”Nuoret haluavat heti saada kaiken ja sitten tulee pettymys”
Vasemmistoliitossa on käyty kahden viimeisimmän vaalitappion jälkeen kipakkaa keskustelua siitä, mikä mättää, kun puolueen arvot ovat yleisesti tunnustettuja, mutta kannatus vain laskee. Jo eduskuntavaalien ja nyt taas kunnallisvaalien jälkeen yhdeksi syyksi on noussut puolueen huono imago.
Nuoren polven kriitikoiden mielestä imagon pilaavat ”ukot”, ay-taustaiset jo vähän varttuneemmat miehet.
Vasemmistoliiton kansanedustajista määritelmä sopii muun muassa kahteen Mattiin, Kauppilaan ja Kankaaseen. Kummankin taustalta löytyy Puuliitto. Kangas on 64-, Kauppila 63-vuotias.
Nyt annetaan puolustukselle puheenvuoro. On Matti Kauppilan ja Matti Kankaan vuoro kertoa, mikä Vasemmistoliitossa on vialla ja vastata nuorten moitteisiin.
Oltava siellä
missä ihmiset
Matit aloittavat siitä, että pohja kannatukselle luodaan toimimalla monipuolisesti erilaisissa järjestöissä urheiluseuroista vammaisyhdistyksiin. Pitää liikkua siellä, missä ihmiset liikkuvat eikä käpertyä omiin ompeluseuroihin juttelemaan keskenään.
Matti Kauppila teki tätä kunnallisvaalien alla päivystämällä lahtelaisissa kahviloissa. Juttukumppaneita löytyi ja palaute oli hyvää.
Matti Kangas sanoo, että yhteyksien luominen työelämässä ei enää onnistu vanhaan malliin, koska työpaikat ovat pirstaloituneet. Suuria työpaikkoja ja suuria ammattiosastoja ei ole. Yhteydet on luotava muulla tavalla. Kokoomus teki tämän muun muassa hankkimalla Jyväskylässä ehdokkaakseen jääkiekon maajoukkuemaalivahdin, joka keräsi tuhat ääntä.
– Neljä, viisituhatta ihmistä huutaa jäähallissa hänen puolestaan. Varmaan meidänkin kannattajia on äänestänyt hyvää maalivahtia.
Äänekoskella on menestyvä TUL:n seura Huima, ja siellä Vasemmistoliitolla onkin hyvä kannatus, Kangas vertaa.
Sekä Kauppilalla Lahdessa että Kankaalla Jyväskylässä on yhteyksiä paikallisiin jääkiekkopiireihin. Sitä on joskus katsottu alta kulmien, koska JYP ja Lahden Pelicans edeltäjineen ovat ”porvariseuroja.”
– Minun kannattajiani on siellä järjestysmiehinä. He vaan tykkäävät kiekosta, Kangas sanoo.
Hän on myös ravimies ja vasemmistolaisia liikkuu ravipiireissäkin, hän muistuttaa.
Jokaisella on
oma juttunsa
Muutama viikko sitten Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja Paavo Arhinmäki vaati KU:ssa puoluetta uudistumaan nopeasti. Muuten parasta ennen -päiväys uhkaa mennä umpeen.
Matti Kauppila lähettää ”Paavolle ja kumppaneille” terveisiä haastattelun johdosta. Hän perää itsetutkiskelua siitä, mikä Vasemmistoliitto on.
– Olemmeko me Helsingin vihreitä? Aina kun vihreät tekevät jotain, niin sitä pitää tehdä meilläkin. Jostakin on löydettävä se, mitä me olemme. Kannatus on löydettävä todellisesta elämästä, niin kuin me vanhat olemme hakeneet aatteemme ja kannatuksemme työpaikoilta. Mistä nykynuoriso sen hakee? hän kysyy.
Matti Kangas antaa Arhinmäelle tunnustusta: jokaisen on löydettävä oma juttunsa ja eri paikkakunnilla ja eri ikäpolvilla se on erilainen.
– Täällä on puoli miljoonaa ihmistä ja Paavo hakee sieltä nuorten ääniä, joista myös vihreät tappelevat. Mutta samalla lailla ei menestytä joka paikassa, huomauttaa Kangas.
– Minä väitän, että nyt ja aina nälkä ja työ ovat meidän ydinjuttujamme. Ilman niitä ollaan ulkona ja se parasta ennen -päiväys kuluu umpeen, Matti Kauppila täräyttää.
Toista miljoonaa
eläkeläistä muistettava
Tunnetteko te olevanne syntipukkeja Vasemmistoliiton huonoon menestykseen?
– Ei yhtään, vastaa Kauppila.
– Minä olin viisikymppiseksi asti aina liian nuori ja sen jälkeen olen ollut kaikkeen liian vanha. Ei se sen kummempaa ole.
Kaikkia ikäluokkia tarvitaan, sanoo myös Kangas.
Hänestä on kohtalokasta, jos aletaan puhua ikääntyneistä miehistä rasitteena puolueen imagolle.
– Varoitan sellaisesta, koska on toista miljoonaa eläkeläistä, joista aika moni puhuu, että pitäisi olla eläkeläisten puolue ja eläkeläisten edustajia eduskunnassa. Se ryhmä kasvaa koko ajan.
– Annetaan kaikkien kukkia kukkia. Nuoret hakevat omat juttunsa ja toiset hoitavat joitain muita sektoreita, Kangas liennyttää puolueen nokkapokkaa.
Nuorisopuolueeksi
ei julistautumalla
Kumpaakin silti hieman nyppii SKDL:n entisen puheenjohtajan ja pitkäaikaisen kansanedustajan Esko Helteen keväällä esittämä vetoomus, että yli 60-vuotiaiden kansanedustajien tulisi jo ilmoittautua vetäytymisestään.
– Olisi Helle itse tehnyt niin 1999, niin minä olisin päässyt tänne, nauraa Kauppila.
– Eläkeläisiä on 1,3 miljoonaa. Heilläkin pitää olla edusmiehiä, Kangas korostaa uudelleen.
Matti Kauppila vakavoituu. Pitää muistaa, ketkä Vasemmistoliittoa äänestävät. Edellinen puheenjohtaja yritti vaihtaa sekä äänestäjäkunnan että puolueen poliittisen profiilin. Ja kuinkas sitten kävikään.
– Pitäisi muistaa, ettemme me yhtäkkiä voi olla joku nuorisopuolue pelkästään julistautumalla ellei meillä ole sataatuhatta nuorta äänestäjää.
Kauppila ei kuitenkaan ole suivaantunut nuorten kritiikistä. Hän sanoo olleensa nuorena samanlainen. Vanhat isännät tuli haukuttua pystyyn. Tosin nuori kriitikko sai monesti havaita olleensa itse väärässä.
– Täytyy muistaa, että meillä on liikaa meikäläisten ikäisiä ja vielä vanhempia äänestäjiä, että heitä voidaan loukata.
– Minua äänestävät samat ihmiset, jotka vuonna 1977 äänestivät minut Lahden kaupunginvaltuustoon. Se on hyvin uskollinen joukko. Minusta olisi hienoa, jos nuoriso tekisi vallankumouksia eri paikkakunnilla, että heidän kauttansa tulisi kannattajakuntaa. Mutta jos kuvitellaan kannatuksen tulevan sillä, että haukutaan vaan vanhoja, niin sillä sitä ei tule, Kauppila sanoo.
Tuulivoimalla ei
tehtaita pyöritetä
Matti Kankaan mukaan Vasemmistoliitossa pitää sallia se, että hoidetaan erilaisia asioita; ympäristöä, työelämää, energiaa ja niin edelleen. Ei pidä käydä toistensa kimppuun, koska siitä syntyy vain riitaa.
– Itse olen energia-asioissa vähän eri linjoilla kuin puolue tällä hetkellä ja taas samoilla linjoilla kuin SAK ja siellä olevat tahot. Eduskuntaryhmässäkin taidan olla vähemmistössä näissä asioissa.
– Mutta väitän, että tässä asiassa minä olen oikeassa ja näitten aikojen tapahtumatkin osoittavat, että näin on. Jos meidän puolue kuvittelee, että jollakin tuuli- ja aurinkovoimalla pyöritetään tehtaita, niin se on pään pensaaseen laittamista. Turve-, vesi- ja ydinvoiman vastustaminen ei ole tätä päivää. Monet joutuvat tänä päivänä konkreettisesti toteamaan, että nyt menee työtä alta.
Matti Kangas sanoo Vasemmistoliiton olevan taitava arvostelemaan tehtaitten sulkemisia. Ja sitä pitääkin arvostella. Mutta puolueessa käsitellään hyvin vähän sitä, miten luodaan edellytyksiä tehtaitten pysymiselle Suomessa. Elinkeinopolitiikka puuttuu Vasemmistoliitosta täysin.
– Se on sitten myöhäistä, kun firman johtokunta tekee päätöksen. Ei niitä peruta. Maailma on muuttunut. Vielä 10-20 vuotta sitten vuorineuvoksetkin olivat vähän isänmaallisia, mutta nyt aivojen tilalla on taskulaskin, sanoo Kangas.
Ay-liikkeessä
on antauduttu
Matti Kauppilan mukaan Vasemmistoliittoa ajetaan nykyisin alas suurelta osin ay-liikkeen kautta.
– Me peesaamme koko ajan sitä, mitä sosiaalidemokraatit tekevät. Siinä putkessa on oltu Lipposen hallituksesta lähtien. Minä en näe oikeastaan mitään eroa sosiaalidemokraattisella ja vasemmistoliittolaisella ay-johtajalla. Siellä meidän kannatuspohjamme on alentunut koko ajan. Kun on luovuttu valtataistelusta demarien kanssa, niin siinä karkotetaan kannatusta molemmilta. Jos porvarit älyäisivät pistää enemmän ehdokkaita ammattiliittovaaleihin, niin mikähän meidän asemamme olisi?
Jos ei ay-vasemmisto herää ammattiliitoissa perinteisempään ryhmätoimintaan, niin huonosti käy, Kauppila väittää. Koska demarit puolestaan ovat säilyttäneet sen saman rautaisen poliittisen organisaationsa ay-liikkeessä kuin ennenkin.
Myös yrittäjyyteen pitäisi Kauppilan mielestä ryhtyä suhtautumaan myönteisesti, koska tämän päivän nuorista valtaosa joutuu elättämään itsensä tavalla tai toisella yrittäjinä.
Nuoret haluavat
heti kaiken
Miksi nuoret eivät onnistu tekemään Vasemmistoliitossa läpimurtoa eduskuntaan ja kunnanvaltuustoihin?
– Nuoret tulevat politiikkaan liikaa sillä mielellä, että pitää saada heti kaikki, väittää Matti Kauppila.
– Sitten petytään, jos ei tule tarpeeksi ääniä ja mennään takaisin puskaan. Kun meikäläinen miettii kaikki kiemurat, niin siinä 1970-luvulla oman sisäisen skabankin takia lensin monessa tapauksessa ulos jostakin systeemistä. Ja sitten ei muuta kuin takaisin. Mutta siinä joutui tekemään töitä. Piti ottaa yhteyttä samoin ajatteleviin.
Matti Kangas on samoilla linjoilla. Kannukset pitää ensin hankkia.
– Itse olin varmaan 30 vuotta mukana eri ihmisten tukiryhmissä, touhusin ammattiosastossa ja työpaikalla luottamusmiehenä ja työsuojeluvaltuutettuna, olin SAK:n ja ammattiliiton hallinnossa. Ihmiset oppivat siinä tuntemaan. Joku voi saada nopeasti lehtijulkisuutta, mutta ei se kanna kovin pitkälle ilman taustajoukkoja.
Matti Kankaan mielestä Vasemmistoliitossa on vielä ongelmana liiallinen suuntautuminen kansainvälisiin asioihin, YK:hon ja sen sellaisiin.
– Soini, joka menestyy, ei niille korvaansa lotkauta. Suullisella kyselytunnillakin me mielellämme kysellään globaaleja asioita, mutta ei tuolla toreilla kukaan kysele, kenen luvilla mitkäkin Suomen KFOR-joukot lähetetään ja minne. Kyllä he puhuvat eläkkeistä ja siitä, pääseekö terveyskeskukseen.
– Eläkeläistenkin asiat ovat tärkeitä, Matti Kauppila päättää palaverin.