Carunan ja muiden sähkönsiirtoyhtiöiden kovat hinnankorotukset nousivat taas maanantaina esiin Oulussa Ylen ja Kalevan järjestämässä Puolen Suomen vaalitentissä. Asia on pulpahtanut kerta toisensa jälkeen pinnalle sen jälkeen, kun Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta poisti joulukuussa Fortumilta strategisen tehtävän ylläpitää sähköverkkoa.
Päätös antoi luvan myydä Fortumin sähköverkot ulkomaalaisten sijoittajien 80-prosenttisesti omistamalle Carunalle. Sitä olivat hyväksymässä kokoomuksen lisäksi SDP:n, RKP:n ja kristillisdemokraattien ministerit. Kauppaa vastusti vain vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki.
Keskusta oli silloin oppositiossa ja arvosteli tehtyä ratkaisua. Maanantain vaalitentissä keskustan Juha Sipilä oli samalla kannalla kuin vuonna 2013. SDP:n kanta on muuttunut. Uuden Suomen mukaansekä Sipilä että Rinne olivat nyt samaa mieltä kuin vasemmistoliitto koko ajan: kaikkien sähkön siirtoverkkojen pitäisi olla julkisessa omistuksessa.
– Jos jotakin yhteiskunnan pitäisi omistaa, niin mielestäni yhteiskunnan pitäisi omistaa energian siirtoverkot kokonaisuudessaan, ei pelkästään kantaverkkoa, joka on Fingridin omistuksessa. Pitäisi huolella miettiä, miten me saataisi tämä kuriin, sanoi Sipilä, ja Rinne säesti:
– Verkot täytyy olla julkisen sektorin omistuksessa.
Arhinmäki samalla kannalla jo 2013
Vasemmistoliitto julkisti helmikuussa talouspoliittisen valiokunnan pöytäkirjatkoskien sähkönsiirron kauppaamista. Talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa 11.12.2013 Arhinmäki teki ensin esityksen, että strategista intressiä ei supistettaisi.
Esitystä ei tukenut kukaan paikalla olleista ministereistä eli kokoomuksesta Jyrki Katainen, vihreistä Pekka Haavisto, demareista Lauri Ihalainen, RKP:stä Carl Haglund ja kristillisdemokraateista Päivi Räsänen.
Kun Arhinmäen esitys raukesi kannattamattomana, hän jätti pöytäkirjaan eriävän mielipiteen, joka kuuluu näin:
”Sähkönsiirto on julkista monopolitoimintaa, jonka pitäisi olla nykyistä enemmän julkisessa omistuksessa ja valvonnassa. Vasemmisto ei hyväksy valtion enemmistöomisteisen Fortumin sähköverkkojen myyntiä. Sähköverkkojen julkisomistusta pitää suomessa laajentaa eikä supistaa, hyvänä esimerkkinä valtion hankkima enemmistöosuus kantaverkkoyhtiö Fingridistä.”
”Vasemmisto ei hyväksy monopolitoiminnan siirtämistä ulkomaisille omistajille tuottamaan riskitöntä voittoa kansalaisten kustannuksella. Sähköverkkoihin sijoittaminen tuo jakeluvarmuuden lisäksi valtiolle varmaa tuottoa, joten sähköverkkojen pitäminen julkisomistuksessa on myös kansantaloudellisesti järkevää.”
”Tehty päätös johtaa suoraan Fortumin sähköverkon myyntiin ja siksi sitä ei olisi pitänyt tehdä.”
Haavisto vastuuttaa koko eduskuntaa
Joulukuussa 2013 Fortumin omistajaohjauksesta vastasi omistajaohjausyksikkö, jota johti ministeri Pekka Haavisto, ja Fortumin strategisesta tehtävästä työ- ja elinkeinoministeriö, jota johti ministeri Jan Vapaavuori.
Haavisto on sanonut ,ettei sähkönsiirtohintojen noususta voi syyttää vain Carunaa, vaan vastuu on koko silloisella eduskunnalla.
Eduskunta hyväksyi vuonna 2013 lain sähkönsiirron huoltovarmuudesta. Se oli reaktio vuoden 2011 Tapaninpäivän myrskyyn, joka katkaisi sähköt monilla paikoilla jopa useiksi päiviksi. Eduskunta velvoitti tuolloin palauttamaan sähköt taajama-alueella kuudessa tunnissa ja muualla 36 tunnissa. Tämän varmistamisen hintalapuksi on tullut 8–9 miljardia euroa, kun johtoja kaivetaan maan alle.