Puolueiden puheenjohtajat marssivat vielä tänään kansalaisten iloksi suureen vaalikeskusteluun. Puheenjohtajat ovat kohdanneet eri kokoonpanoissa tiuhaan tahtiin.
Tentit ovat loppusuoralla, ja mitään uusia avauksia tuskin tulee tänään. Mitä useammin puheenjohtajat ovat koolla, sitä kauemmaksi he näyttävät etääntyvän äänestäjistä ja puhuvan toisilleen.
Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan vastaava päätoimittaja Jouko Jokisen mukaan television puheenjohtajatenttien katsojamäärät ovat kasvaneet neljän vuoden takaiseen verrattuna 20 prosenttia. Areenassa niitä on katsottu satojatuhansia kertoja.
Epävarmat äänestäjät haluavat tietää, mitä he hyötyvät äänestämisestä.
Puolueiden puheenjohtajilla on nyt vihonviimeinen ja tuhannen taalan paikka vaikuttaa äänestäjiin omalla persoonallaan. Epävarmat äänestäjät haluavat tietää, mitä he hyötyvät äänestämisestä. Ylätason puheet eivät riitä.
Perussuomalaisten nousu sähköistää
Eniten sähköä puheenjohtajien mittelöön tuo Ylen tänään julkistama mielipidemittaus, joka vahvistaa aikaisempia trendejä. Perussuomalaisten voimakas loppunousu ei ilahduta muita puolueita, jotka laidasta laitaan vieroksuvat yhteistyötä Jussi Halla-ahon perussuomalaisten kanssa.
Perussuomalaiset ovat onnistuneet – ainakin mielipidemittauksissa – keräämään kansalaisia taakseen maahanmuutto- ja ilmastonmuutosvastaisella puheella.
Ilmastonmuutos jakaa ihmisiä, vaikka huoli ilmastonmuutoksesta on laajaa. Kaikki kansalaiset eivät ole valmiita omakohtaisiin tekoihin ilmastonmuutoksen taltuttamiseksi.
Vasemmistoliiton helsinkiläinen ehdokas Petra Malin kertoo kohdanneensa vaalityössään ilmastonmuutosta epäileviä, jotka käyvät syyttämässä ilmastouskovaiseksi, epäilevän salaliittoteorioista ja kyseenalaistavan tieteellisen tutkimustiedon ilmastonmuutoksesta.
Äänestäjä empii ja etsii
Näissä vaaleissa tuntuu olevan tavallista vaikeampaa löytää oma ehdokas. Vaalit kuitenkin kiinnostavat: ennakkoääniä annettiin ennätysmäärä eli hieman runsaat 1,5 miljoonaa suomalaista on käynyt jo äänestämässä.
Äänestysprosentti voi nousta reilun prosenttiyksikön tai parin verran neljän vuoden takaisesta. Perinteisessä puoluemaailmassa elettäessä äänestysprosentin noususta hyötyisi vasemmisto. Nyt näin ei välttämättä käy.
Perussuomalaiset, mutta myös pikkupuolueet saattavat saada ennakoitua paremman tuloksen. Eivät vaalitentaattorit eivätkä muiden puolueiden puheenjohtajat ole kyenneet haastamaan tarpeeksi Halla-ahoa.
Perussuomalaisten kantoja pitää haastaa siinä missä demareiden tai muiden valtaa tavoittelevien. Vaikeneminen ei ole tässä tilanteessa kultaa.