Venäjä on kutsunut Saksan, Ranskan ja Ruotsin diplomaatteja puhutteluun. Syynä on Venäjän tyytymättömyys siihen, miten maat ovat reagoineet Venäjän opposition johtohahmon Aleksei Navalnyin myrkytykseen.
Venäläisen uutistoimiston Ria Novostin mukaan puhutteluun kutsuttiin Ranskan suurlähettiläs, Saksan varasuurlähettiläs ja ruotsalainen diplomaatti, jonka asemaa ei täsmennetty. Kaikkien kolmen maan laboratoriossa tehtiin kokeita, jotka vahvistivat, että Navalnyi myrkytettiin Novitshok-ryhmän hermomyrkyllä elokuussa.
Venäjä kertoi myös asettavansa sanktioita eri EU-maiden edustajille. Asiasta kertoi Venäjän ulkoministeriö tiedotteessaan. Sanktioiden kohteeksi joutuneilta ihmisiltä kielletään pääsy Venäjälle.
Navalnyin häiriköintiä ja seuraamista on dokumentoitu länsimaisessa mediassa.
Pakotteet koskevat Venäjän ulkoministeriön mukaan ihmisiä, jotka ovat edistäneet ”venäläisvastaisia sanktioita” Euroopan unionissa. Tiedotteessa ei kuitenkaan listattu kohteiden nimiä.
Kyseessä ovat vastapakotteet EU:n aiemmin asettamille pakotteille venäläisiä virkamiehiä vastaan.
Venäjä myös uhkasi tiedotteessaan, että kaikkeen länsimaiden epäystävälliseen toimintaan vastataan samalla mitalla.
Navalnyi kertoi FSB:n työntekijän myöntäneen myrkytyksen
Navalnyi, 44, itse väitti eilen saaneensa Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n työntekijän myöntämään myrkyttämisensä puhelinhuijauksella.
Navalnyi kertoo blogikirjoituksessaan esiintyneensä puhelimessa Venäjän turvallisuusneuvoston pääsihteerin Nikolai Patrushevin avustajana. FSB:n työntekijä Konstantin Kudrjavtsev paljasti puhelussaan, että Navalnyi myrkytytettiin laittamalla myrkkyä hänen alushousuihinsa.
Navalnyi kertoi soittaneensa salatusta puhelinnumerosta ja selittäneensä puhelua sillä, että hän tarvitsee tietoja myrkytysyrityksestä tehtävää raporttia varten.
– Soitin tappajalleni. Hän tunnusti kaiken, Navalnyi kirjoitti Twitterissä.
Navalnyi julkisti puhelusta blogikirjoituksen lisäksi ääninauhan puhelusta, puhelusta puhtaaksi kirjoitetun tekstin ja videon, jossa Navalnyin puhelinkeskustelu on tallennettu.
Navalnyi selvisi hengissä hätälaskun vuoksi
Julkaistussa ääninauhassa haastateltu mies kuulostaa uutistoimisto AFP:n mukaan aluksi varovaiselta ja epäröivältä, mutta paljastaa lopuksi, miksi Navalnyi selviytyi myrkytyksestä.
Kudrjavtsevin mukaan Navalnyi selviytyi, koska oppositiojohtajaa kuljettaneen koneen lentäjä päätti tehdä hätälaskun Omskiin. Navalnyia kuljettanut lentokone oli matkalla Tomskin kaupungista Siperiasta Moskovaan.
Kudrjavtsev ei puhelussa kertonut, mikä hänen roolinsa oli operaatiossa.
Venäjän viranomaiset eivät ole toistaiseksi kommentoineet Navalnyin väitettä.
Viikko sitten kansalaisjournalistiryhmä Bellingcat, Insider-media, CNN ja Spiegel-lehti paljastivat selvityksessään, että Navalnyin elokuisen myrkytystapauksen takana oli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB. Turvallisuuspalvelun osallisuus selvisi Bellingcatin mukaan puhelin- ja matkustustiedoista.
FSB:n myrkkyihin erikoistunut ryhmä oli tutkimuksen mukaan varjostanut Navalnyia jo vuosien ajan.
Venäjä torppasi Navalnyin väitteet kutsumalla tätä ”harhaiseksi ja suuruudenhulluksi”
Presidentti Vladimir Putinin lehdistöedustaja Dmitri Peskov kommentoi tiistaina Navalnyin väitteitä kutsumalla tätä ”suuruudenhulluksi” ja väitti, että tämä kärsisi psykologisista ongelmista. Peskovin mukaan Navalnyilla olisi ”harhaluuloja” siitä, että tätä seurataan.
Navalnyin häiriköintiä ja seuraamista on kuitenkin dokumentoitu myös länsimaisessa mediassa. Esimerkiksi Financial Times sanomalehti kertoi hieman yli vuosi sitten julkaistussa artikkelistaan miehestä, joka seurasi ja provosoi Navalnyita koko tämän lehdelle antaman haastattelun ajan.
Mies muun muassa vihjasi Navalnyin käyttävän kokaiinia ja kuvasi tämän reaktioita videoille.
Navalnyi kertoi samassa lehden haastattelussa, että vastaava seuraaminen ja häiriköinti on jokapäiväistä. Financial Timesin ”trolliksi” nimittämä mies oli mitä ilmeisimmin Venäjän hallinnon lähettämä.