Satakunta villisikaa elelee kaikessa rauhassa Reijo ja Tarja Simolan villisikatilan tilavissa aitauksissa Jyväskylän Korpilahden Putkilahdessa. Kun isäntä on täyttänyt ruokakaukalot ohranjyvillä, syntyy pientä tungosta ja vähän kiistaakin parhaista paikoista.
Simolan villisioistakin tuli kaupunkilaisia vuoden alusta kun Korpilahden kunta liittyi Jyväskylän kaupunkiin. Putkilahdessa on tarhattu villisikoja 14 vuoden ajan. Tarhauksen aloitti Tarja Simolan eno hankkimalla villisikoja vanhaan hevoshakaan.
Simolan villisiat ovat ympäri vuoden tarhoissaan. Aivan taivasalla elukoiden ei tarvitse aikaansa viettää, sillä niille on rakennettu suojaisia katoksia, joissa pääsee pahnoille nukkumaan.
Monet jäivät ilman, kun emme pysty enempää teurastamaan.
Villisiat saavat kasvaa puolitoista-kaksivuotiaiksi, ennen kuin joutuvat teurastettaviksi. Simolan tilalla teurastetaan vuosittain viitisenkymmentä villisikaa, joista saadaan satakunta kinkkua. Kun teurastus hoidetaan omalla tilalla, eläimet säästyvät turhilta kuljetuksilta.
Reijo Simolan mukaan joulukinkkuja olisi mennyt paljon enemmän kuin pystyttiin toimittamaan.
– Kinkkutilauslistat täyttyivät jo lokakuulla. Monet jäivät ilman, kun emme pysty enempää teurastamaan. Myös säilytystilat tulee siinä jo vastaan.
Niin tarkkaan kinkut varattiin, ettei niistä taaskaan riittänyt talonväen omaan joulupöytään. Isäntä ei kuitenkaan ole erityisen harmissaan.
– Meillä syödään jouluna enemmän karjalanpaistia ja hirven lihaa.
Sikakohu tuo
lisää asiakkaita
Oikeutta Eläimille -yhdistyksen esiintuomat epäkohdat suomalaisilta sikatiloilta ovat saattaneet entisestään lisätä villisikakinkkujen kysyntää. Simolan isäntä on hieman harmissaan julkisuudessa olleesta kohusta niiden sikatilallisten puolesta, joiden asiat ovat paremmassa kunnossa.
Villisikatilalle eläinoikeusaktivistien ei tarvitse tehdä salaisia tarkistusiskuja. Simolat ovat joulun alla houkutelleet ihmisiä tutustumaan tilan toimintaan. Monelle joulukinkun kysyjälle emäntä Tarja Simola joutui sanomaan, että täksi jouluksi kinkkuja ei ole kuin ennakkoon tilauksensa tehneille. Säilykepurkeissa lihaa on riittänyt kaikille ja karjalanpaistin aineksetkin ovat järjestyneet tarvitsijalle.
Sunnuntai-iltapäivään mennessä emännällä oli vihkossaan jo kolmisenkymmentä kinkkutilausta ensi vuodelle, vaikka kaikki eivät vielä olleet käyneet noutamassa tämänvuotistakaan kinkkuaan. Monet kanta-asiakkaat tekevät saman tien tilauksen jo seuraavaksi jouluksi.
Reijo Simolan mukaan villisian liha on monessakin mielessä erilaista kuin sianliha.
– Villisian liha on rakenteeltaan erilaista, väriltään tummempaa, ja myös maukkaampaa kuin sianliha.
Simolan villisikojen ruoka on pääosin oman tilan ohraa. Lisäksi niiden ruokaympyrä sisältää muun muassa perunaa, juureksia ja omenoita, muttei teollista rehua.
– Mahdollisimman monipuolisesti yritämme niitä ruokkia, isäntä sanoo.
Villisikoja on tarhattu Suomessa 1990-luvun alkupuolelta lähtien. Suomen luonnossakin villisikoja on tavattu 1970-luvun alusta lähtien. Luonnon villisikakannan arvellaan tulleen Suomeen itärajan takaa Karjalan kannaksen kautta.