Vuonna 2016 Suomessa tehtiin kokeita noin 105 000 eläimelle, joista yli puolet oli hiiriä. Yhteensä Euroopan unionin jäsenmaissa koe-eläimiä on runsaat 10 miljoonaa.
Tarvitaanko koe-eläimiä, eläinlääkintäylitarkastaja Tiina Pullola maa- ja metsätalousministeriöstä?
– Jos eläintä tutkitaan kokonaisuutena, sitä on vaikea korvata.
– EU:n linjauksen mukaisesti eläinkokeita vähennetään jatkuvasti. Pyrkimyksenä on muun muassa poistaa eläimillä suoritettavat kosmetiikan kokeet koko maailmasta. Esimerkiksi eläimille tehdyt ihoärsytystestit on nykyisin korvattu muilla menetelmillä.
– Eläinkoetta, joka voidaan korvata vaihtoehtoisella menetelmällä, ei saa tehdä.
Minkälaisia menetelmiä käytetään?
– Eläinkokeita korvaavia menetelmiä on kehitetty erityisesti kemikaalien ja lääkkeiden turvallisuustestauksessa sekä aineen myrkyllisyyden tutkimuksissa. Niissä tutkimus rajoittuu usein tiettyyn kudokseen tai elimeen.
– Nykyisin testejä voidaan tehdä laboratoriossa yleensä ihmisistä tai eläimistä peräisin olevissa kudosviljelmissä, hiivasoluissa tai mikrobeissa.
– Myös tietokoneohjelmilla ja -mallinnuksilla saadaan luotettavia analyyseja.
Tehdäänkö villieläimillä kokeita?
– Tehdään. Esimerkiksi suden pyydystäminen ja rauhoittaminen radiolähettimen kiinnittämistä varten on eläinkoe, lintujen rengastus ei.
Mitä eläimiä kokeissa saa käyttää?
– Ainut eläinryhmä, jonka käyttö on kokonaan kielletty, on ihmisapinat.
Paljonko Suomessa on koe-eläimiä?
– Vuonna 2016 Suomessa tehtiin eläimille yhteensä noin 105 600 toimenpidettä tieteellisessä tai opetustarkoituksessa.
– Muuten kuin toimenpiteissä käytettiin noin 168 500 eläintä. Muu käyttö tarkoittaa eläinten kasvattamista tai ylläpitoa opetus- tai tutkimuskäyttöä varten.
– Toiminnanharjoittajan on pidettävä kirjanpitoa eläimistä ja niiden käytöstä sekä toimitettava nämä tiedot vuosittain aluehallintovirastolle.
Missä kokeita tehdään?
– Kokeita tehdään valtaosin yliopistojen perustutkimuksen parissa. Muutamissa laitoksissa tehdään tutkimuksia teollisuuden tarpeisiin.
Saatteko yhteydenottoja koe-eläimiin liittyen?
– Meille ministeriöön ei juurikaan ole tullut yhteydenottoja koe-eläimiin liittyen viime aikoina.