Hallitus selvisi väliaikaisesti rimaa hipoen töpeksinnöistään aktiivimallissa. Se viilasi pakon edessä viime viikon kehysriihessä aktiivimallin ehtoja. Muutokseen tarvittiin mielenosoitus Senaatintorilla.
Hallitus on kylvänyt uudet riidan aiheet. Se päätti, että työnantaja voisi palkata vähintään kolme kuukautta yhtäjaksoisesti työttömänä työnhakijana olleen, alle 30-vuotiaan nuoren määräaikaiseen työsuhteeseen ilman perusteltua syytä.
Nyt laki sanoo, että määräaikaisille työsuhteille on oltava peruste. Pysyviin työtehtäviin ei voi palkata määräaikaisia työntekijöitä, johon hallituksen linjaus viittaa. Moni ammattiliitto on jo ehtinyt vaatia, että tästä tulee pitää kiinni.
Hallituksen päätös on moraaliton ja syrjivä. Naiset ja nuoret ovat jo nyt yliedustettuina määräaikaisissa ja osa-aikaisissa töissä. Jotkut ovat tämäntyyppisissä työtehtävissä vapaaehtoisesti, koska se sopii elämäntilanteeseen. Valtaosa haluaa kuitenkin vakituista ja kokoaikaista työtä.
Nuoret kokevat hallituksen päätöksen täysin kohtuuttomana ja valinnanvapautta rajoittavana. Se lisää epävarmuutta, turvattomuutta ja jopa pelkoa työelämää kohtaan. Samaan aikaan on nostettu iso äläkkä syntyvyyden vähenemisestä.
Hallituksen koulutuksesta, työttömyysturvasta ja muista elämisen ehdoista leikanneet poliitikot voivat katsoa peiliin. Vastuuta on siirretty liian paljon ja nopeasti nuorille itselleen. Tähän kuvioon eivät lapset mahdu, järkisyistä.
Päätös saattaa olla myös lakien ja kansainvälisten sopimusten vastainen. STTK muistuttaa perustuslaista ja yhdenvertaisuuslaista. Niissä säädetään, että ketään ei saa ilman hyväksyttävää perustetta asettaa iän perusteella eri asemaan. JHL:n suunnasta arvioitiin hallituksen päätöksen olevan hyvin todennäköisesti Suomen työsopimuslain, perustuslain ja EU-oikeuden
vastainen.
Hallitus kiristää työehtoja myös muilla lakimuutoksilla. Se on ilmoittanut valmistelevansa yksilöllisten irtisanomiskriteereiden keventämistä enintään 20 henkeä työllistävissä yrityksissä. Työntekijä saa lähteä, jos kemiat eivät pelaa.
Hallitus jatkaa hyökkäystään työmarkkinoille. Se on päättänyt jo aiemmin koeajan pidentämisestä ja työntekijän takaisinottovelvollisuusajan lyhentämisestä. Nämäkään eivät ole lisänneet työpaikkoja.
sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi