Suomen hallitus mukana työnantajarintamassa
Eurooppalaiset työnantajat ovat yhdessä eräiden EU-maiden hallitusten kanssa lähteneet ristiretkellä uutta parlamentissa muuttunutta työaikadirektiiviä vastaan. Tähän on liittynyt myös Suomen hallitus ministeri Tarja Cronbergin (vihr.) suomalaisille europarlamentaarikoille lähettämällään paimenkirjeelle.
Euroopan ministerineuvoston alkuperäinen direktiivi sisältää merkittäviä heikennyksiä nykyisen työaikadirektiiviin. Euroopan parlamentin valiokunnassa direktiivi laitettiin täysin uusiksi. Valiokunta ei hyväksynyt ainutkaan neuvoston esittämää työsuojelun heikennysesitystä.
Euroopan parlamentin täysistuntoon direktiivi tulee ensi viikon keskiviikkona 17.12. ja ministerineuvosto yrittää kaikin keinon palauttaa direktiivin alkuperäiseen asuunsa.
Rakennusliiton II puheenjohtaja ja eurovaaliehdokas Kyösti Suokas (vas.) pitää ministerineuvoston kantaa historiallisena.
– Ensi kertaa ollaan nyt heikentämässä EU:n työelämää koskevaa direktiiviä. Työelämää koskevien direktiivien anti Suomelle ei ole tähänkään asti ollut hääppöinen ja niiden huonontaminen olisi periaatteellisesti kestämätöntä.
Suokas ihmettelee ministerineuvoston kantaa, jonka mukaan työantajan tiloissa tapahtuvaa päivystysaikaa ei tarvitsisi laskea työajaksi.
– Laveasti ajateltuna tämä johtaa tilanteeseen, joka on käytössä eräissä täysin uusliberaalissa maissa. Näissä esimerkiksi hampurilaisbaarin työntekijä laittaa kellon käymään, kun asiakas tulee sisään. Työaikaa on vain se aika, kun sitä asiakasta palvellaan. Tässä on nyt vähän sama idea.
– Suomessa tilanne on aina ollut se, että kun päivystetään työnantajan tiloissa, niin siitä ainakin osa lasketaan työajaksi.
Cronbergin kirjeessä on myös selviä virheellisyyksiä. Sen mukaan Suomessa työaikalain soveltamispiirin ulkopuolelle jäävät ylemmät toimihenkilöt. Todellisuudessa he ovat kuitenkin työaikalain piirissä. Parlamentti haluaisi kehittää työaikasuojelua siten, että sen ulkopuolelle jäisivät vain toimitusjohtajat ja vastaavassa asemassa olevat.
Parlamentti haluaa ryhtyä myös tehokkaampiin toimiin työn- ja perhe-elämän yhteensovittamisessa. Suokkaan mukaan tämä terve kanta. Hän sanoo, että työn ja perhe-elämän yhteensovittaminen on Suomessakin jäänyt vain sanahelinäksi.
– Nykysuuntauksena on vain lisääntyvät jousto ja työn tekeminen tuotannon ehdoilla. Johonkin on vedettävä raja ja hyvä, jos EU:ssa ne voitaisiin paaluttaa, painottaa Suokas.
Euroopan ammatillinen yhteisjärjestö järjestää ensi tiistaina asiasta suurmielenosoituksen parlamentin edessä. Euroopan lääkärijärjestöt ovat myös mielenosoituksessa mukana.