KU
  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Uusin lehti
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset

    Voit ilmoittaa KU:n verkossa myös kokouksista, tapahtumista, avoimista työpaikoista yms. Pääset selaamaan ilmoituksia viereisestä selaa ilmoituksia-linkistä.

    Lisää tietoja ilmoittamisesta verkossa ja aikakauslehdessä saat mediatiedoista.

    Perinteisiä tervehdyksiä voit jättää myös verkossa ilmoituspalvelussamme.

    • Selaa ilmoituksia
    • Mediatiedot
    • Ilmoituspalvelu
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Laskutus
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset
KU

Ulkomaat

Kurdien kulttuurin sorto kasvaa Turkissa

Miljoonakaupunki Diyar-bakir on Turkin kurdialueen suurin kaupunki.

Miljoonakaupunki Diyar-bakir on Turkin kurdialueen suurin kaupunki. Kuva: All Over Press/Sedat Suna

Kaakkois-Turkin suurin kurdikaupunki Diyarbakir oli viime vuosikymmenen lyhyen suojasään aikana kehittymässä merkittäväksi kurdien kulttuurikeskukseksi. Nyt Turkin valtio on tukahduttanut monikulttuurisuuden, ja turkkilaistamispolitiikka on tullut täysillä takaisin.

Jérémie Berlioux
24.6.2018 9.15

Kaupungin viranomaiset järjestivät keväällä kaakkois-Turkin tärkeimmän kurdikaupungin Diyarbakirin uudessa kongressikeskuksessa kirjamessut. Sisäänkäyntiä valvoivat panssaroidut ajoneuvot sekä vesitykki, ja poliisit tarkastivat vierailijoiden laukut. Modernin rakennuksen aulaan oli ripustettu muotokuvia: Turkin tasavallan perustaja Kemal Atatürk, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan sekä sulttaani Abdul Hamid II, ottomaanien aikaa haikailevien suosikki.

Tarjolla oli uskonnollisia kirjoja, nationalistista historiankirjoitusta sekä elämäkertoja Atatürkistä ja sulttaaneista. Lapsille oli pelejä, joissa käsiteltiin niin vuosina 1918–1923 käytyä itsenäisyyssotaa kuin paratiisin ilojakin. Siinäpä siis täydellinen varustus nyky-Turkin islamistis-nationalistisen ideologian iskostamiseen.

Kurdinkielisiä kirjoja ei kuitenkaan ollut tarjolla.

ILMOITUS
ILMOITUS

– Järjestäjät kielsivät ne, eräs kirjakauppias kertoi.

Toinen taas käänsi nopeasti selkänsä, kun kysyin paikallisesta kirjallisuudesta.

Tällainen konservatiivinen ja vain turkkilaisiin keskittyvä tilaisuus on kaukana siitä, mitä suurin osa tämän kaupungin asukkaista toivoisi. He pitäisivät tärkeämpänä kurdien asioita.

Vuoden 2016 vallankaappausyrityksen jälkeen Diyar-bakir näyttää astuneen pitkän askeleen taaksepäin. Lokakuun 25. päivänä tuona vuonna kurdimyönteistä vasemmistoa edustavaan alueelliseen DBP-puolueeseen kuuluvat pormestarit Gültan Kisanak ja Firat Anli pidätettiin ja asetettiin syytteeseen terroristijärjestöön kuulumisesta. Hallitus erotti heidät virasta ja nimesi tilalle mieleisensä henkilön johtamaan kaupunkia. Toiminta kurdin kielen ja kulttuurin elvyttämiseksi siirtyi maan alle. Julkiset foorumit varattiin pelkästään turkkilaisen sulauttamispolitiikan palauttamiseen.

Uusi johto tukahdutti
kulttuurilaitokset

Aina 2000-luvun alkuvuosiin asti kurdin kielen puhuminen tai kurdien musiikin kuuntelu saattoivat johtaa epämukavaan yöhän poliisin putkassa. Turkin valtio on 1930-luvun ”Kansalainen, puhu turkkia” -kampanjasta lähtien kriminalisoinut kurdin kielen. Turkin tasavallan perustajat ja heidän seuraajansa olivat sitä mieltä, että hyvä kansalainen puhuu turkkia – eikä mitään muita kieliä.

Kurdilainen kansanedustaja Leyla Zana sai 15 vuoden vankeustuomion vuonna 1994, koska hän oli kolme vuotta aiemmin puhunut muutaman sanan kurdia antaessaan virkavalansa parlamentissa. 1990-luvun loppupuolella kurdipuolue DEHAP – joka myöhemmin vaihtoi nimekseen DBP – sai vaaleissa johtopaikat kaakkois-Turkin kaupungeissa. Kun lisäksi Erdoğanin silloinen hallitus avautui varovaisesti kurdien suuntaan, tuli kurdin kielen ja kulttuurin dramaattinen elpyminen mahdolliseksi viime vuosikymmenellä.

Kulttuuri oli Diyarbakirissa kurdimyönteisen puolueen toiminnan kulmakivi.

– Panostamalla kulttuuriin ja kielen edistämiseen vauhditimme kurdien kansallistunteen heräämistä. Tässä ei ole kyse Turkin vastustamisesta, vaan sen ymmärtämisestä, keitä me olemme, sanoo entinen kaupunginvaltuuston jäsen, joka haluaa pysyä nimettömänä.

Suurin osa kaupungin kulttuurilaitoksista on nyt suljettu.

Ennen kuin hallituksen luottohenkilö vuonna 2016 asetettiin johtamaan Diyarbakiria, kaupunki hallinnoi kahtatoista kulttuurilaitosta. Niihin kuuluivat muun muassa kaupunginteatteri, konservatorio, tarinankertojien talo ja taidegalleria.

– Diyarbakirista olisi voinut tulla merkittävä kulttuurikeskus Turkissa, jos hallitus ei olisi puuttunut asiaan, sanoo kaupungin entinen kulttuurijohtaja Cevahir Sadak-Dürgün.

– Kaupungintalo toimi kulttuuritoiminnan katalysaattorina. Ennen meitä ei ollut mitään, hän kertoo.

Suurin osa kaupungin kulttuurilaitoksista on nyt suljettu tai ne ovat vajaakäytössä. Hallituksen asettaman kaupunginjohtajan toimisto kieltäytyi vastaamasta haastattelupyyntöön.

Monikulttuurinen
päiväkoti kaapattiin

– Kielellämme menee nyt huonosti, sanoo Siyajin Seçkin, Diyarbakirin Zarokistan-päiväkodin entinen työntekijä.

Tämä päiväkoti, jonka nimi on kurdia ja tarkoittaa ”Lasten maata”, oli Turkissa ainutlaatuinen. Se perustettiin virallisesti vuonna 2015, ja se tarjosi esiopetusta paitsi kurdiksi, niin myös turkiksi ja englanniksi. Tavoitteena oli, että lapset tutustuisivat oman äidinkielensä lisäksi myös muihin kieliin ja kulttuureihin.

Seçkin kasvoi keskellä kurdialuetta Cizren kaupungissa. Hänen varhaislapsuudessaan kotona puhuttiin enimmäkseen kurdia. Kun hän oli 12, perhe muutti Diyarbakiriin. Siellä turkkilaiset lapset kiusasivat häntä, koska hän ei puhunut hyvin turkkia.

– Minun oli pakko oppia turkkia. Siksi päätin itsekin ryhtyä kieltenopettajaksi. Turkkilaistamispolitiikan takia monet ovat unohtaneet kielensä ja kulttuurinsa, hän kertoo.

Seçkin ja hänen työtoverinsa kehittivät Zarokistan-päiväkotia työtuntejaan laskematta. Vaikka kyseessä oli kunnallinen päiväkoti, henkilökunta sai kurdimyönteisen kaupunginhallinnon alaisuudessa toimia itsenäisesti. Kaupunki oli työnantaja, mutta ei puuttunut päiväkodin johtoon tai toimintaan.

Vankeustuomio uhkaa opiskelijoita kurdimelodian viheltämisestä.

– Me rakensimme sen tyhjästä ilman ideologisia tavoitteita, vain lasten hyvinvointia ajatellen. Oli todella vaikeaa, kun se vietiin meiltä, hän kertoo.

Hallituksen nimittämä kaupunginjohtaja otti heti Diyarbakiriin saavuttuaan Zarokistan-päiväkodin ohjaukseensa, minkä seurauksena koko henkilökunta irtisanoutui.

– Olimme saaneet erittäin hyviä tuloksia. Lapset kannustivat kotona vanhempiaankin puhumaan kurdia, Seçkin sanoo. Nuori opettaja on nyt työtön.

– Zarokistan näkyy työhistoriassani, joten minua pidetään vaarallisena, enkä varmaan koskaan saa töitä.

Nainen sovitti kurdien perinneasua maaliskuussa ennen newroz-kevätjuhlaa.

Nainen sovitti kurdien perinneasua maaliskuussa ennen newroz-kevätjuhlaa. Kuva: All Over Press/Sedat Suna

Kaupunginteatterin
nousu ja tuho

Myös kaupunginteatteri joutui uuden kaupunginjohtajan silmätikuksi. Sen vuoksi monet näyttelijöistä lähtivät ja perustivat oman teatterinsa, nimeltä Amed City -teatteri. Se sijaitsee puoliksi hylätyn ostoskeskuksen kellarin nurkassa. Teatterisaliin ei mahdu edes sataa katsojaa. Tämä on vain 5 prosenttia siitä määrästä, joka uuteen kongressikeskukseen mahtuisi.

Teatteri oli ennen kaupungin kulttuurin kärkijoukkoa.

– Kaupunki kielsi viisitoista vuotta sitten kurdien tekemät näytelmät, vaikka niissä ei edes olisi puhuttu sanaakaan, sanoo nelissä kymmenissä oleva näyttelijä Berfin Emektar.

Mutta kun Turkki hitaasti avautui vähemmistöilleen ja kaupunki antoi tukensa, kurdinäyttelijöihin kohdistunut paine keveni. Näytelmä toisensa jälkeen ihmiset tottuivat kuulemaan kurdin kieltä näyttämöllä.

– Ensin keskityimme lapsiin osoittaaksemme heille, ettei kurdin puhumisessa ole mitään pahaa. Heille puheemme kuuleminen oli jonkinlainen ihme, hän lisää.

Länsi-Turkin Izmirissä kasvaneelle Emektarille kyse oli historiallisen hyvityksen saamisesta. Kun Emektar oli lapsi, hänen vanhempansa olivat kieltäneet häntä puhumasta omaa äidinkieltään.

Ennen pitkää teatteri siirtyi suurempiin projekteihin. Vuonna 2015 teatterissa esitettiin Hamlet kurdiksi sekä kurdilaiseen eepokseen perustuva Mem U Zin.

– Meillä oli 60 näyttelijää ja muusikkoa, ja esiinnyim-me isoissa tiloissa vanhassakaupungissa. Eurooppalaisista se saattaa kuulostaa normaalilta, mutta meille se oli uskomatonta, sanoo toinen näyttelijä Yavuz Akkuzu.

Muutama viikko sen jälkeen sota syttyi Diyarbakirin vanhassakaupungissa. Teatteritilat tuhoutuivat, kuin symboloiden Turkin valtiovallan raakaa paluuta alueelle.

Turkin puhuminen on
taas pakollista

Kurdin kieltä edistävän Kurdi-Der-järjestön entisen jäsenen Yasir Araratin mielestä turkkilaistaminen ei oikeasti koskaan loppunut.

– Se vain vaimentui sen ansiosta, että kurdimyönteinen puolue oli kaupungin johdossa. Turkin puhuminen on taas pakollista koulussa, pankissa, sairaaloissa, kaikkialla, hän toteaa.

Kurdi-Der ja kymmeniä muita kurdien kansalaisjärjestöjä suljettiin presidentin asetuksella vuonna 2016. Useat sen jäsenistä saivat syytteen ”terroristisesta propagandasta”.

– Emme me vastusta turkin oppimista. Mutta mielestämme meidän pitäisi myös oppia ja käyttää omaa kieltämme, Ararat sanoo.

Helmikuun lopulla Diyarbakirin syyttäjä vaati 12 opiskelijalle seitsemän vuoden vankeustuomioita terroristipropagandasta. Heidät oli otettu kiinni viheltämästä kurdilaista melodiaa newroz-kevätjuhlan aikana vuonna 2017.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan lietsoo turkkilaisnationalismia vaalitilaisuuksissa. Turkissa pidetään sekä presidentin- että parlamenttivaalit 24. kesäkuuta.

Presidentti Recep Tayyip Erdogan lietsoo turkkilaisnationalismia vaalitilaisuuksissa. Turkissa pidetään sekä presidentin- että parlamenttivaalit 24. kesäkuuta. Kuva: Lehtikuva/Adem Altan

Myös kustantamot ovat kärsineet uudesta kulttuuriin kohdistuvasta sortokaudesta. Vuonna 1997 perustettu Aram on yksi vanhimmista kurdilaisista kustantamoista. Helmikuun 15. päivänä neljältä aamuyöllä teki poliisi ratsian kustantamoon ja takavarikoi noin 11 000 kappaletta kaikkiaan 89 kielletystä teoksesta. Ne käsittelivät muun muassa demokraattisen konfederalismin ideologiaa,
Diyarbakirin vankilaa ja kurditaistelijoiden muistelmia.

– Lain mukaan meillä saa olla näitä kirjoja, kunhan emme myy niitä, sanoo Aramin päätoimittaja Ulas Güldiken. Poliisi takavarikoi myös kolme tietokonetta, arkistomateriaalia ja kovalevyjä.

Kurdinkielinen teatteri jatkaa kellaritiloissa.

– Valtio ei sulje kustantamoamme, koska se tietää, että perustaisimme heti uuden, Güldiken toteaa.

Aram muutti pienempiin tiloihin ja vaihtoi nimensä. Kustantamon myynti on kuitenkin vähentynyt kolmen viime vuoden aikana. Vuonna 2015 se julkaisi 4 tai 5 kirjaa kuukaudessa., nyt varat riittävät vain yhteen kirjaan kuukaudessa. Viime vuonna julkaistiin 171 kurdinkielistä kirjaa, kun vuonna 2014 luku oli 250.

– Kirjakaupat eivät enää tilaa meiltä mitään, koska ne ovat peloissaan, päätoimittaja toteaa.

Silti nykyisetkin luvut ovat parempia kuin 1990-luvulla tai sitä ennen, jolloin kurdinkielisiä kirjoja ei julkaistu juuri lainkaan. Luvut kuitenkin kertovat, että kurdin kieli on taas hyökkäyksen kohteena.

Kaikesta huolimatta Güldiken ei suostu vaipumaan epätoivoon.

– Jatkamme työtämme. Emme anna periksi.

Kulttuuri sinnittelee
sorron varjossa

Kurdin kielen ja kulttuurin puolustajilla ei ole aikaa uhriutumiseen.

– Pidämme matalampaa profiilia, mutta taistelu on tehnyt meistä vahvempia kuin ennen, Ararat sanoo.

Hän on useiden Amed City -teatterin näyttelijöiden tavoin perustanut kahvilan, josta saatavat tulot riittävät pärjäämiseen. Kollegojensa kanssa hän perusti Mesopotamia-yhdistyksen jatkamaan Kurdi-Derin työtä. Järjestö tekee yhteistyötä muiden yhdistysten kanssa, mukaan lukien opettajien ammattiliitto Egitim Sen sekä arkkitehti- ja insinööriyhdistys. He myös järjestävät kielikursseja. Tämä on kätevä keino paikallisten viranomaisten valvonnan kiertämiseksi.

– 2000-luvun alusta lähtien johtaja [Abdullah Öcalan, kurdien liikkeen johtaja Turkissa ja Syyriassa] on kehottanut meitä luomaan vaihtoehtoja valtiolle. Kun valtio luo instituution, meidän on luotava toinen sen rinnalle, jotta pääsemme askel kerrallaan riippumattomiksi siitä. Turkin valtio on kuitenkin vahva, joten meidänkin on nyt oltava vahvempia, Ararat toteaa.

Amed City -teatterin näyttelijöille ei tule kuulonkaan, että he lopettaisivat kurdin kielellä näyttelemisen.

– Se on meidän kielemme. Teimmepä mitä tahansa, valtio ei kuitenkaan hyväksy olemassaoloamme. Kurdiksi näytteleminen on politiikkaa, Emektar sanoo.

Vaikeista ajoista huolimatta pienen teatterin jokainen näytäntö on loppuunmyyty.

Käännös: Markus Kangas ja Arto Huovinen

ILMOITUS
ILMOITUS

Lue myös

Väkivalta ajaa maan sisäisiä siirtolaisia muun muassa pääkaupunki Bogotáan, jossa määränpäänä on usein hökkelikylä kaupungin laitamilla.

Kolumbian sota ei ole ohi

Joissakin maissa yhä vuosittain lähes joka kymmenes 15-19-vuotias tyttö synnyttää.

Raskaus on maailman teinityttöjen yleisin kuolinsyy

Käärijä valitsee kuivatut tupakanlehdet Havanna-sikareihin. Yksi Kuuban tupakkateollisuuden suurimmista ongelmista on ikääntyvä työvoima.

Kuubalaisten sikarien vienti on huipussaan, vaikka ala painii ongelmissa

Slovakian pääministeri Robert Fico (vasemmalla) ja Unkarin pääministeri Viktor Orbán.

Lempeäkasvoisena mystikkona esiintyvä Georgescu pitää Romanian 1930-luvun fasistijohtajia sankareina ja ihailee sotilasdiktatuureja

Uusimmat

Alexander Stubb antoi KU:lle ja Demokraatti-lehdelle yhteishaastattelun väliaikaisessa virka-asunnossaan Munkkiniemessä.

KU kysyi Stubbilta, tuomitseeko Suomi Israelin toimet – Stubb: ”Tuomitsemme kaikki ne toimet, jotka rikkovat kansainvälistä oikeutta ja kansainvälisiä sääntöjä”

Hallitus kajoaa eläkerahastoihin. Kuvassa hallituspuolueien puheenjohtajat eli Kristillisdemokraattien maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah, perussuomalainen valtiovarainministeri Riikka Purra, kokoomuslainen pääministeri Petteri Orpo ja RKP:n opetusministeri Anders Adlercreutz.

Orpon hallitus ryövää eläkevarat – Kansanedustaja varoittaa 60 vuotta kartutetun potin tuhoamisesta

Palestiinassa lapset kärivät aliravitsemuksesta. Kuva on viikonvaihtelta Gazasta.

Mepit vetoavat ulkoministeriin – ”Milloin aika koittaa?”

Johannes Yrttiaho.

Päätös kuun lopulla: Erotetaanko Yrttiahon puolueosasto?

ILMOITUS
ILMOITUS

tilaa uutiskirje

Viikon luetuimmat

01

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

 
02

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

 
03

Vappuarvio Orpon hallituksesta: ”Häikäilemättömästi työnantajan hyväksi”

 
04

Tavoite on saada duunarit polvilleen: ”Hallitus ei pyri tasapainottamaan taloutta”

 
05

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

 

tilaa lehti

ILMOITUS
ILMOITUS

Lisää uusimpia

Perussuomalaisten pudotus jyrkkenee: Nyt lähti 4 prosenttiyksikköä

08.05.2025

Mario Draghi sen jo myönsi – transatlanttinen talouskuri on kuollut, Eurooppa tarvitsee oman kasvumallin

08.05.2025

Eduskunnan talouskeskustelussa kerrattiin joukko-oppia: ”270 000 työtöntä ei voi mahtua 47 000 avoimeen työpaikkaan”

07.05.2025

Vasemmistoliiton Koskela syyttää Orpon hallitusta nälkäisistä lapsista: ”Kestämätöntä ja räikeän epäoikeudenmukaista”

07.05.2025

Hallitus vaarantaa suden – Metsästämisen lisäämiselle ei ole perusteita

07.05.2025

Teollisuusliiton Lehtosen kova arvio työmarkkinakierroksesta: ”Näimme sen, että tässä maassa vastuun kantaminen ei kannata”

07.05.2025

Hallitus valmis romuttamaan Suomen linjan yritysvastuussa — Asiantuntijat ja järjestöt varoittavat seurauksista

06.05.2025

Orpon hallitus leikkaa Helsingin rahoja: ”Vastaa 300 000:a terveyskeskuslääkärikäyntiä”

06.05.2025

Li Andersson kummastelee demareiden touhua: ”SDP on tekemässä strategisen virheen”

06.05.2025

Minja Koskela pääministerin selittelystä: ”Todellisuudesta vieraantunut”

05.05.2025

Tämän vuoksi valtiovarainministeriön laskelmia kritisoidaan poikkeuksellisen kovaa – ”VM:n uusi kanta on ristiriidassa tutkimustiedon kanssa”

05.05.2025

Helga West kirjoittaa nukeista ja ihmisistä: ”Kirjoittamistani ohjaa pyrkimys lisätä saamelaisten itsemääräämistä”

05.05.2025

Kolumbian sota ei ole ohi

04.05.2025

”Tärkein luonnonlaki on se, että luonto tarvitsee tilaa” – monimuotoisuus on myös ihmislajin kohtalonkysymys

04.05.2025
ILMOITUS
ILMOITUS

Kaupallinen yhteistyö

Tiede luo toivoa, kun maailma myllertää

17.04.2025

250 miljardia syytä tukea Ukrainaa

18.03.2025

Eurooppalaisen vaihtoehdon aika

14.02.2025
ILMOITUS
ILMOITUS
KU logo


  • Yhteystiedot
  • Tilaajapalvelu
  • Mediatiedot
  • Palaute
  • Blogit
  • Ilmoituspalvelu

Sivuston käyttöä seurataan mm. evästein kävijäseurannan, markkinoinnin ja mainonnan toteuttamiseksi. Tietosuojaselosteessa kerrotaan sivuston käytännöistä ja yhteistyökumppaneista.

Tietosuoja
Yksityisyysasetukset
Tilausehdot

  • Ajassa
  • Taustat
  • Dialogi
  • Etusivu
  • Digilehti
    • Etusivu
    • Näköislehdet ja arkisto
    • Tilaa digilehti
  • Arkisto
  • Tilaajapalvelu
  • Ilmoitukset
    • Ilmoituksia
    • Mediatiedot
  • Yhteystiedot
    • Yhteystiedot
    • Palaute
No Result
Näytä kaikki hakutulokset

Tervetuloa takaisin!

Kirjaudu sisään tilillesi:

Käyttäjätunnus on sähköpostiosoitteesi. Palauta salasanasi klikkaamalla tästä.

Ongelmatilanteissa ota yhteyttä asiakaspalveluumme. Vastaamme mahdollisimman pian.

Salasana unohtunut?

Salasanan palauttaminen

Syötä käyttäjänimesi tai sähköpostiosoitteesi salasanan palauttamista varten.

Kirjaudu sisään