Perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari viljelee puheissaan uusi normaali -slogania. Kansallismielisyydestä tulee hänen mukaansa eurooppalaista uutta normaalia.
Normaali ymmärretään arkikielessä yleisesti hyväksytyksi. Perussuomalaisten ”uuden normaalin” ytimessä on rajat kiinni -hengessä maahanmuuttovastaisuus.
Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho maalaili Ruotsin vaalien jälkeen uhkakuvia, miten maahanmuutto-ongelmat ”räjähtävät käsiin” Suomessa naapurimaan malliin, jossa maahanmuuttotilanne on ”katastrofaalinen”.
Toisin ajattelevia hän syyttää sinisilmäisyydestä. Hänen visioissaan Ruotsin maahanmuuttokeskustelun ilmapiiri tervehtyy ruotsidemokraattien vaalivoiton ja vaikutusvallan kasvun myötä.
Mielipidemittausten mukaan perussuomalaiset on maahanmuuttovastaisin puolue, ja puolueen hajotessa ja kannatuksen hapertuessa ydin on koventunut.
Suuri osa jytkyn myötä tulleista äänestäjistä on palannut aikaisemmin äänestämiensä puolueiden kannattajiksi, muun muassa siirtynyt takaisin demareihin.
Puolue on muuttunut Halla-ahon aikana leimallisesti yhden asian liikkeeksi. Entinen puheenjohtaja Timo Soini piti edes retorisesti yllä mielikuvaa yleispuolueesta. Tämä ei riittänyt, kun maahanmuuttovastaiset kaappasivat puolueen.
Ruotsidemokraattien tapaan perussuomalaiset hakee maahanmuuton rajoittamisesta ratkaisua yhteiskunnallisiin ongelmiin.
Perussuomalaiset levittävät propagandaa, joka lietsoo vastakkainasettelua ja vihaa. Tämä ilmiö hämmensi äänestäjiä myös Ruotsissa vaalikampanjoinnin aikana.
Ruotsidemokraattien vaalivoitto ei hyödytä perussuomalaisia suoraan. Puolueelle avautuu mediasanomisen paikkoja ruotsidemokraattien vaalivoiton myötä ”asiantuntijana”.
Perussuomalaiset käyttää ruotsidemokraattien vaalivoittoa puolueensa itsetunnon ja identiteetin rakennuspalikkana. Puolue ei kestänyt hallituspaineita ja soinilaiset loikkasivat perustamaansa uuteen puolueeseen.
Perussuomalaiset eivät voi pestä käsiään Soinin aikana tekemistä diileistä, joilla leikattiin kaikkein heikoimmassa asemassa olevilta sosiaaliturvaa ja kuritettiin työttömiä.
Hallitusohjelmassa oli myös duunarien työehtojen heikentäminen, ei niitä ole nyt keksitty. Samat kansanedustajat istuvat perussuomalaisten ryhmässä, jotka siunasivat hallitusohjelman ja ministerin pestit.
Sekä SDP, kokoomus että keskusta ovat vakuuttaneet jo, että maahanmuuttokeskustelua ei jätetä perussuomalaisten käsiin.
Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on esiintynyt liberaalina maahanmuuttokysymyksissä, vaikka hallitus on kiristänyt Suomen maahanmuuttopolitiikkaa.
Keskustan puheenjohtaja, pääministeri Juha Sipilä esitti pari viikkoa sitten Ylen Ykkösaamussa kuohuttavia linjauksia maahanmuutosta.
Pelottavaa on, jos SDP:stä, kokoomuksesta tai keskustasta tulee maahanmuuttopolitiikassa perussuomalaisten perässähiihtäjiä kannattajiensa menettämisen pelossa.
Vasemmistoliitto, vihreät ja RKP ovat tehneet selkeimmin eroa perussuomalaisten politiikkaan.