Tiesitkö, että työttömyysturvasta leikataan ensi vuonna yhden päivän karenssia vastaava rahasumma kolmen kuukauden ajan, jos työtön ei pysty osoittamaan olleensa aktiivinen?
Kansan Uutisten lukijana todennäköisesti tiesit, koska olemme kertoneet asiasta 54 jutussa viime vuoden lokakuusta lähtien. Silloin kerroimme, että perussuomalaisten takki on kääntymässä tässäkin asiassa, vaikka silloin eduskuntaryhmää johtanut Sampo Terho julisti edellisessä kuussa, että ”työväen kurittaminen saa riittää”.
Aktiivimallia koskevan lain sisältö hyväksyttiin eduskunnassa myöhään maanantai-iltana hallitusryhmien äänin. Se oli yksi vuoden kovimmista päätöksistä. Politiikassa kaiken nähnyt SDP:n Eero Heinäluoma sanoi, että ”ensimmäistä kertaa hyväksymme sellaista lainsäädäntöä, jossa rangaistaan henkilöä täysin ilman henkilön mitään omaan toimintaan liittyvää syytä, muuta kuin että hän on joutunut työttömäksi”.
– Voit lähettää vaikka kuinka monta työhakemusta ja käydä työhaastatteluissa. Silti sinulta leikataan työttömyysturvaa, jos et ole onnistunut saamaan työpaikkaa, vasemmistoliiton Li Andersson kuvaili.
Maanantaina politiikassa tehtiin siis jotain aivan poikkeuksellista. Jopa kokoomuksen riveistä myönnettiin, että kyseessä on työttömän rankaiseminen.
Todennäköisesti suurin osa suomalaisista ei silti tiedä mitään erikoista tapahtuneen, koska aktiivimalli on edennyt suuren mediahiljaisuuden vallitessa.
Maakuntalehtien verkkoversioissa julkaistiin maanantai-iltapäivänä STT:n lyhyt uutinen eduskunnan keskustelusta. Sen kärkenä oli työministeri Jari Lindströmin (sin.) toteamus, että aktiivimallissa on kyse työttömien pakottamisesta.
Mistä mallissa on kysymys ja miksi sitä kritisoidaan, ei selviä kunnolla uutisesta.
Helsingin Sanomat on kertonut aktiivimallista 32 kertaa, viimeksi marraskuussa. Yleisradiolta löytyy 14 uutista. Uusin on viime toukokuulta, eduskuntakäsittelystä ei yhtään.
Valtajulkisuuden näkökulmasta aktiivimalli on asia, jota ei ole olemassa. Se ei ole kiinnostava. Ampparit-uutispalvelun perusteella maanantaina kiinnostavampia politiikan uutisia olivat edessä oleva äänestys alkoholilaista ja etenkin Paavo Väyrysen ensimmäinen presidenttitentti näissä vaaleissa.
Kun ihmetellään, miksi ihmiset äänestävät niin kuin äänestävät – omaa etuaan vastaan – ei voi ohittaa median toimintaa. Sosiaalisen median aikakaudellakin suuret lehtitalot päättävät, mikä on kiinnostavaa ja juuri nyt kiinnostavinta politiikassa ovat presidentinvaalit, koska niiden yhteydessä voi kertoa ihmisistä.
Suomen epäviralliset kuninkaalliset Sauli Niinistö ja Jenni Haukio myyvät. Se ei myy, mitä tapahtuu tuhat euroa kuukaudessa työttömyyspäivärahaa saavalle. Eiväthän he kuitenkaan osta lehtiä.