Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtaja Matti Apunen valittiin viime viikolla Veikkausliigan uudeksi puheenjohtajaksi. Liigan varapuheenjohtaja Ari Lahti kertoi tuoreeltaan valinnan jälkeen Jalkapalloliiga ry:n muodostavien seurojen etsineen tehtävään jälleen näkyvää ja yhteiskunnallisesti vaikuttavaa henkilöä.
Apunen seuraa tehtävässään kirjailija Lasse Lehtistä, joka toimi liigan puheenjohtajana vuodesta 2010 alkaen. Lehtisen aikakauden merkittävimmäksi saavutukseksi jäi Palloliiton hamuamien otteluiden tv-lähetysoikeuksien säilyttäminen liigan hyppysissä.
Apusen valinnasta tulee ensimmäisenä mieleen Sauli Niinistön junaileminen Palloliiton puheenjohtajaksi vuonna 2009. Silloinkin kyseessä oli poliittinen valinta, joka kohdistui olemattoman lajitaustan omaavaan henkilöön.
Töksäytystensä vuoksi laajalti vieroksuttu henkilö voi olla organisaatiolle enemmän uhka kuin mahdollisuus.
Myös odotukset ovat lähes identtiset. Niinistön kaudella odotettiin rahahanojen avautumista ja myös nyt Apusesta innostuneet ihmiset puhuvat samaan tapaan ovista ja ikkunoista virtaavista setelitukuista.
Suomalaisessa urheilujohtamisessa kuvio on ollut pitkään tuttu, ja tulokset eivät ole olleet mairittelevia. Johtopaikoille valitaan usein henkilöitä puhtaasti poliittisin perustein ja julkisuuteen kerrotaan näiden ihmisten yhteiskunnallisten verkostojen tuovan ikään kuin automaattisesti näkyvyyttä ja rahaa lajille, mikä se sitten milloinkin sattuu olemaan.
Valitettavasti useimmiten valituille tehtävä urheiluorganisaatiossa on lähinnä sulka omaan hattuun matkalla kohti jotain merkittävämpää tavoitetta. Laji ja sen organisaatiot hyötyvät hyvin harvoin poliittisin perustein valituista johtajista. Surullisin tapaus lienee Esko Ahon aikakausi Hiihtoliiton johdossa.
Toimittajana tunnetuksi tullut Apunen on itse korostanut keskeisimmän tehtävänsä liittyvän enemmänkin viestinnän kehittämiseen kuin taloudellisten verkostojen luomiseen tai jalkapallon sisällöllisten asioiden kehittämiseen.
– Täältä löytyy varmasti parempia asiantuntijoita jalkapallon taktiikkaan ja pelaajakehitykseen. Keskeinen tehtävä tässä hommassa on viestiä ja puhua, Apunen kertoi Turun Sanomille.
Apusen tapa viestiä ja puhua niin Aamulehden päätoimittajana kuin Elinkeinoelämän valtuuskunnan puheenjohtajana on ollut erittäin provokatiivinen. Julkiseksi republikaaniksi itsensä nimennyt Apunen on hyökännyt kirjoituksissaan muun muassa hyvinvointivaltiota, ”elitistisiä taidevasemmistolaisia” ja milloin mitäkin olkiukkoa vastaan.
Retoriseen tyyliin kuuluu eri mieltä olevien leimaaminen mahdollisimman kärjekkäällä tavalla ja oman näkemyksen välttämättömyyden alleviivaaminen. Tavoitteena on ollut mennä sieltä, mistä aita on matalin.
Veikkausliigan kaltaiseen organisaatioon tällainen viestintätapa sopii erittäin huonosti. Mielipiteitä rajusti jakava ja töksäytystensä vuoksi laajalti vieroksuttu henkilö voi olla organisaatiolle enemmän uhka kuin mahdollisuus. Nähtäväksi jää, aikooko Apunen jatkaa valitsemallaan linjalla liigan puheenjohtajan roolissa.
Liigassa Apunen haluaisi korostaa enemmän värikkäitä persoonallisuuksia, joita ei ole hänen mukaansa tarpeeksi.
– Sitten kun ihmiset käyttäytyvät persoonallisesti, niin me kysymme sosiaalisessa mediassa tai valtamediassa, että mitäs tämä nyt oli olevinaan? Oliko tämä harkittua ja tyylikästä ja asiallista? Apunen sanoi Iltalehdelle valintansa jälkeen jättäen lukijan pohdittavaksi tarkoittaako hän tässä enemmän itseään vai liigapelaajia.
Lauantain vakiokupongilta löytyy Englannin, Suomen ja Espanjan pääsarjojen otteluita. Valioliigan pomminvarmin kohde on numero neljä, jossa Hull saa vieraakseen jo liigasta pudonneen Sunderlandin. Kotijoukkue tarvitsee vielä pisteitä sarjapaikkansa varmistamiseksi, joten kohteeseen varma ykkönen.
Veikkausliigassa nähdään lauantaina tukku tasaisia vääntöjä. Vihjevarma löytyy tällä kertaa kohteesta yhdeksän, jossa Interin materiaali on roimasti kotijoukkue JJK:ta väkevämpi. Pisteet matkaavat Njazi Kuqin ja Timo Furuholmin maaleilla Turkuun.
Vakioveikkauksen peliaika päättyy lauantaina 6.5. kello 16.58. Kansan Uutisten Viikkolehti suosittaa 64 merkin järjestelmää: 1, 1(2), X(2), 1, 1(X), 1(X), X(1), 2(X), 2, 2, X, 1, 1.