Brasilian ja Paraguayn rajalle valmistui 1984 valtava Itaipun pato, joka nykyään on sähköntuotannoltaan maailman suurin. Patoaltaan alle peittyi yli 1 000 neliökilometriä metsää ja kymmenientuhansien ihmisten kodit.
Nyt yhä suurempi osa Paraguayn sähköosuudesta menee kryptovaluuttojen eli Bitcoinin ja Ethereumin tuottamiseen. Samaan aikaan neljäsosa paraguaylaisista on ilman sähköä.
Paraguay ja Brasilia jakavat sähköntuotannon tasan. Paraguayssa kuitenkin on vähän teollisuutta ja huono sähköverkko. Niinpä Paraguay on myynyt ylijäämän Brasiliaan, alihintaan.
Kymmenet tuhannet tietokoneet louhivat kryptovaluuttaa.
Paraguayssa sähkö maksaa 5 senttiä kilowattitunnilta, Brasiliassa viisi kertaa enemmän. Bitcoinien ”louhijat” ovat löytäneet Paraguayn halvan sähkön. Kryptovaluutan tuottamiseen tarvitaan paljon prosessori- ja jäähdytystehoa.
Lähellä patoa Paraguayssa sijaitsevassa Ciudad del Esten kaupungissa on lyhyessä ajassa laitettu kymmeniä tuhansia tietokoneita louhimaan kryptovaluuttaa. Joistakin on sen avulla tullut monimiljonäärejä, ja he eivät yleensä ole paraguaylaisia.
Diktatuurien sopimus
Intoilijat näkevät bitcoin-tuotannossa Paraguayn tulevaisuuden, jonka avulla maksetaan tuota pikaa valtion velka pois, kertoo Guardian-lehti.
Kaikki eivät ole innostuneita. Yhden tutkimuksen mukaan käyttämällä Brasiliaan myyty energia Paraguayn omaan tuotantoon voitaisiin luoda 2 miljoonaa työpaikkaa ja nelinkertaistaa Paraguayn bkt.
Kun Paraguay ja Brasilia vuonna 1973 sopivat sähkökaupastaan, kumpaakin hallitsi sotilasdiktatuuri. Paraguaylaisten mukaan sopimus oli maalle epäedullinen. Tähän tavallaan tuli vahvistus syyskuussa, kun virallisesti myönnettiin, että Brasilian juntta oli 1979 murhauttanut maan oman suurlähettilään Paraguayssa, jotta tämä ei paljastaisi sopimuksen yhteydessä maksettuja valtavia lahjuksia.
Sopimus on katkolla 2023, ja Paraguay toivoo silloin saavansa paremman hinnan vientisähköstä.