– Onko tämä suomalaisten työntekijöiden tulevaisuus? Meidät lähetetään Suomen rajojen ulkopuolelle tekemään työtä ties millä työsuhteen ehdoilla, kunhan yritykset saavat kustannuksiaan laskemaan.
Tätä kysyy Postin toimihenkilöiden valtakunnallinen pääluottamusmies Mirja Sandberg.
Syynä ovat Postin uusimmat yt-neuvottelut ja niiden kummalliset käänteet. Posti siirtää palvelukeskuksensa töitä Suomesta Tallinnaan, ja samaan aikaan Helsingissä, Tampereella ja Jyväskylässä toimivasta palvelukeskuksesta valtionyhtiö irtisanoo 23 henkilöä.
Töiden siirtämisestä Tallinnaan huhuttiin jo edellisten, vuoden 2017 yt-neuvotteluiden aikana. Silloin Posti kiisti asian.
Postin talous- ja rahoitusjohtaja Tom Jansson vahvistaa Taloussanomille, että toimenpiteillä ”pyritään vastaamaan niihin säästötavoitteisiin, mitä me asiakkaiden tarpeiden muutoksen johdosta joudutaan tekemään. Tämä on tämän hetken suunnitelma ja päätös sen suhteen”.
– On tietenkin, hän vastaa kysymykseen siitä, onko Tallinnassa Viron palkkataso.
Posti- ja logistiikka-alan unioni PAU pitää härskinä sitä, että valtion omistama yhtiö hakee kustannussäästöjä siirtämällä työtä maan rajojen ulkopuolelle. Posti siirsi jo vuonna 2017 tunnistamattomien osoitetietojen käsittelyä eli videokoodausta Hollannin postin PostNL Data Solutionsin kautta Filippiineille.
Vuonna 2017 julkisuuteen vuotaneen tiedon mukaan Posti suunnittelisi 314 työpaikan siirtämistä Viroon vuoteen 2020 mennessä.
Hiljaisuudessa valmisteltu siirto
Pääluottamusmies Mirja Sandberg katsoo, että Posti toimii moraalittomasti ja ottaa yrityksen maineen kannalta suuria riskejä.
– Postin työnantajamaine on maan kolmanneksi huonoin. Postilla on jo nyt vaikeuksia rekrytoida henkilöstöä, eikä töiden siirto Tallinnaan ainakaan paranna asiaa.
Sandberg peräänkuuluttaa valtion omistajaohjauksen puuttumista Postin johdon toimiin.
– Vaikka yritys toimisi liiketaloudellisin perustein, ei valtion omistaman yrityksen toimintatapa voi olla sellainen, että se aiheuttaa päätöksillään Suomessa työttömyyttä ja sitä kautta kustannuksia valtiolle. Kaikki suomalaiset joutuvat silloin verojen kautta osallistumaan työttömyyden kustannuksiin, jotka johtuvat liiketoiminnan epäeettisistä päätöksistä.
Valtioneuvoston finanssineuvos Petri Viherävuori totesi Taloussanomissa 7.3.2018, että ”omistaja ei voi eikä halua sotkeutua yt-prosessiin, mutta voi neuvottelujen päättymisen jälkeen tarvittaessa palata asiaan.”
– Omistaja voi halutessaan puuttua Postin toimiin ja nyt olisi korkea aika, vaatii Sandberg.
Lisäksi hallinnon yt-neuvottelut päättyivät tällä viikolla. Neuvottelujen kohderyhmään kuuluivat Asiakaskokemus ja –kanavat-, Postin Palvelukeskus- ICT- ja Talous. Posti irtisanoo enintään 59 henkilöä.