Viime viikkoina työmarkkinoilla on ollut levotonta ja tulevina viikkoina levottomuudet todennäköisesti sen kuin lisääntyvät.
Lentokentällä Finnairin vuokrafirmalle ulkoistama maaliikennehenkilö vetää henkeä ja miettii jatkotoimia. Pankit ovat kiinni kolme päivää ensi viikolla. Tietotekniikan palvelualaa uhkaa lakko joulun välipäivinä. Matkapuhelinfirma DNA:n väki marssi pois työpaikoiltaan. Teknologiateollisuuden toimihenkilöiden keskiviikkona päättynyt lakko saattaa poikia paikallisia painostustoimia…
Levottomuudet olivat odotettavissa. Työnantajien Elinkeinoelämän keskusliitto EK on painostanut kaikkia työntekijäryhmiä sitoutumaan korkeintaan 0,5 prosentin palkkojen korotuslinjaan, niin sanottuun ankkurimalliin, ihan riippumatta siitä, miten kullakin alalla menee. Tupoista irtisanoutuneet työnantajat tarjoavat jääräpäisesti nyt yhtenäistä palkkalinjaa.
Tupoista irtisanoutuneet työnantajat tarjoavat jääräpäisesti nyt yhtenäistä palkkalinjaa.
Vaikka tupot on haudattu, niin silti jo viikkoja on käyty (HS 10.12.) seitsemän työmarkkinajärjestön kesken salaisia neuvotteluja uudesta tulopoliittisesta sopimuksesta. Myös hallitus on ilmoittanut olevansa valmis tukemaan ”raami-tupoa” ja antamaan joitakin porkkanoita yrityksille. Mukana on ollut myös EK, jonka sisällä asiasta on kahdenlaista ilmaa. EK ilmoitti perjantaina kuitenkin vetäytyvänsä neuvotteluista.
EK:n sisällä, muun muussa sen palkkajohtajien keskuudessa, on ollut tiettyä myönteisyyttä raamitupoa kohtaan, mutta ennen muuta teknologiateollisuuden ja suurten vientialojen johtajat ovat panneet hanttiin – ja näyttävät saaneet nyt tahtonsa läpi.
Työnantajien kannalta tilanne on haastava, sillä teknologiateollisuuden sopimuksesta synnytetty ankkurimalli ei mene läpi palkansaajien järjestöissä. Monilla aloilla on tosin jo nyt ylitetty ankkurimallin 0,5 prosentin korotus, joten kovin vahvoin sitein ei työnantajapuolikaan ole ankkurimalliin itseään sitonut – ehkä se ei alunperin ollut edes tarkoitus, vaan sitä on haluttu käyttää ilmapiiriä muokkaavana työvälineenä.
Tammikuun lopussa päättyy monen sopimuksen voimassaolo. Sopimukseton tila lisää väistämättä levottomuutta entisestään. Uhkien luulisi ohjaavan työnantajienkin toimia.
Kaikilla aloilla ei myöskään mene huonosti. Esimerkiksi hyviä tuloksia tahkovilla pankilla on nyt varaa ja myös syytä maksaa toimihenkilöilleen reilustikin yli ankkuriraamin.