Kunnissa ei suostuta purematta nielemään valtakunnan tasolta tulevaa kritiikkiä, että kunnat eivät toteuta niille annettuja tehtäviä, ohjeita ja suosituksia.
Kuntaliiton toimitusjohtajan Risto Parjanteen (kuvassa) mukaan kyse on rahasta ja kustannustenjaosta.
– Ongelmathan koskevat yleensä sosiaali- ja terveyspalveluja ja opetusta. Kunnat maksavat suurimman osan niiden kuluista. Ja kaikilla niillä kuntien osuus kustannuksista on noussut ja valtion osuus laskenut.
Parjanteen mukaan valtio ei ole viime vuotta lukuun ottamatta korottanut kuntien valtionosuuksia kustannusten nousua vastaavasti. Erotuksia on sitten makseltu jälkeenpäin.
Samaan aikaan valtio on veronkevennyksillä heikentänyt kuntien mahdollisuuksia kerätä verotuloja.
Kun kunnissa rahapulassa jää joku asia huonommalle hoidolle, aina nousee jostakin päin meteli. Ensimmäinen resepti on, että pitää palata takaisin aikaan, jolloin kunnille annettiin täsmälliset ohjeet, mitä tehdä. Rahat myönnettiin tarkasti tiettyyn käyttötarkoitukseen ja käyttöä myös seurattiin.
– Siihen ei ole mitään paluuta, että taas ruvetaan jokaista narunpätkää laskemaan. Se on kallista touhua.
Parjanteen mielestä paluu tiukkaan normiohjaukseen merkitsisi kuntien loppua.
– Sitten meidän pitäisi siirtyä täysin keskitettyyn järjestelmään, jossa kunnat ovat ABC-asemien kaltaisia jakeluorganisaatioita, jotka on kaikki standardoitu. Ohjeet tulevat Helsingistä ja sieltä tulevat myös rahat.
Parjanteen mukaan kyse on loppujen lopuksi siitä, että rahat eivät riitä kaikkeen.
– Jos tällä rakenteella mennään eteenpäin, ei tule mitään. Pitää etsiä uusia malleja ja ratkaisuja järjestää ne palvelut. Ei auta vain sanoa, että nyt te ette hoida ja syyllinen on siellä kunnassa, vaikka me on tehty laki.
Eduskunnassa kunnille asetettavat velvoitteet säädetään yksittäisinä lakeina, joita on paljon. Laeissa esitetään arviot niiden kustannuksista kunnille, mutta Parjanteen mukaan ne ovat yleensä aina alakanttiin.
Valtionosuuksia kunnat saavat könttänä ja ne päättävät, miten ne valtionosuuksilla, omilla verotuloillaan ja maksuilla tehtävänsä ja velvoitteensa hoitavat.