Eduskunnassa verryteltiin tiistaina loppuvuoden budjettiriitoja käymällä lähetekeskustelu kuluvan vuoden toisesta lisäbudjetista. Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) pääsi kehumaan suhdannehuippua ja verotulojen kasvua. Siitä huolimatta valtio ottaa ensikin vuonna 1,25 miljardia euroa lisää velkaa.
– Tämä ei ole sattumaa, tämä on määrätietoisen politiikan, talous-, työllisyys- ja veropolitiikan ansiota, määrätietoisen selkeän suunnitelman ja johdonmukaisen politiikan ansiota: voimme siis esitellä tätä lisätalousarviota positiivisissa tunnelmissa, Orpo sanoi.
Suhdannehuippu ei kuitenkaan koske kaikkia. Hallitus esittää myös ensi vuodelle eläkkeitä ja työttömyysturvaa leikkaavaa kansaneläkeindeksin jäädyttämistä. Siitä päätetään ensi vuoden budjetin käsittelyn yhteydessä.
– Työttömyys on onneksi laskenut ja sitä myötä myös työttömyysturvamenot ovat pienentyneet, sanoi Hanna Sarkkinen (vas.).
– Se on erittäin hyvä, mutta silti ollaan tilanteessa, että perusturvaetuuksia leikataan, indeksileikkauksia ei ole tälle vuodelle eikä ensi vuodellekaan peruttu. Kysymys kuuluu: jos perusturvalla eläville ei ole rahaa laskusuhdanteessa eikä ole rahaa noususuhdanteessa, niin milloin sitten hallituksen mielestä on kaikista köyhimpien vuoro?
Vaalien alla oikeisto vastusti elvytystä
Kokoomuslaisten mukaan talouden suuren kuvan kääntyminen on hallituksen ja erityisesti valtiovarainministerin ansiota.
– Kyllä meillä silloin aika vaikutusvaltainen ministeri on, kun on saanut Euroopan keskuspankin elvyttämään miljardeilla ja miljardeilla — varsinkin sen jälkeen, kun on ensin itse vastustanut elvytystä, ja nyt hän on kuitenkin ajanut sen eurooppalaisella tasolla, sanoi Paavo Arhinmäki (vas.).
Arhinmäki muisteli viime vaalien alla käytyä talouspoliittista keskustelua. Silloin vasemmistoliitto tarjosi vaihtoehtoa, jossa huolehditaan perusturvasta, kaikkein pienituloisimpien toimeentulosta ja sitten toisaalta pyritään elvytyksellä luomaan työpaikkoja, talouskasvua ja sitä kautta taloudelle nousua.
– Tätä piti vastuuttomana erityisesti oikeisto. Nyt tänään täällä niin edustaja Zyskowicz kuin edustaja Heinonen ja moni muukin on kehunut valtiovarainministeri Orpoa ja keskustalaiset tietysti pääministeri Sipilää siitä, miten talous on saatu kuntoon.
”Kuulemma pakko leikata”
Arhinmäki jatkoi, että jos Orpo on tehnyt niin loistavaa työtä, niin miksi huomenlahjaksi seuraavalle hallitukselle annetaan edelleen valtionvelkaa siitä huolimatta, että pienituloisilta on leikattu rajusti, ja miksi itse asiassa alijäämä näyttää kasvavan tulevaisuudessa, ei pienenevän.
– Tässä talouden tilanteessa, jossa on ollut kuulemma pakko, välttämätöntä ja jossa ei ole ollut muita mahdollisuuksia kuin leikata kaikkein pienituloisimmilta, niin samaan aikaan on kuitenkin ollut varaa jakaa lähes 2 miljardin eli 2 000 miljoonan euron veronalennukset, jotka ovat hyödyttäneet ennen muuta euromääräisesti suurituloisimpia. Onko tämä oikein? Onko tämä reilua? Ei ole. Ja siihen on ilmeisesti pääministeri Sipiläkin lopulta herännyt 3,5 vuotta maata hallittuaan, kun hän toteaa, että hallitus leikkasi ehkä liikaa, Arhinmäki sanoi.
”Kokoomus jatkaa löysää rahanjakoa”
Hän kehotti hallitusta vetämään pois eduskunnasta lakiesityksensä indeksijäädytyksistä.
– Nimittäin indeksit tulevat automaattisesti, ja se vaatii erillisen päätöksen, että pienituloisilta, eläkeläisiltä, työttömiltä ja muilta leikataan.
Arhinmäen mukaan kokoomuksella ei muutenkaan ole hirvittävän paljon varaa paukutella henkseleillä.
– Etenkään, kun katsoo kokoomuksen löysää rahanjakoa: viime viikolla parin miljardin verran luvattiin lisää veronalennuksia. Pelkästään varainsiirtoveron poistaminen – miljardiluokan hintalappu. Jos halutaan kohtuuhintaisia asuntoja, niin ne kyllä hoituvat rakentamalla niitä. Ei sillä, että jaellaan valtavia veronalennuksia jälleen lisää.