Helsingin kaikilla terveysasemilla on tehostettava säännöllisen työterveyshuollon ulkopuolelle jäävien työttömien ja työssäolevien terveydenhoitoa. Tätä vaatii kaupungin terveyslautakunta, jonka mielestä nykyiset työttömille suunnatut erityispalvelut eivät saavuta edes kaikkia pitkäaikaistyöttömiä. Lautakunta otti asiaan kantaa lausunnossa, jonka se antoi valtuutettu Sirpa Puhakan (vas.) aloitteeseen.
Lautakunnalle esitettiin päätettäväksi lausuntoa, jonka mukaan nykyisen Helsingin työvoiman palvelukeskus Duuri -hankkeen terveydenhoitajien työpanos täydennettynä terveyskeskuksen muilla palveluilla ovat riittävät turvaamaan pitkäaikaistyöttömille näiden tarvitsemat terveystarkastukset ja muut perusterveydenhuollon palvelut.
Lautakunta asettui vastustamaan esittelijän näkemystä ja otti Kati Peltolan (vas.) ehdotuksesta asiaan yksimielisesti täysin päinvastaisen kannan.
Terveyslautakunta yhtyy Puhakan näkemykseen todetessaan, että nykyiset työttömille suunnatut erityispalvelut eivät saavuta edes kaikkia pitkäaikaistyöttömiä.
Lautakunta katsoo pätkätöissä olevien ja toistuvasti työttömyysjaksoille joutuvien olevan tavallisesti työttömille suunnattujen erityispalvelujen ulkopuolella. Siksi se pitää pitää tärkeänä sitä, että kaikilla terveysasemilla toteutetaan säännöllisen työterveyshuollon ulkopuolella olevien työttömien ja työssä olevien terveyden edistämiseen suunnattuja terveystarkastuksia ja terveydenhoitoa. Lautakunta vaatii terveysvirastoa suuntaamaan tähän työhön hoitohenkilöstöä ja kehittämistyötä.
Pitkäaikaistyöttömien, yli vuoden työttömänä olleiden, terveydenhuollon kehittäminen tulisi Helsingissä Puhakan mielestä aloittaa terveydenhoitajan tai sairaanhoitajan arvioinneilla. Arviointia seuraisi mahdollisesti käynti lääkärissä tai muun tarpeelliseksi todetun terveydenhuollon ja/tai sosiaalitoimen palvelun järjestäminen.
Puhakka viittaa aloitteessaan hyviin kokemuksiin, joita on saatu Oulussa, kun on ryhdytty kutsumaan pitkäaikaistyöttömiä terveystarkastuksiin. Oulu on mukana Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen Stakesin valtakunnallisessa hankkeessa. Kunnat kehittelevät malleja, joilla pitkäaikaistyöttömät saataisiin terveystarkastuksiin.
Tarkastuksissa selvitetään työttömän terveydentila ja työkyky.
– Mikäli työkyky on heikko, autetaan eläkehakemuksen tekemisessä. Yli puolet Oulussa tarkastuksissa olleista on kuitenkin todettu työkykyiseksi, tietää Puhakka.
Puhakka korostaa, että terveyserojen kaventamisen tulee yksi Helsingin yksi keskeisimmistä terveyspoliittisista tavoitteista.
– Lähtökohdan on oltava positiivinen, työttömän työllistymistä ja omaa elämänhallintaa tukeva. Muutoin työtön saattaa kokea kutsun terveystarkastukseen kontrollina tai kyttäämisenä.