Metallin Mäkelä tyrmää palkanalennuspuheet
Ammattiyhdistysliike ei hyväksy keskusteluja palkanalennuksista. Suomen yrittäjien ja Kemianteollisuuden taholta lähteneet vaatimukset ovat omiaan vain vaarantamaan kotimarkkinoiden kysyntää ja syventävät taantuman vaikutuksia.
Kaikesta huolimatta keväällä neuvotellaan palkkaratkaisuista. Suurin merkitys on Metallityöväen liiton ja Teknologiateollisuuden neuvotteluilla, jotka alkanevat maalis-huhtikuussa.
Voimassa oleva sopimus päättyy virallisesti 30.4.2010. Sopimus on kuitenkin katkolla keväällä 2009. Jos syksyn 2009 palkankorotuksista ei sovita toukokuun 2009 loppuun mennessä, sopimus päättyy 30.syyskuuta 2009.
Metalliliiton liittosihteeri Matti Mäkelä (vas.) myöntää tilanteen haastavuuden nykyisessä taloudellisessa tilanteessa.
– Arvioimme tilannetta maalis-huhtikuun aikana. Voimme lähteä neuvottelemaan sopimuksen häntää tai sitten yhteisymmärryksessä siirtää neuvottelut syksyyn, jolloin neuvottelisimme kokonaan uuden sopimuksen.
Taloustilanteen ohella ongelmana on paikallisesti sovittava 40 prosentin työpaikkakohtainen erä, joka on kentällä herättänyt suurta kritiikkiä.
Ostovoimalla
kriisiä vastaan
Palkankorotuksen suuruudesta ei nykyinen sopimus sano mitään. Matti Mäkelä pitää kuitenkin selvänä, että Metalliliitto ei suostu mihinkään nollalinjaan tai palkanalennuksiin.
– Ratkaisussa tarkastelemme työn tuottavuuden nousun ja inflaatiokehitystä. Näiden pohjalta asetamme sitten palkankorotustavoitteet. Ihmisille pitää saada edelleen ostovoimaa, jotta kotimaista kulutusta ja kysyntää voidaan lisätä. Tätä kautta taitetaan finanssikriisin selkä, ei millään palkanalennuksilla.
– Ainakaan yritykset ja niiden omistajat eivät ole näyttäneet esimerkkiä luopumalla omista palkankorotuksistaan ja optioistaan. Heillä kuitenkin olisi parempi maksukyky kuin hitsarilla ja levysepällä.
Työnantajapuoli on säännönmukaisesti tyrmännyt kaikki keskustelut keskitetystä tai edes sen suuntaisesta kokonaisratkaisusta. Mäkelän mukaan siitäkin vaihtoehdosta pitäisi voida rauhallisesti keskustella.
– Mikäli saisimme aikaan työnantajien ja kolmen keskusjärjestön välisen työmarkkinaratkaisun, sitä kautta saataisiin vakautta ja ennustettavuutta. Se auttaisi taantuman selän taittumiseen.
– Jos tällaista ratkaisua ei löydy, niin mennään sitten liittoratkaisuilla eteenpäin, sitä mukaa kun sopimukset ovat voimassa.
Työttömyysturvaa
ei saa heikentää
Mäkelä toivoo, että hallitus ryhtyisi nyt todella merkittäviin elvytystoimiin.
Tärkeätä olisi rakentamisen saaminen liikkeelle, sillä se heijastuisi heti myös muille aloille, kuten metalliteollisuuteen.
– Olemme jättäneet Raimo Sailakselle pitkän listan esityksiä. Esimerkiksi telakoiden osalta Helsingissä pitäisi aloittaa valtion jäänmurtajien ja monitoimialusten peruskorjaukset.
Lomautus- ja irtisanomisuutisten ollessa jo päivittäistä rutiinia, tilanteeseen ei Mäkelän mukaan sovi työttömyysturvan heikentäminen, joka on sata-komitean listalla.
– Kyllä me joudumme miettimään niin sanottuja ulkoparlamentaarisia painostuskeinoja, jos tällaisessa tilanteessa aiotaan työttömyysturvaa heikentää. Toivottavasti pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pysyy lupauksessaan, että leikkauslistoja ei ole olemassa ja työttömyysturvaa ei heikennetä.
– Omituista tässä on, että iäkkäämmät lisäpäivärahalla olevat työttömät ovat heikennyksen kohteena komiteassa. Mikäli tällaista esitetään, niin olen varma, että ay-liike lähtee turuille ja toreilla, sanoo liittosihteeri Mäkelä.