Viime viikolla KU:n toimittaja ei olisi saanut käydä kyselemässä Ylöjärven terveyskioskilla työskennelleeltä terveydenhoitajalta hänen ajatuksiaan kioskikokeilusta, koska kyseinen henkilö ei kuulunut niihin, jotka ”uuden käytännön mukaisesti antavat haastatteluja lehteen”. Tähän viitaten terveyspalveluiden osastonhoitaja halusi jutun tarkastettavakseen.
Professori Olli Mäenpää sanoo, että kunta voi toki nimetä tiedotusvastuussa olevan henkilön, mutta se ei tarkoita, että muut kunnan palveluksessa olevat eivät saisi antaa kommentteja tiedotusvälineille.
– Sananvapaus on jokaisella, myös kunnan palveluksessa olevalla henkilöllä. Esimies ei voi kieltää sananvapauden käyttämistä. Ainoa rajoitus on salassa pidettävät asiat. Julkisista tiedoista viranhaltija on velvollinen antamaan tietoja, hän jatkaa.
Ilmiö tuttu monessa kunnassa
Sananvapauden rajoittamisyrityksiä putkahtaa esiin yhä useammin. Kuukausi sitten Tampereella kohistiin, kun kaupungin sosiaalityöntekijöitä oli ohjeistettu olemaan kritisoimatta julkisesti sosiaaliasemien keskittämistä. Helsingissä opettajia on varoiteltu kommentoimasta koulusupistuksia.
Myös Mäenpää on havainnut kehityssuunnan. Hän korostaa, että kuntien tiedotusohjeet ovat vain suosituksia. Ne eivät estä tiedotusvälineitä lähestymästä muitakin henkilöitä ja kysymästä heidän kantojaan.
– Ja jos on kyse päätöksenteon valmistelusta, jossa ei yleensä salassa pidettäviä tietoja ole, niin on varsin kyseenalaista, jos osaa työntekijöistä kielletään sanomasta mitään. Sananvapaus on silloin uhattuna.
Toisaalta on selvää, että olipa toiminta miten julkista tahansa, työntekijän kannalta voi olla kiusallista kommentoida, jos oma esimies on sen kieltänyt.
– Mutta juridisesti työntekijä on vahvoilla. Hänellä on takanaan perustuslain takaama oikeus. Käytännössä asia on hankalampi, jos esimies painostaa, Mäenpää sanoo.
”Ehdottomasti voi tulla…”
Ylöjärven perusturvajohtaja Kari Virta kertoo, että kunnan terveystoimen uudet käytännöt koskevat vain terveyskioskikokeilua. Ja siinäkin tiedottamisen rajoittamisen pohtimisen on hänen mukaansa käynnistänyt kokeilua rahoittava Sitra.
– Kun kokeilua aloiteltiin, sovittiin, että tiedottaminen käydään ensiksi läpi.
– Mutta silti ei ole tiukasti määrätty, etteikö yksittäisiä työntekijöitä voisi haastatella. Ehdottomasti tänne voi tulla tekemään juttua vapaasti, Virta kommentoi asiaa maanantaina.
Kunnat ostavat yhä enemmän palveluja yksityisiltä palveluntuottajilta, joilla tiedotuskäytännöt ovat usein selvästi tiukempia kuin kunnilla.
Mäenpää arvio, että kunnissa leviävät sananvapauden rajoitusyritykset voivat olla heijastumaa juuri yksityiseltä puolelta.
– Mutta lähtökohta on se, että jos kunta ostaa palveluja, niin julkisuuslaki seuraa mukana. Ainakin ostopalveluun liittyvät asiakirjat ovat julkisia.