Hetken aikaa näytti siltä, ettei lokakuusta 2017 sosiaalisessa mediassa laajasti levinnyt #metoo-liike tulisi lyömään itseään läpi Venäjällä. Marraskuussa perussuomalaisten Suomen Uutiset -nettilehti nosti Venäjän esimerkiksi maasta ilman #metoo-liikettä: ”on kuitenkin mahdollista, että asiat nähdään toisella tavalla”.
Itse asiassa #metoo-liikkeestä tuli Venäjällä tavallaan someilmiö jo ennen länsimaita. Kesällä 2016 ukrainalainen feministi ja toimittaja Anastasia Melnitšenko aloitti somekampanjan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan hashtagilla #enpelkääsanoa, ja kampanja levisi nopeasti Venäjälle, Valko-Venäjälle ja muualle venäjänkieliselle kielialueelle.
Kampanja aloitti Ukrainassa keskustelun lainsäädännön uudistamisesta, mutta Venäjällä se ei vielä johtanut paljastuksiin julkisuuden henkilöistä tai paineeseen muuttaa lakeja.
Slutskilla on vaikutusvaltaisia suojelijoita.
Duumassa vallan
väärinkäyttöä
Helmi-maaliskuussa tilanne muuttui. Ensin 22. helmikuuta pieni ja riippumaton, lähinnä internetin kautta leviävä Dožd-televisiokanava kysyi Liberaalidemokraattisen puolueen LDPR:n Vladimir Žirinovskia haastatellessaan, mitä tämä on mieltä kanavan anonyymien lähteiden kertomuksista puolueen kansanedustajan Leonid Slutskin harjoittamasta ahdistelusta. Slutski on duuman ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja.
Haastattelun jälkeen Doždin anonyymejä lähteitä tuli julkisuuteen yksi kerrallaan. Kävi ilmi, että Slutski oli ahdistellut Dožd-kanavan tuottajaa Daria Žukia ja RTVI-kanavan päätoimittajaa Jekaterina Kotrikadzea.
BBC:n Venäjän toimituksen Farida Rustamova julkaisi 24. maaliskuuta 2017 tehdyn äänityksen, jonka hän teki yrittäessään saada Slutskilta haastattelun tämän työhuoneessa. Slutski työnsi käden Rustamovan hameen alle.
Slutskin puoluetoverit reagoivat väitteisiin aggressiivisesti: duuman varapuhemies Igor Lebedev uhkasi peruuttaa Dožd-ka-navan akkreditoinnin duumassa, ja puolueen kansanedustaja Anton Morozov vitsaili Facebookissa, että on ”valmis ottamaan muutaman toimittajan itselleen”.
Harvinainen toimittajien
solidaarisuudenosoitus
Duumaan akkreditoidut toimittajat pyysivät yhdessä duuman eettistä komiteaa käsittelemään tapauksen, mutta 21. maaliskuuta eettinen komitea teki päätöksen, että ”Slutski ei ole rikkonut eettisiä normeja”.
Tämän jälkeen jälkeen Dožd-kanava, RTVI-kanava ja Eho Moskvy -radioasema ilmoittivat vetävänsä toimittajansa kokonaan pois duumasta. Kommersant, Vedomosti (Venäjän Wall Street Journal) ja Novaja Gazeta ilmoittivat, etteivät tule olemaan missään tekemisissä Slutskin kanssa. Kaiken kaikkiaan 39 mediaa, mukaanlukien Venäjän Forbes, Playboy ja jopa Venäjän erikoisjoukot -lehti ilmoitti eriasteisista duuman tai Slutskin boikoteista tai boikottien tukemisesta.
Slutskin tuoli ei kuitenkaan ole vielä horjunut. Eho Moskvy -radiokanavan päätoimittajan Aleksei Benediktovin mukaan Slutski on onnistunut säilyttämään asemansa, koska on duuman puheenjohtajan Vjatšeslav Volodinin ja Venäjän ortodoksikirkon patriarkan Kirillin luotettu mies.
Painetta uudistaa
lainsäädäntö
Kampanja Slutskia vastaan jatkuu, ja sen tiimoilta perustettu netdomogatelstvam.ru (ei ahdistelulle) -sivusto kampanjoi myös ahdistelun vastaisen lakiuudistuksen puolesta.
Neuvostoliitto kriminalisoi ”seksuaaliseen tekoon painostamisen” ensimmäisenä maailmassa jo vuonna 1923. Pykälän nykyversio on Venäjän rikoslain pykälä 133. Siinä missä Suomessa vasta keskustellaan suostumusperusteisesta raiskauslainsäädännöstä, Venäjällä on jo lähes sadan vuoden ajan katsottu, että seksiin voi pakottaa muutenkin kuin väkivallan avulla.
Vanha laki on kuitenkin puutteellinen. Se edellyttää sekä seksuaalisen teon että jonkinlaisen kiristyksen tai muun painostamisen todistamista. Nykyisen laintulkinnan mukaan pelkkä ahdistelu ei ole seksuaalinen teko.
Seksuaalista ahdistelua on yritetty kriminalisoida Venäjällä useasti. Esimerkiksi vuonna 2014 Oikeudenmukainen Venäjä -puolueen kansanedustaja Oleg Nilovin lakialoite kaatui äänestyksessä, koska komiteat pitivät lakihanketta huonosti valmisteltuna.
Netdomogatelstvam.ru -kampanja vaatii, että Slutski joutuu vastuuseen teostaan ja että seksuaalinen ahdistelu säädetään Venäjällä rikokseksi. Päämäärään on vielä matkaa. Maaliskuussa Moskovan viranomaiset kielsivät liikettä osoittamasta mieltä enempää kuin yksi henki kerrallaan, ja yksinäistäkin mielenosoittajaa rangaistiin 400 euron sakolla.