– Nyt voimme vaikuttaa asioihin jo valmisteluvaiheessa, sanoo valtuustoryhmän puheenjohtaja Sauli Saarinen.
Turku on lipumassa takaisin läpinäkyvämpään kunnallispolitiikkaan. Kokoomus ja demarit eivät välttämättä sovi asioista keskenään pienessä piirissä.
Vasemmistoliiton valtuustoryhmän puheenjohtaja Sauli Saarien luonnehti viikonvaihteessa leivottua sopimusta erityyppiseksi, kuin mitä tällä valtuustokaudella on noudatettu. Tähän saakka kokoomuksen sanellessa ratkaisut demarit ovat myötäilleet, ja vihreät ovat jääneet huutolaispojan asemaan.
Poliittisista ryhmistä Vasemmistoliitto on ollut ainoa oppositiopuolue. Se sai kuitenkin vihreät ja sosialidemokraatit taipumaan kaupungin vuokratalojen myynnille vastaisiksi. Kokoomuksen saneluvalta ei ole enää kirkossa kuulutettu.
Ryhmäpuheenjohtaja katsoo myös Vasemmistoliitolla olevan syytä korjata linjaansa. Itse itseään oppositioon ajaminen ei ole tarkoituksenmukaista.
Oppositiopolitiikkaa on kannattanut kaupunginhallituksen jäsen Rauno Artesola. Pitkän linjan kunnallismies Saarinen on sopimisen kannalla. Vasemmistoliiton kunnallisjärjestön puheenjohtaja Mirka Muukkonen on profiloitunut kansalaisjärjestötoiminnan puolestapuhujana.
Saarinen toivoo, että kokoomus suitsitaan pois vuokratalojen myynnistä myönteisestä kannastaan. Ryhmäpuheenjohtaja haluaa, että kokoomus oivaltaa asukkaiden edun olevan myös kaupungin edun.
Puheenjohtaja haluaa muutoinkin hillitä kaupunginjohtaja Mikko Pukkisen haluja myydä kaupungin kiinteistöjä. Vanhan Suurtorin rakennukset tulee pitää kaupungin omistuksessa jatkossakin.
Viikonvaihteen neuvottelujen perusteella Vasemmistoliitto näyttää jääneen ulos tärkeimpien luottamusmiespaikkojen jaosta. Kolme suurinta ryhmää kokoomus, vihreät ja demarit ovat pääsemässä sopuun puheenjohtajien paikoista keskenään.
Näistä neuvotteluista Vasemmistoliitto on pidetty ulkopuolella. Saarinen hämmästelee, että valtuuston neljänneksi suurin puolue on jätetty sivusta seuraajan osaan.
Vasemmistoliitossa pelättiin, että nykyiseen hallitussopimukseen sitoutuneet kokoomus, demarit ja vihreät jakavat lautakuntien puheenjohtajuudet keskenään. Näin ilmeisesti tulee myös käymään, mutta demarit luovuttavat mahdollisesti osan kiintiöstään Vasemmistoliitolle.
Jos näin myös käy, ennakkotapauksen luonteisena pidettyjen luottamuspaikkojen jako tulee heijastumaan laajemminkin Turun kunnallispolitiikkaan.
Saarisen mukaan nyt kasaan saatu hallitussopimus ei ole samalla tavalla lukkoon lyöty kuin kokoomuksen ja demarien mestaroima, vuodenvaihteeseen ulottuva paperi. Saarinen laskee, että nyt tehtyä sopimusta tullaan noudattamaan niin kauan, kuin yhteisymmärrystä riittää. Tämän jälkeen voidaan palata käytäntöön, jota noudatettiin neljä vuotta sitten. Samoilla linjoilla on ollut demarien valtuustoryhmän puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf.
Eripuraa tulee tulee ainakin aiheuttamaan Turun saarien Kakskerran ja Satavan kaavoitus. Vasemmistoliitto ei hyväksy tehorakentamista saarille.
Yhteisymmärrykseen on päästy siitä, että pikaraitiotien kustannukset ja toteuttamismahdollisuudet selvitetään. Päätös hankkeesta tehdään vuoden 2010 loppuun mennessä.
Valtuuston puheenjohtajan nuijaa heiluttanut Jukka Mikkola (sd.) jättänee paikkansa. Nuijan varteen on arvuuteltu tarttuvan kaupunginhallituksen varapuheenjohtajan Seppo Lehtisen samasta puolueesta.
Hallituksen puheenjohtajaksi on kaavailtu Aleksi Randellia (kok.). Randell on aikaisemmin toiminut hallituksen johtajana sekä viestintäministeri Suvi Lindénin erityisavustajana.
Lehtinen on Turun demarien kunnallisjärjestön puheenjohtaja.