Nicaraguassa on yksi maailman tiukimmista aborttilaeista. Aborttikielto on ehdoton, eikä siihen ole poikkeuksia. Abortti ei ole sallittu, vaikka raskauden takana olisi insesti tai raiskaus, eivätkä äidin terveysriskit vaikuta asiaan.
Kolme vuotta vanha epäinhimillinen laki on joutunut uudestaan huomion kohteeksi, koska se estää jopa raskaana olevien naisten syöpähoidot.
Nicaraguan toiseksi suurimman kaupungin Leónin julkisen terveydenhuollon sairaalassa lääkärit seuraavat sivusta, miten syöpä leviää 27-vuotiaan, Amaliana tunnetun naisen ruumiissa.
Lääkärit eivät voi tehdä mitään, koska syövän hoitaminen vahvoilla lääkkeillä tai sädehoidon antaminen saattaisivat vaarantaa Amalian kohdussa olevan sikiön. Amalia on 10. viikolla raskaana.
Amalian sisko teki tapauksen julkiseksi viime viikolla. Sairaalan ulkopuolella on jatkuvasti mielenosoittajia, joiden kylteissä lukee ”Tohtorit, tuemme teitä, pelastakaa Amalian henki”.
Amalian pelastaminen on luultavasti jo liian myöhäistä. Syövän epäillään tehneen etäpesäkkeitä aivoihin, keuhkoihin ja rintoihin. Raskaus on jouduttanut syövän leviämistä.
Kun Amalia kuolee, häntä jää kaipaamaan myös hänen 10-vuotias tyttärensä.
Ortega myi naisten oikeudet
Amalian sukulaiset ja hänen puolestaan kampanjoivat kaksi ihmisoikeusryhmää ovat vedonneet oikeusistuimiin, Nicaraguan hallitukseen sekä Amerikan valtioiden ihmisoikeuskomissioon IACHR:iin.
Maan hallitus on luvannut kommentoida asiaa sen jälkeen kun valtion lääketieteellinen neuvontaelin on ensi maanantaina käsitellyt Amalian tapausta. Hallitus on kuitenkin varoittanut ”sotkemasta poliittisia intressejä” asiaan.
Tiukka aborttilaki on hinta, jolla sandinistijohtaja Daniel Ortegasta tuli Nicaraguan presidentti tammikuussa 2007. Ortega osti tällaisen lain lupaamalla tuen katoliselta kirkolta ja muilta konservatiivisilta piireiltä.
Aborttilaista on tullut yksi kärkevimpiä esimerkkejä Ortegan vallankäytöstä, joka monen vanhan sandinistin mielestä on muuttunut irvikuvaksi entisistä vasemmistolaisista ihanteista.
Kun sandinistit 1970-luvulla taistelivat Anastasio Somozan diktatuuria vastaan, oli riveissä paljon naississejä. Liikkeen ohjelmassa olivat näkyvästi naisten oikeudet, mm. aborttioikeus. Tosin perinteiset machoasenteet alkoivat näkyä jo pian sandinistien noustua valtaan 1979, mutta tilanne oli vielä kaukana verrattuna Ortegan uuteen tulemiseen.
Nyt vuoden 2007 aborttilaki vie vankilaan naisen, joka hakee aborttia, samoin hoitohenkilökunnan, jos se tekee mitään aborttiin viittaavaa.
Amnesty Internationalin viime vuonna julkaiseman raportin mukaan uusi laki on johtanut äitiyskuolemien selvään kasvuun.