Lauri Lyly pitää hurjaa aikataulua mahdollisena
SAK:n kuuden teollisuusliiton fuusion kohtalo on loppusuoralla. Kemianliitto ja Metallityöväen Liitto järjestävät 5.–9. helmikuutta 2009 jäsenäänestyksen liittojensa kannasta fuusioon. Kemianliitossa äänestyksen tulos on sitova ja Metalliliitossa molempien ryhmien mukaan moraalisesti sitova, sillä liiton säännöt eivät tunne jäsenäänestystä.
SAK:n johtaja ja TEAM-liittojen projektisihteeri Lauri Lyly (sd.) pitää selvänä, että jäsenäänestykset ovat ratkaisevia projektin kannalta.
– Jos kummassakin jäsenäänestyksessä vastaus on kyllä ja äänestysprosentti on hyvä, niin silloin TEAMin synty on saanut vahvan potkun. Silloin voidaan melko varmasti sanoa, että se syntyy.
Kaikki ovat sitä mieltä, että ammattiyhdistysliikkeen rakenteita pitää uudistaa.
– Päinvastaisessa tilanteessa joudutaan tekemään uusi arvio, mitä rakenteita tehdään ja niin edelleen. Kyllä helmikuu on tässä mielessä ratkaiseva. Mukana olevien liittojen määrä selviää sitten touko-kesäkuussa, jolloin liitoilla on varsinaiset päättävät kokoukset, sanoo, Lyly.
Hankkeessa ovat Metalliliiton ja Kemianliiton ohella mukana Puuliitto, Viestintäliitto, Sähköliitto ja Rautatieläisten liitto. Näissä liitoissa on yhteensä noin 330 000 jäsentä.
”Vastustus ei ole
puoluepolitiikkaa”
Koko TEAM-projektin tarkoituksena on ollut teollisuusliittojen voiman kokoaminen vastauksena työnantajien yhdistymiselle. Tästä huolimatta vastustus projektia kohtaan on ollut kovaa.
Lylyn arvion mukaan tämä johtuu pitkälti mukana olevien liittojen pitkästä historiallisesta ja ammatillisesta profiloitumisesta.
– Kaikki ovat sitä mieltä, että ammattiyhdistysliikkeen rakenteita pitää uudistaa. TEAMissa on tarkoitus siirtää resursseja oikeasti alueille. Tämä edunvalvonnan tehostaminen on jäänyt keskustelussa taka-alalle, kun kuvaan ovat nousseet tunteet.
Puoluepolitiikkaa Lyly ei näe TEAMin vastustamisessa.
– Minusta pääryhmissä on sekä myönteisesti että kielteisesti suhtautuvia. Vaikka Metallissa vasemmisto teki ryhmäpäätöksen, niin en silti tässä välttämättä näe politiikkaa. Minusta se on ollut enemmän näkökulmakysymys.
Lylyn omassa taustaliitossa Sähköliitossa vastustus on ollut kovinta. Alkukesällä suoritetussa jäsenäänestyksessä tulos oli suorastaan murskaava. Lylyn mukaan tähän vaikutti monta syytä. Ajankohta oli kovin varhainen, Metalliliiton liittokokous asetti samaan aikaan reunaehtoja ja sähköliittolaisilla on vahva ammattialaidentiteetti.
”Aikataulu
pitää”
Kemianliiton ja Metalliliiton jäsenäänestyksen tulos tulee Lylyn arvion mukaan vaikuttamaan myös muiden liittojen kantoihin. Tosin TEAMin kannatus on Viestintäliitossa, Puuliitossa ja Rautatieläisten liitossa ollut vahvaa. Kriittisimmin suhtautuva Sähköliitto siirsi aiemmin marraskuussa ilmoitetun TEAM-käsittelyn ensi kevääksi.
Lylyn mukaan liitot voivat mennä jäsenäänestykseen selvin tiedon, mitä TEAM tulee olemaan.
Valmistelut sääntöjen, edunvalvontaohjelmien ja vaalijärjestyksen osalta alkavat olla valmiit.
Peruslinjat ovat selvillä ja ne on saatu aikaan hyvässä yhteisymmärryksessä liittojen neuvottelijoiden kesken.
– Nyt on kysymys siitä, pystytäänkö jäsenäänestyksessä ja myöhemmin keväällä saamaan tieto tästä jokaiselle TEAM-liiton jäsenelle. Tällä hetkellä Metalliliitossa ja Kemianliitossa tehdään yhteistä aineistoa jäsenäänestystä varten. Tätä materiaalia ryhdytään jakamaan tammikuussa eri välineiden avulla.
TEAMin pitäisi aloittaa toimintansa 1.1.2010 eli puoli vuotta päätösten jälkeen. Lylyn mukaan aikataulu on edelleen mahdollinen.
– Voi olla, että joku tekninen asia siirtyy myöhemmäksi, mutta perusaikataulu pitää. Ensimmäinen liittokokous on joulukuussa 2009.