Hallituksen ja vasemmisto-opposition vastakkainasettelu on tiivistynyt päinvastoin kuin hallituksen, jonka rivit ovat hajonneet. Kolme vuotta sitten hallituskolmikko – keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä, kokoomuksen Alexander Stubb ja perussuomalaisten Timo Soini säteilivät kilpaa auringon kanssa.
Oikeistokonservatiivinen hallitus oli veistetty samasta puusta, vaikka maahanmuutto- ja EU-politiikasta puolueet kävivät erityisvääntöä, jotta ne saatiin perussuomalaisia tyydyttävään kuosiin.
Hallituksen yksituumaisuus meni rikki jo vuoden 2015 syksyllä, jolloin pääministeri Sipilä uhkasi hallituksen erolla. Keskusta ja kokoomus tekivät tuolloin diilin, jossa keskusta sai himoitsemansa maakunnat ja kokoomus sote-uudistuksen valinnanvapauden.
Valinnanvapaudesta tuli taakka, joka voi kaataa toisiinsa sidotun sote- ja maakuntauudistuksen. Sipilä on kieltänyt, että hallitus neuvottelee kristillisten tai RKP:n kanssa diilistä, jolla uudistus pelastetaan varmasti. Hallituksella on erittäin niukka ja epävarma enemmistö.
Hallituksen politiikka on rikki, mutta niin on myös hallituspuolueiden politiikka. Kokoomus ja keskusta eivät huolineet puheenjohtaja Jussi Halla-ahon perussuomalaisia hallitukseen, ja puolueesta loikanneet siniset ottivat perussuomalaisten hallitusperinnön haltuunsa.
Politiikan tutkijat ihmettelevät vielä tätä suomalaisen poliittisen historian kummajaista, puoluetta ilman joukkoja. Vappuna vain vajaa parikymmentä uteliasta vaivautui kuuntelemaan sinisten puheenjohtajan Sampo Terhon puhetta Helsingin keskustaan.
Myös Orpon johtama kokoomus rakoilee. Yllättäen suurin sote- ja maakuntavastustus on syntynyt kokoomuksessa. Samaan aikaan puolueessa ovi käy kuin osto- ja myyntiliikkeessä.
Oman liikkeensä perustanut Harry ”Hjallis” Harkimo lähti ja sinisten kansanedustaja Kaj Turunen tuli tilalle. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kansanedustaja Elina Lepomäki kampittavat sivusta, minkä ehtivät. Keskusta purkaa omia hallituspaineitaan antamalla puoluesihteeri Jouni Ovaskalle lähtöpassit.
Hallitus on pahasti rikki, mutta se pysyy kasassa. Kannatuslukujen alamäen kanssa taistelevilla hallituspuolueilla ei ole nyt varaa vaaleihin. Ne odottelevat vetoapua parantuneista talous- ja työllisyysluvuista.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi
[digilehti pvm=20180504 sivu=4]