Suomalaiset jättävät jäähyväiset jouluisille veronpalautuksille. Ensi vuonna verottaja maksaa palautukset sitä mukaa, kun verotus valmistuu. Tieto pikkulottovoitosta voi tulla jo elokuussa.
Kaikille veronpalautukset eivät ole ilojuhlaa. Ulosottomies on käynyt hakemassa omansa suurelta joukolta suomalaisia. Tänäkin vuonna ulosoton kautta kulkee yli puolen miljoonan suomalaisen perittävät.
Viime vuonna ulosotossa oli noin 560 000 eri velallista ja alkuvuoden perusteella tehty ennuste tälle vuodelle on noin 570 000 eri velallista. Osa heistä lyhentää velkaansa tai saa jopa maksettua kokonaan rästinsä veronpalautuksilla.
Tuttavapiirissäni on ihminen, joka voi huokaista helpotuksesta. Ulosotto sai omansa, ja hän pääsi vuosien taakasta eroon.
Ulosottomieskään ei ole erehtymätön. Velkakierteeseen ja sen seurauksena ulosoton asiakkaaksi joutunut yksityisyrittäjätuttavani maksoi velkansa vuonna 2015.
Mutta yllätys yllätys.
Sinnikäs ulosottovirasto lähestyi häntä taas seuraavana vuonna samalla summalla eli yli 14 000 euron perinnällä. Useiden selvittelyjenkään jälkeen ei tullut tolkkua, että mistä velasta oikein oli kysymys.
Ulosottomies piti sinnikkäästi pintansa: Kyllä velka on olemassa, vaikka velallinen väittää sen maksaneensa. Myöskään alkuperäisen velkojan kanssa käydyt keskustelut eivät johtaneen mihinkään.
Hän vetosi käräjäoikeuden sovinnonvahvistamiseen, josta velallinen ei voi valittaa, vaikka olisi eri mieltä. Ulosottomies lähetti pyynnöstä tämän vuoden alkupuolella päätöksen velalliselle. Se osoittautui samaksi, jonka perusteella velka oli jo kertaalleen maksettu.
Keskustelussa ulosottomiehen kanssa selvisi, että velka on maksettu vuonna 2015, mutta se on tullut taas uudestaan ulosottoon kolme päivää myöhemmin sillä saldolla, jota velalliselta karhuttiin.
Nyt alkoi jo ulosottomieskin ihmetellä velan aiheellisuutta. Oliko kyse virheellisestä kirjauksesta ulosotossa? Voiko viranomainen tehdä virheen?
Ulosottomies oli sitä mieltä, että asia pitää tutkia.
Edelleenkään korjaus ei sujunut kuin Strömsössä. Ulosottomies havaitsi virheen, mutta ne joiden piti korjata virhe, eivät saaneet sitä aikaiseksi.
Seurasi edelleen odottelua, mutta lopulta ihme tapahtui.
Ulosottovirasto pyyhki listoilta pois noin 13 000 euroa jo kertaalleen maksettua velkaa. Edelleen jäi reilu 1 000 euroa, joka sekään ei ollut velallisen mukaan kiistaton. Sen verovirasto kuittasi nyt veronpalautuksista.
Tämä tarinahan ei saisi olla tosi. Vain velallisen sinnikkyys pelasti hänet ulosoton löysästä hirrestä ja maksamasta velkaa uudestaan.
Olen vuosien mittaan tavannut ihmisiä, jotka ovat esitelleet paksua paperinippua ja kertoneet viranomaisen epäoikeudenmukaisesta kohtelusta. Kyse on ollut ulosotosta, terveydenhuollosta, toimeentulotuesta tai muusta viranomaispäätöksestä.
Ihmiset ovat aika yksin jouduttuaan väärän päätöksen uhriksi. Voimat, osaaminen eikä sitkeys aina riitä taisteluun omien oikeuksien puolesta.
Kuinkahan moni maksoikaan veronpalautuksistaan virheelliseen päätökseen perustuvaa ulosottoa?