Ruotsissa viime parlamenttivaalit voittaneen porvaripuolueiden allianssin muodostama porvarihallitus tulee tiensä päähän ensi vuonna. Näin käy ainakin nykyisten mielipidemittausten perusteella.
Ruotsin porvarihallitus karahtaa monien ennakkoluulojen jälkeen muodostettuun vasemmistoallianssiin. Sosialidemokraatit, vasemmistopuolue ja ympäristöpuolue pystyivät syksyllä sopimaan pitkälle menevästä vaaliyhteistyöstä. Näin ne muodostavat uskottavan vaihtoehdon pääministeri Fredrik Reinfeldin koalitiolle.
SAK:n varapuheenjohtaja Matti Huutola esitti keskiviikkona Kuopiossa samanlaista Vasemmistoliiton ja SDP:n allianssia seuraaviin eduskuntavaaleihin. Ay-toimitsijoiden ja Vasemmistoliiton työntekijöiden seminaarissa puhuneen Huutolan mielessä oli vasemmistopuolueiden yhteinen vaaliohjelma, joka toimisi myös seuraavan hallitusohjelman pohjana. Näin äänestäjille voitaisiin tarjota riittävän uskottava vaihtoehto porvarihallitukselle.
Matti Huutolan poikkeuksellisen tärkeä aloite voisi olla käänteentekevä suomalaisessa vasemmistossa, jos sanoista päästäisiin tekoihin.
Yksin edes suurin vasemmistopuolue ei tätä nykyä pysty haastamaan politiikassa hegemonisen aseman saavuttanutta kokoomusta. Aloitteen takaisin ottaminen edellyttää itse asiassa laajempaakin kuin kahden puolueen yhteistyötä. Sitä tukemaan riittää kyllä nykyiseen politiikkaan suivaantuneita asiantuntijoita niin yliopistoista kuin kansalaisjärjestöistäkin. Niistä tällaisia aloitteita on tehty jo aiemmin.
Nykyisen vahvan porvarihallituksen syrjäyttäminen voi tuntua utopialta, mutta pitää muistaa, että ennenkin on viety läpi korkealentoisia hankkeita. Vasemmistoliiton puheenjohtaja Martti Korhonen muistutti syksyllä puoluevaltuustossa porvarien pitäneen aikoinaan Forssan ohjelmaa utopistisena hölynpölynä. Liki kaikki sen vaatimukset kuitenkin toteutuivat.
Tämä pätee tänäänkin: mikä on, ei pysy. Siksi vasemmiston on edelleen uskallettava ajatella suuria.
Valitettavasti näin ei kuitenkaan näytä olevan. Vasemmistoliitto suhtautui aloitteeseen myönteisesti, mutta SDP:n puoluesihteeriltä tuli tyrmäys. Suomen, toisin kuin Ruotsin sosialidemokraatit näyttävät olevan menneen suuruutensa vankeina kyvyttömiä uudenlaiseen ajatteluun.
Lama toisilla
Vuoden kahden ensimmäisen viikon aikana 9 000 työntekijää joutui lomautetuksi tai lomautusuhan alle, kertoi SAK. Eilen tumma joukko kasvoi sadoilla, kun muun muassa TeliaSonera ilmoitti vähentävänsä 400 ihmistä laajakaistabisneksestä ja Metsä-Botnia lakkauttavansa Kaskisten sellutehtaan.
Vanhaa sanontaa mukaillen voisi todeta, että onni yksillä ja lamaa ei kaikilla. Pankkiiriliike FIM:n osinkoennusteen mukaan pörssiyhtiöiden omistajia laskusuhdanne hetkauttaa vain vähän. Viime vuoden 12 miljardin ennätysosinkoihin ei tänä keväänä ylletä, mutta olosuhteisiin nähden osinkojuhlat jatkuvat.
Nykyisillä kursseilla esimerkiksi Koneen Antti Herliniä odottaa 86 miljoonan euron potti ja Sammon Björn Wahlroosia melkein 12 miljoonaa (IS 14.1.).
Kyllä tuollaisella korvauksella jaksaa taas yhden vuoden puhua palkkamaltin puolesta.