Ylen suuressa vaalikeskustelussa torstaina mahdolliset tulevat hallituskumppanit haastoivat toisiaan kilpaa. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne haastoi kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpoa perusarvoja myöten.
Keskustelun perusteella puolueiden vero- ja talouspolitiikka olivat ääripäissä. Kokoomusta on veikkailtu syvässä tappiokierteessä kyntävää keskustaa todennäköisemmäksi SDP:n hallituskumppaniksi.
Puheenjohtaja Juha Sipilä ei julistaudu vaalivalvojaisissa keskustalaisen pääministeri Mari Kiviniemen tapaan rökäletappion jälkeen oppositiopuolueeksi.
Demareille, vihreille ja vasemmistoliitolle on luvassa parhaimmassa tapauksessa kullekin useiden prosenttiyksikköjen nousu.
Keskusta on pehmentänyt talous- ja sosiaalipoliittisia kantojaan viime kuukausien aikana. Kaikkein pienituloisimpien etuuksien indeksejä jäädyttänyt puolue on lupaillut takuueläkeläisille ja pienituloisille korotuksia.
Liikkuvat ja empivät äänestäjät ratkaisevat
Sipilän oikeistohallituksen politiikka kasvatti puolueiden vastakkainasettelua, vaikka kokoomus jo vuosia sitten julisti vastakkainasettelun olevan ohi.
Jo kuukausien ajan punavihreä hallitus on ollut muutoshaluisille kansalaisille mieluisin vaihtoehto monissa mielipidemittauksissa. Jakolinjat arvoiltaan liberaalien ja konservatiivisten puolueiden välillä ovat syventyneet.
Punavihreän rintaman – SDP:n, vihreiden ja vasemmistoliiton – kannatus kääntyi yllättäen hienoiseen laskuun vaalien alla. Punavihreät saavat voiton, mutta kannatuksen käännös uudelleen kasvuun on nyt kiinni tämän viikon kampanjoinnista ja vaalipäivästä.
Luvassa on demareille, vihreille ja vasemmistoliitolle parhaimmassa tapauksessa kullekin useiden prosenttiyksikköjen nousu.
Suurin puolue aloittaa hallitustunnustelut
Hallitustunnustelija on todennäköisesti SDP:n Rinne. Kaikki eduskuntapuolueet ovat ensimmäisellä kysymyskierroksella mukana. Tunnustelijasta ja vastauksista riippuen voi tulla toinenkin kierros.
Neuvottelut käynnistyvät kulisseissa vaalien jälkeen julkisen koreografian kulkiessa omia latujaan. Viime hallitusneuvotteluissa Sipilä kilpailutti demareita ja kokoomusta.
Sipilä päätyi oikeistolaiseen hallitukseen ja sen mukaiseen politiikkaan. Keskustan kenttäväelle mieluisampi vaihtoehto olisi ollut SDP. Nyt SDP:n kenttäväelle olisi kokoomusta mieluisampi hallituskumppani keskusta.
Piilevä protesti epävakaalla pohjalla
Viime metreillä nousuun lähtenyt perussuomalaiset aiheuttaa hallitusneuvotteluihin häiriötilan. Eilisessä puolueiden puheenjohtajien tentissä enemmistö ilmoitti, etteivät puolueet mahdu perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen.
Tämä saattaa pitää, sillä puheenjohtaja Jussi Halla-aho on asettanut häikäilemättömän kovat maahanmuuttovastaiset kynnyskysymykset hallitukseen osallistumiselle. Puolueen on arvioitu kannatusmittausten nousevan trendin johdosta olevan matkalla kohti vuoden 2011 eduskuntavaalien yllätystulosta.
Puolueella voi olla myös piilevää kannatusta. Sekin on mahdollista, että protesti jää osittain vain mielipidemittauksiin, sillä puoluetta kannattavat ovat kaikkien epävarmimpia äänestäjiä.
Mielipidemittaukset ovat melko hyvin ennakoineet kannatuslukuja, perussuomalaisten kohdalla usein alakanttiin.
Yli 80 prosenttia äänestää muita kuin perussuomalaisia
Toimittaja Anu Partanen muistutti tänään Jälkiviisaat -ohjelmassa, että yli 80 prosenttia äänestää jotain muuta kuin perussuomalaisia. Puolueen painoarvoa ei kannata ylikorostaa.
Muut puolueet ovat paljon vartijoina. Sipilän ja Orpon niska taipui hyväksymään neljä vuotta sitten Halla-ahon kirjoittaman maahanmuuttovastaisen hallitusohjelman. Tätä politiikkaa Halla-aho nyt tekopyhästi kritisoi.
Keskusta ja kokoomus nielaisivat maahanmuuttovastaiset linjaukset hyvissä ajoin keväällä 2015. Turvapaikanhakijat tulivat Suomeen vasta syksyllä, ja liikehdintä Euroopassa alkoi kesän mittaan.
Keskusta ja kokoomus voivat ihmisoikeuksien rajaamisen kustannuksella hyväksyä kovia halla-aholaisia linjauksia vain turvatakseen kannatustaan ja padotakseen perussuomalaisten paisumista.
Perussuomalaiset osaa uhriutua. Tätä pelätään.