– Rikkurityövoiman käyttö laillisen lakon aikana ja varsinkin Multilink Oy:n provosoiva toiminta sen päälle laukaisi tilanteen, kertoo Vuosaaren 500 ahtaajan torstaisen ulosmarssin syyksi Helsingin ahtaajien ammattiosaston puheenjohtaja Asko Mäki-Rahkola.
Ahtaajat marssivat ulos työpaikoiltaan useissa satamissa torstaiaamuna kahdeksalta ja palaavat töihin perjantaina aamukuudelta. Syyksi vuorokauden mittaiseen mielenilmaisuun he ilmoittivat rikkurityövoiman käytön runsaat kaksi viikkoa kestäneen laillisen lakkonsa aikana.
Ulosmarssi pysäytti Helsingin Vuosaaren sataman lisäksi lähes kaikki Suomen satamat. Vuosaaressa ulos on marssinut 500 ahtaajaa. Länsi- ja pohjoisrannikon satamissa töistä on STT:n keräämien tietojen mukaan lähtenyt yhteensä yli 500 ahtaajaa. ja Kotkassa 750.
Lakko-oikeutta rikottiin
Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT ei ole työnseisauksen takana, vaan se tapahtuu paikallisten ammattiosastojen omasta päätöksestä.
– Me haluamme, että työntekijöiden laillista lakko-oikeutta kunnioitetaan, eikä sitä tulisi rikkoa niin kuin lakkomme aikana tapahtui perustelee Asko Mäki-Rahkola työntekijöiden toimintaa.
Hän muistuttaa Multilinkin toimien synnyttäneen vaara-tilanteitakin, kun laivoihin värvättiin lakon aikana ammattitaidotonta väkeä. Eräässä laivassa oli törmäilty niin, että oli hajotettu sen tutka-antenni.
Mäki-Rahkolan mukaan ulosmarssista päätettiin Vuosaaressa ay-liikkeen pelisääntöjen mukaan. Ammattiosasto päätti. Samalla tavalla uskoo hän päätöksen töistä jäämisestä syntyneen muissakin satamissa.
Ammattiosastoissa tiedetään työnantajan vievän ulosmarssin työtuomioistuimeen.
– Jos työtuomioistuimeen menemistä pelkäämään alkaa, niin on parempi vaan tyytyä työnantajan hirmuvaltaan, kuvaa Mäki-Rahkola ahtaajien vastausta tähän.
Työnantaja vie työtuomioistuimeen
Elinkeinoelämän Keskusliitto EK:n työmarkkinajohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ja Satamaoperaattorit ry:n toimitusjohtaja Juha Mutru tuomitsevat ahtaajien toimet.
Inkeroinen pitää lakkoa käsittämättömänä kostotoimena, jota ei voi millään muotoa ymmärtää. Hänen mukaansa työnantaja vie lakot välittömästi työtuomioistuimeen. Inkeroinen katsoo lakon myös olevan luonteeltaan poliittinen. Hän viittaa AKT:n suunnalta tulleisiin viesteihin, joiden mukaan lakko on vastalause pääministeri Matti Vanhasen työrauhajärjestelmää käsitelleille kannanotoille.
Mutrun mielestä töitten käynnissä pitäminen niin sanotulla Facebook-työvoimalla ja muilla keinoin oli täysin laillista.
Metsäteollisuus ry:n varatoimitusjohtaja Jari Forssin mukaan lakko pysäyttää jälleen metsäteollisuuden kuljetukset.