Posti jatkaa jälleen työehtoshoppailua, kun se ilmoitti siirtävänsä pakettilajittelun Medialiiton ja Teollisuusliiton jakelun työehtosopimukseen 1.11. alkaen. Palkanalennus on noin 30–50 prosenttia, ja lisäksi työntekijät häviäisivät myös muissa työsuhteen ehdoissa.
Teollisuusliitto on jo ilmoittanut, että tätä sopimusta ei voi soveltaa postin käsittelytehtäviin. Pahin skenaario olisi se, jos tätä sopimusta aletaan käyttää myös Postin jakeluhenkilöstölle, kun työehtosopimus päättyy 31.10. Tällöin suurin osa jakajista lopettaa postin työt ja ammattitaitoisista työntekijöistä tulee pula. Jokainen voi miettiä omalta kohdalta sellaista tilannetta, jossa palkasta leikataan kolmasosa, jolloin elämä menee täysin uusiksi.
Toivoisin solidaarisuutta Postin ylimmältä johdolta. Postin pääjohtajan Malisen palkka on noussut vuodesta 2014 tähän päivään mennessä 65 prosenttia ja johtoryhmän palkkiot 1,5 miljoonasta eurosta 3,6 miljoonaan euroon. Pääjohtajan palkka vastaa 36 postityöntekijän vuosipalkkaa.
Yhtiön uusimmasta tilinpäätöksestä käy ilmi, että Posti Groupin kassassa on 168 miljoonaa euroa ja lisäksi se maksaa valtiolle osinkoja noin 28 miljoonaa euroa vuodessa. Onko oikein, että näillä toimenpiteillä ihmiset joutuvat hakemaan yhteiskunnan tukia, kun tulot eivät riitä elämiseen, jolloin he ovat oikeutettuja asumistukeen ja muuhun sosiaaliturvaan?
Valtio omistajaohjauksella voi vaikuttaa Postin linjauksiin. Valtion ei tarvitse ottaa 28:aa miljoonaa euroa osinkoa itselleen, vaan se voitaisiin käyttää palkkakustannuksiin. Lisäksi valtio voisi leikata valtionyhtiöiden johtajien palkkoja määrittämällä palkkakaton. Tällä hetkellä Postin pääjohtajan palkka on suurempi kuin tasavallan presidentin.
Me postityöntekijät emme halua yhteiskunnan tukia, vaan haluamme sellaisen toimeentulon, jolla pystyy elättämään itsensä ja perheensä.
Mihin on unohtunut Postin ylimmältä johdolta se visio muutaman vuoden takaa, että Posti on Suomen paras työpaikka vuonna 2020?
Seppo Kouvalainen
PAU Ylä-Savon osaston puheenjohtaja