Kotona saatetaan ajatella, että kyllä se koulussa selitetään, ja koulussa, että kaipa näistä kotona puhutaan. Netistäkin saa tietoa, jos tarvitsee. Luullaan, että kyllähän kaikki nämä jutut tietävät. Sitten voikin käydä niin, ettei kukaan ole puhunut nuorelle tärkeästä asiasta, ja ollaan pulassa.
Kyllä, seksistä ja ehkäisystäkin on tärkeä puhua, mutta nyt ajattelen ammattiliittoon kuulumista.
Olen luottamusmies, ja olen monesti joutunut yllättymään kysyessäni työhön tulevalta nuorelta, ovatko hänen vanhempansa puhuneet hänelle ammattiliitosta ja siihen liittymisestä. Useimmiten vastaus on ei, silloinkin, kun tiedän, että vanhemmat ovat itse liiton jäseniä.
Jos työpaikalla muut nuoret työntekijät kuuluvat liittoon, he saattavat kehottaa teidänkin nuortanne liittymään. Sen varaan ei kuitenkaan kannata tuudittautua.
Te annatte lapsillenne ja nuorillenne mahdollisimman hyvät eväät elämää varten, ja olette itse ammattiliittonne jäseniä. Se on teille itsestäänselvyys, mutta nuorelle välttämättä ei. Muistuttakaa ihmeessä myös, että YTK ei ole liitto, eikä sitä voisi vähempää kiinnostaa, mitä työehtosopimus määrää vaikkapa tauoista tai alan palkasta. Luottamusmiestä ja ammattiliittoa kiinnostaa – ja paljon!
Työpaikan luottamusmies on parhaimmillaan kuin isosisko tai isoveli, jolta voi kysyä epäselvistä tai huolestuttavista asioista. Nuoren ei tarvitse osata työehtosopimusta ulkoa (itse asiassa epäilen, että moni aikuinenkaan ei ole lukenut koko TESsiään koskaan!), kun on joku, jolta kysyä.
Liiton jäsenyys on kuin vakuutus, joka otetaan, ennen kuin mitään ikävää sattuu, ja tietysti siinä toivossa, ettei ikinä satukaan.
Kun nuori muuttaa pois kotoa, saatatte huolehtia, että hän muistaa ottaa kotivakuutuksen. Muistuttakaapa työelämävakuutuksestakin!
Kirjoittaja on myyjä ja luottamusmies.