Puolueet ovat käynnistämässä vaalikoneistojaan vuoden 2011 huhtikuussa siinteleviin eduskuntavaaleihin. Harjoitetun politiikan ja sen näkyvyyden ohella vaalimenestys riippuu, millaisilla ehdokaslistoilla vaaleihin mennään.
Puolueet eivät vielä kerro uusista ehdokaslöydöistään, ne ovat vasta haussa. Sen sijaan moni vetäytyvä kansanedustaja jättää kentän uusille tekijöille kertomalla aikeistaan jo varhaisessa vaiheessa.
Suuri tavoite
Keskustan rynnistys kohti kaupunkeja jatkuu seuraavissakin eduskuntavaaleissa. Suuren tavoitteen saavuttamiseksi puolueen valovoimaa on siirretty syrjäseuduilta etelän rintamaille.
Viime vaaleissa nyt puheenjohtajaksi pyrkivä hallinto- ja kuntaministeri Mari Kiviniemi siirtyi Vaasan vaalipiiristä Helsinkiin. Nyt etelään on siirtymässä kuhmolainen Paula Lehtomäki, vaikka ei pyrikään puoluejohtajaksi.
Keskusta tavoittelee vaalivoittoa ja suurimman puolueen paikkaa. Rohkeaksi tavoitteeksi on asetettu nykyisen 51 hengen eduskuntaryhmän kasvattaminen 54:ään.
Ehdokasasettelun perustan muodostavat istuvat kansanedustajat, joista suurin osa haluaa jatkaa Arkadianmäellä.
Radiojulkkiksena eduskuntaan aikoinaan singahtanut Pertti Salovaara jättää eduskuntatyönsä sairauspoissaolojen vaivaamaan toiseen kauteen.
Liikenneasioissa aktiivinen edustaja on ilmoittanut testamenttaavansa äänensä toiselle lempääläläiselle, 31-vuotiaalle Katariina Kähkölälle, joka sai viime vaaleissa runsaat 1 600 ääntä.
Pirkanmaalaisista keskustalaisista myös Klaus Pentti on jättämässä eduskunnan.
Mitä tekee Jäätteenmäki?
Kansanedustajan hommat jättävät myös Hannakaisa Heikkinen Pohjois-Savosta ja Pekka Vilkuna Oulun vaalipiiristä.
Tilaa tehnee myös sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä, josta on veikattu Kansaneläkelaitoksen seuraavaa johtajaa.
Kirjoittamattomia lehtiä ovat europarlamentaarikko Anneli Jäätteenmäki ja puoluesihteeri Jarmo Korhonen.
Puoluejohtajakyselyitä johtava, mutta ilmoitustaan panttaava Jäätteenmäki punnitsee tarkkaan mahdollisuuksiaan palata kotimaan politiikan parrasvaloihin.
Korhonen kertonut paiskivansa keskeneräisiä puoluesihteerin töitä kesän puoluekokoukseen asti ja vasta sitten miettivänsä ehdokkuuttaan eduskuntavaaleissa.
Politikointi nuoremmille
Vasemmistoliiton 17 kansanedustajasta kymmenen on jo ilmoittanut pyrkivänsä uudistamaan valtakirjansa vuoden 2011 kevään vaaleissa. Mukaan lähtevät varmuudella puolueen nykyinen ja entinen puheenjohtaja Paavo Arhinmäki ja Matti Korhonen.
Myös eduskuntaryhmän puheenjohtaja Annika Lapintie ja varapuheenjohtaja Merja Kyllönen ovat mukana.
Lahtelainen Matti Kauppila, 65, ilmoitti Kansan Uutisten Viikkolehden haastattelussa jättävänsä politikoinnin nuoremmilleen ja sanoi toivovansa Vasemmistoliiton ehdokaslistoille tuoreita kasvoja.
Vuodesta 1975 asti eduskunnassa istunut Lapin Esko-Juhani Tennilä ei ole vielä kertonut aikeistaan.
Viimekertaisesta ehdokaskaartista jää pois puolueen entinen puheenjohtaja Claes Andersson Uudeltamaalta, joka keskeytti edustajakautensa terveydellisistä syistä.
SDP:llä vaalikeväänä 70-vuotiaita edustajia
Oulun vaalipiiriin syntyy iso aukko, kun Liisa Jaakonsaarta eikä Matti Ahdetta nähdä keväällä SDP:n ehdokaslistalla. Jaakonsaari siirtyi Suomen parlamentista EU-parlamenttiin ja Ahde, 65, on vedonnut korkeaan ikäänsä.
Myös entinen valtiovarainministeri Antti Kalliomäki (sd., Uusimaa) kertoi hyvissä ajoin jättäytymisestään pois vaalitaistosta. Sdp:stä vaaleihin eivät ole lähdössä myöskään Tero Rönni Pirkanmaalta, Reijo Kallio Satakunnasta eikä Lauri Kähkönen Pohjois-Karjalasta.
Jos ikä on käypä peruste, myös Jacob Söderman ja Rakel Hiltunen Helsingistä sekä Valto Koski Kymen vaalipiiristä saattavat tuumia ehdokkuuttaan. He ovat kaikki ylittäneet 70 vuoden iän viimeistään vaalikevääseen tultaessa.
UP-Uutispalvelun tietojen mukaan SDP:ssä toivotaan hartaasti kolmikon noudattavan hallituksen toivomusta työurien reippaasta pidentämisestä.
Pullat uunissa ja pakka sekaisin
Kokoomuksella on pullat hyvin uunissa, mutta ehdokaspakka sekaisin. Vielä ei ole hajuakaan millaisilla ehdokaslistoilla vaalivoittoa lähdetään tavoittelemaan.
Kukaan nykyisistä edustajista ei ole ilmoittanut jättävänsä eduskuntaa vapaaehtoisesti, mutta heitäkin vielä ilmaantuu.
Esimerkiksi viime vaaleihin pitkän suostuttelun jälkeen lähtenyt puolueen ex-puheenjohtaja Pertti Salolainen on ollut vaiti suunnitelmistaan.
Myös viime vaalien loistava ääniharava, eduskunnan puhemies Sauli Niinistö on ennalta arvaamaton toimissaan.
Nimismies lähtee
Vihreiltä karkasi Brysselin parlamenttiin hyvin ääniä Uudeltamaalta kerännyt Heidi Hautala. Lisäksi Janina Andersson on ilmoittanut jäävänsä eläkkeelle eduskunnasta.
Puolueella ei kuitenkaan ole ongelmia täydentää ehdokaslistojaan city-vihreyden kantaseuduilla. Vihreiden kannatuksen näkyminen vaaleissa riippuu ehdokasasettelun onnistumisesta kautta maan.
Myös perussuomalaiset pyrkivät realisoimaan gallupmenestyksensä vaalikannatuksena ja ehdokaslistoille on iso haku päällä. Tilaa tekee varmuudella jo SMP:läisenä kansanedustajan uransa aloittanut Raimo Vistbacka. Pohjalainen nimismies ilmoitti viime viikolla käyttävänsä viimeistä kertaa puheenvuoroja valtiopäivien avajaiskeskustelussa.
Myös sitoutumaton perussuomalainen Pertti ”Veltto” Virtanen on kertonut harkitsevansa eduskunnan jättämistä. On kuitenkin melko varmaa, että hän perussuomalaisten nosteessa harkitsee pikemminkin jatkamista.