Nyt on suitsutettu ahkerasti sitä, miten paljon Donald Trumpin ja Vladimir Putinin huipputapaamisesta oli hyötyä isäntämaalle Suomelle. Veronmaksajien media Yle oikein laski asiantuntijoiden avustuksella saldon ja päätyi siihen, että Suomi hyötyi, osin toki välillisesti, ainakin kolmella tavalla huipputapaamisesta.
Ylen listalla ykkösenä oli se, että maailma hyötyy poliittisesti ja taloudellisesti siitä, että Venäjä ja Yhdysvallat ylipäätään keskustelevat asioista. Suomi taasen hyötyy tätä kautta välillisesti maiden välien kohentumista.
Toisekseen Suomi sai Ylen mukaan mahdollisuuden edistää kahdenvälisiä suhteita suurvaltojen kanssa, kun presidentti Sauli Niinistö tapasi molemmat presidentit. Niinistö nosti esille keskusteluissa mustan hiilen käytön ja arktisen alueen.
Listan kolmas asia on näkyvyys, jota huipputapaaminen toi maallemme. Näkyvyys ohjaa tänne myöhemmin turistivirtoja. Suomessa uskotaan, että suuret kansainväliset mediat ja niiden parituhatpäinen toimittajajoukko levittävät huippukokousuutisoinnin ohella Suomi-sanomaa laajasti niin medioissaan kuin sosiaalisessa mediassakin. Meille siis mitä todennäköisemmin suorastaan tulvii turisteja lähivuosina!
Ehkä suhteellisesti ja konkreettisesti suurin voittaja on Helsingin kaupunki, joka on ilmoittanut käyttäneensä rahaa huipputapaamisen järjestelyihin noin 200 000 euroa. Tapahtuma työllisti kaupungin ravintoloita ja muita palveluntuottajia roimasti ja sen uskotaan vahvistaneen pääkaupungin vetovoimaa kongressipaikkana.
Huippukokous loi meille siis paljon odotuksia loistavasta tulevaisuudesta. Millä hinnalla tähän tilanteeseen päästiin? Sitä emme vielä tiedä, mutta puhutaan miljoonista euroista. Poliisi on arvioinut suorat kulunsa noin kahdeksi miljoonaksi. Toiselle miljoonalle mennee myös toimittajille järjestettyjen palvelujen kustannukset. Pääministeri Juha Sipilän arvio hintalapusta on 10 miljoonaa.
Jää nähtäväksi, riittääkö tuo pääministerin arvioima summa. Se on kuitenkin ilmoitettu, että kulut katetaan pääosin ministeriöiden määrärahoista. Voi käydä niinkin että hallitus joutuu tekemään lisäbudjetin kustannuksien vuoksi.
Joka tapauksessa melkoinen maksu veronmaksajille tulee tästä huippukokouksesta, jonka anti tuntuu jo parissa päivässä valuneen hukkaan kun vesi hangen selästä.
Ja Yhdysvalloissa kuohuu yhä. Trump on selventänyt Helsingissä pitämiään puheita. Hän tarkoittikin päinvastaista, mitä sanoi. Eli Venäjä sittenkin sekaantui Yhdysvaltain presidentinvaaleihin.
Mutta tuskin Trump-kritiikki tällä vaimenee Yhdysvalloissa. On väläytelty esimerkiksi sitä, että Yhdysvallat tiukentaa Venäjä-pakotteitaan. Pari päivää huipputapaamisen jälkeen on enää vaikea uskoa #Helsinki2018 -tapaamisen käynnistäneen uuden vuoropuhelun ja suhteiden lähentymisen kahden suurvallan kesken. Päinvastaiset seuraukset alkavat näyttää todennäköisemmiltä.
Mitä seurauksia huippukokouksen jälkeisistä käänteistä on Euroopalle ja Suomelle? Uskaltaisiko ihan kysyä, kannattiko sittenkään järjestää koko tapaamista?