Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin historialliseksi luonnehdittu huipputapaaminen jätti jälkeensä joukon arvailua spektaakkelin merkityksestä.
Asiantuntijat ja diplomaatit yrittävät tulkita Trumpin ja Kimin allekirjoittamaa ympäripyöreää julistusta. Vaikeuskertoimia lisää Trumpin ja Kimin arvaamattomuus. Molemmat johtajat voivat livetä julistuksesta koska tahansa.
Konkreettiset tulokset jäävät tulevien tapaamisten ja neuvottelujen varaan. Yhdestä asiasta näyttää olevan laaja yksimielisyys: Tämäkin tapaaminen oli parempi kuin ydinkokeiden jatkuminen, vaikka Pohjois-Korean ydinaseriisunta on lähes yhtä kaukana kuin ennen tapaamista.
Tähän viittaavat monet seikat. Pohjois-Korea on sitoutunut aikaisemminkin etenemään ydinaseriisunnassa tuloksetta. Asiantuntijoita epäilyttää myös ydinaseriisunnan kalleus. Kuka maksaisi aseriisunnan miljardilaskun? Ydinaseista luopuminen on pitkä ja kivulias prosessi.
Iso kysymys on myös, miksi Kimin johtama Pohjois-Korea luopuisi ydinasepelotteesta, jolla se voi uhata naapureitaan, Yhdysvaltoja ja pitää jännityksessä suurta osaa maailmaa. Riittääkö mahdollinen talouspakotteiden purkaminen ja Trumpin lupaamat epämääräiset turvatakuut?
Ydinaseriisunta ei ole vain kahden kauppa. Monimutkaisessa kansainvälisessä turvallisuuspoliittisessa pelissä ovat osapuolina myös Kiina, Etelä-Korea ja Japani. Trumpin ilmoituksesta lopettaa sotaharjoitukset Etelä-Koreassa saattaa tulla yksi kivi kenkään.
Prosessi voi viedä vuosia, vaikka tiistaina sovittiin, että tavoitteena on ydinaseeton Korean niemimaa.
Ihmisoikeuskysymyksistä vaiettiin tapaamisessa. Tämä sopii Trumpin kannattajille, mutta ei hänen vastustajilleen. Kummastusta herättää Trumpin veljeily diktaattorin kanssa, kun hän samaan aikaan temppuilee Yhdysvaltain aikaisempien kumppanien kanssa, kuten tapahtui G7-maiden kokouksessa.
Kim Jong-un on yksi maailman häikäilemättömimmistä ja vallanhimoisimmista diktaattoreista, joka on valmis teloittamaan vastustajikseen epäilemiä ihmisiä jopa sukulaisiaan myöten.
Tapaaminen nosti Kimin maailmanpolitiikan parrasvaloihin. Hän voi esiintyä omassa maassaan voittajana. Optimistisesti voisi ajatella sen vaikuttavan myönteisesti myös maan ihmisoikeuksiin.
Tähän on vaikea uskoa.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi