ratsastava Perussuomalaiset on tekemässä läpimurtoa kunnallisvaaleissa. Tähän pimeyteen Alma Media nyt vastaa ajan hengen mukaisella tavalla.
Vaikka toisin ehkä kuvitellaan, Suomi ei ole tasa-arvoinen maa seksuaalivähemmistöjenkään näkökulmasta. Aivan äsken, kesäkuussa, YK:n ihmisoikeusneuvosto huomautti Suomea erityisesti etnisten ja seksuaalisten vähemmistöjen asemasta. YK kehotti Suomea tehostamaan syrjinnän vastaisia toimia.
Joten olisikohan aika herätä, tasa-arvoministeri Stefan Wallin?