Oppositio lunasti lupauksensa ja päätti esittää epäluottamuslausetta ulkoministeri Timo Soinille (sin.) tämän aborttikannanotoista. Viimeinen niitti oli, kun Soini ilakoi Argentiinan senaatin päätöksellä, jolla estettiin aborttilainsäädännön lieventäminen.
– Maailmassa, jossa naisten oikeuksia yhä enemmän haastetaan, ei ole oikein, että Suomen ulkoministeri toimii vastoin Suomen yhteistä ulkopoliittista linjaa, perusteli SDP:n ryhmäjohtaja Antti Lindtman STT:n mukaan.
Neljän oppositiopuolueen päätös sai aikaiseksi hepulin noin prosentin kannatuksella hallituksessa roikkuvissa sinisissä. Puheenjohtaja Sampo Terhon johdolla puolue ilmoitti, että epäluottamuslauseäänestyksessä mitataan koko hallituksen luottamus.
Ja tämä tekee opposition esityksestä nerokkaan. Kokoomuksen ministereistä sisäministeri Kai Mykkänen ja ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anna-Mari Virolainen ovat tuominneet Soinin aborttikommentit. Keskustasta näin on tehnyt ainakin peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Tulee olemaan lystikästä seurattavaa, miten ministerit asettavat sanansa, kun epäluottamuslause-esityksestä keskustellaan. Oppositio pääsee todennäköisesti osoittamaan, että aiemmat puheet olivat vain löysiä puheita. Helpoiten ministerit toki ratkaisevat dilemman olemalla jossain muualla kuin eduskuntasalissa tuolloin.
Sehän on nimittäin selvää, että hallituspuolueiden pitää niin sanotusti ampua rivit suoriksi ennen äänestystä. Sinisten tukea keskusta ja kokoomus tarvitsevat, kun hallitus yrittää runnoa läpi muun muassa ideologisia sote- ja työnvälitysuudistuksiaan.
Eli ei hallitus mihinkään ole kaatumassa, mutta keskustelusta ja varsinaisesta äänestyksestä on luvassa mielenkiintoinen. Jos kiinnostaa pelata sanabingoa, niin sananvapaudella ja vihervasemmiston (tätä termiä siniset tulevat varmasti käyttämään tarkoituksella) mielenpahoittamisella pääsee pitkälle.
Sanottakoon vielä lopuksi, kun Timo Soini puolustautui blogissaan kirjoittamalla, että hänen vakaumuksensa on ollut kaikkien tiedossa jo pitkään. Niinhän se on, ja hänellä on täysi vapaus omiin näkemyksiinsä. Kyse on siitä, että ulkoministerinä ei oikein voi julistaa näkemyksiään julkisesti, jos ne ovat ristiriidassa Suomen virallisen ulkopoliitikan linjan kanssa.
Lisätietoja Soini voi kysyä vaikka tasavallan presidentiltä.
– Niin, ministerismiehen ja poliitikon on vaikea olla yhteiskunnallisessa mielenilmauksessa yksityishenkilönä. Minusta siinä on perustavaa laatua oleva omituisuus, Sauli Niinistö sanoi Talouselämä-lehdelle kesäkuun alussa.