Viikon kysymys
Uusiseelantilainen professoripariskunta Brenda ja Robert Vale hätkähdytti koirien omistajat kertoessaan, että koiran pito aiheuttaa kaksi kertaa katumaasturia suuremman ekologisen kuorman.
Täytyykö meidän ajatella lemmikkiä hankkiessamme sen aiheuttamaa hiilijalanjälkeä, tutkimusprofessori Eva Heiskanen Kuluttajatutkimuskeskuksesta?
– Tulevaisuudessa meidän pitää ajatella hiilijalanjälkeä kaikilla elämän alueilla, lemmikkien lisäksi liikkumisessa, asumisessa ja omassa ruoassa.
Onko kaukaa tuotujen eksoottisten lemmikkien hiilijalanjälki suurempi?
– Kylmäveriset eläimet, käärmeet ja kalat, eivät tarvitse niin paljon ruokaa kuin lämminveriset, koirat, kissat ja ihmiset. Arvelisin, että kylmäveristen lemmikkien ruoan hiilijalanjälki on pienempi, mutta oikean lämpötilan pitäminen terraariossa tai akvaariossa saattaa osaltaan kasvattaa ympäristökuormaa. Toinen kysymys on, mistä niiden ruoka valmistetaan ja miten se tuodaan.
Uusiseelantilaisten tutkijoiden mukaan nimenomaan koirien ruokavalioon kuuluva kuivamuona kuormittaa ilmastoa?
– Eläinten ruoaksi menevät yleensä vähemmän arvokkaat lihanosat. Mielestäni se pienentää hiilijalanjälkeä. Laskennallisesti paistin hiilijalanjälki on suurempi kuin esimerkiksi niiden osien, joita ei yleensä käytetä ihmisravinnoksi. En tiedä, onko hiilijalanjälki laskettu tuossa tutkimuksessa ruhon eri osien taloudellisen arvon perusteella, kuten tavallisesti tehdään. Kuivamuonassa on lihan lisäksi viljaa ja vihanneksia.
Ennen kissalle riittivät silakat, nyt niille tarjotaan valmiita säilykeaterioita. Auttaisiko ruokavalion muutos?
– Monet nykylemmikit ovat pitkälle jalostettuja. Ehkä sen takia myös niiden ruoalta vaaditaan enemmän, mutta tätä kannattaa lemmikin omistajan kysyä eläinlääkäriltä. Minulla on kaksi koiraa, jotka syövät kuivamuonaa ja tähteitä. Kuivamuonaa siksi, että se on tärkeää niiden hampaiden terveydelle. Jos on hankkinut koiran, sitä on syytä hoitaa hyvin. Tervettä järkeäkin voi käyttää, ehkei kalliita ja erikoisia ruokia aina tarvita. Joka tapauksessa annoskokoihin pakattu ruoka kuormittaa ympäristöä enemmän kuin suurissa pakkauksissa hankittu.
Missä kutistat omaa hiilijalanjälkeäsi?
– Minulla ei ole autoa. Se on jo aika iso säästö. Liikkumalla julkisilla kulkuneuvoilla ja asumalla pienesti voi vaikuttaa paljon. Oman ruoan hiilijalanjälkeä yritän pienentää vähentämällä lihaa ja rasvaisia maitotuotteita, muun muassa juustoa. Maito on osa lihantuotantoketjua, ja juuston valmistusketju rasittaa ympäristöä paljon.
Kannattaako enää hankkia lemmikkiä?
– Eläimen pito kasvattaa ihmistä, jos eläimen hyvinvoinnista pidetään huolta. Lapset oppivat ottamaan vastuuta, huolehtimaan ja tuntemaan empatiaa toista luontokappaletta kohtaan. Joudumme tulevaisuudessa miettimään, mitä olemme vastapainoksi valmiit jättämään muilla elämänalueilla väliin.