Teollisuusliitto osallistuu poliittiseen mielenilmaukseen, joka on tähdätty maan hallituksen ja eduskunnan tekemää työttömiä kurittavaa ns. aktiivimallia vastaan. Liiton hallitus päätti, että alan työpaikoilla järjestetään poliittinen lakko, joka alkaa perjantaina 2.2. kello 6 ja päättyy samaan aikaan seuraavana aamuna. Lakko koskee kaikkia perjantain puolella alkavia työvuoroja.
SAK:n mielenilmaus aktiivimallia alkaa Helsingin Senaatintorilla perjantaina 2.2. kello 11.
– Haluamme tällä harvinaisella toimella ilmaista selkeästi näkemyksemme paitsi itse aktiivimallista, myös Juha Sipilän porvarihallituksen toimintatavoista, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.
– Hallitus sai runnottua Kiky-sopimuksessa läpi omia tavoitteitaan. Sen jälkeen se katsoikin sitten, ettei sen tarvitse pitää Kikystä kiinni, muilta sitä kyllä vaaditaan, Aalto jatkaa.
Myös Sähköliitto on ilmoittanut kaikkia jäseniään koskevasta poliittisesta työnseisauksesta perjantaiaamusta lauantaiaamuun 3.2. Työnseisauksen tarkoituksena on mahdollistaa Sähköliiton jäsenten osallistuminen SAK:n järjestämään poliittiseen mielenosoitukseen.
Sähköliitto kannustaa jäseniään osallistumaan poliittiseen mielenilmaukseen.
‒ Työttömyysturvan aktiivimalli tulee heikentämään useimpien työttömyysturvaa. Kyseessä on selkeä työttömyysturvan leikkaus. Hallitus sitoutui kiky-sopimuksessa pidättäytymään enemmistä työttömyysturvan leikkauksista. Sähköliitto vaatii hallitusta nyt käynnistämään toimenpiteet työttömyysturvan lakimuutoksen perumiseksi, sanoo Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti.
Hän muistuttaa, että mielenilmaus kohdistuu hallituksen työttömyysturvapolitiikkaan, ei työnantajiin tai työehtosopimuksiin.
Tavoitteena peruuttaa aktiivimalli
Teollisuusliiton valtuusto kävi jo joulukuussa kovasanaisen keskustelun aktiivimallista. Valtuusto velvoitti liiton hallituksen valmistelemaan toimia, jotka mahdollistavat liiton ammattiosastojen ja jäsenten osallistumisen poliittisiin lakkoihin.
Nyt tehty päätös koskee kaikkia Teollisuusliiton työehtosopimusaloja lukuun ottamatta media- ja painoalan, viestintäalan toimihenkilöiden sekä jakajien sopimusaloja.
Lakon ulkopuolelle on rajattu myös suojelutyöt ja työt, jotka ovat välttämättömiä laiteturvallisuuden, hengen ja terveyden kannalta. Niin ikään lakon ulkopuolella ovat sellaiset työt, jotka edellyttäisivät prosessien alasajoa. Samoin prosesseihin liittyvät esivalmistelu- ja jälkityöt, joilla on vaikutusta prosessien käynnissä pysymiseen, rajataan pois lakosta.
Teollisuusliiton hallitus kehottaa liiton jäseniä osallistumaan mahdollisuuksiensa mukaan 2. helmikuuta Helsingissä järjestettävään mielenosoitukseen. Tapahtuman tavoitteena on se, että hallitus peruisi aktiivimallin ja lopettaisi uusien työttömiä kyykyttävien esitysten valmistelun.